Vatican News Fruit d'una donació important, el papa Francesc ha enviat aquest cap de setmana medicaments de primera necessitat a Ucraïna per valor de cent mil euros. La donació va arribar a la Elemosineria Apostólica, el dicasteri per al servei de la caritat, a través d'una ambaixada de la Santa Seu.
Des del Vaticà asseguren que el Papa sempre ha tingut Ucraïna al seu cor. "Hi dirigeix els seus constants pensaments convidant a pregar per la pau, fent gestos de proximitat i de solidaritat", expressen. Gestos que s'han fet realitat amb la compra de generadors elèctrics i l'enviament d'aliments, samarretes tèrmiques i mantes. I ara, amb els medicaments d'urgència que es destinaran als ferits de guerra. Des del Vaticà subratllen que aquestes accions són la manera d'estar "al costat d'un poble en grans dificultats i privat a causa de dos anys de conflicte".
L'enviament de medicaments és una de les missions del dicasteri per al servei de la caritat, però no l'única. El Papa també ha confiat a aquest dicasteri la "cura dels marginats" i, per aquest motiu, al Vaticà s'activa un servei de reconeixement mèdic per als qui treballen al carrer. Es tracta de mig centenar de persones que no tenen accés al sistema sanitari nacional i que, en molts casos, desconeixen que poden suposar risc tant per a ells mateixos com per als altres.
Proïsme i mirar els qui pateixen
L'atenció se centra també en la prevenció, especialment per a les dones que viuen als marges, privades d'assistència sanitària i ateses habitualment per l'ambulatori Mare di Misericòrdia i el Dispensari Santa Marta. El 18 d'abril passat, un vehicle mòbil de Komen Italia, associació compromesa des de sempre en la prevenció i la lluita contra el càncer de mama, en sinergia amb la Fondazione Policlinico Universitari Agostino Gemelli IRCCS i Gemelli Isola, va brindar a unes quaranta dones pobres oportunitat de beneficiar-se de proves diagnòstiques per a la prevenció del càncer de mama, com mamografies i ecografies mamàries. L'experiència bimensual es repetirà al juny.
Pel cardenal Konrad Krajewski, les iniciatives posades en marxa són signe d'un Evangeli que "es fa proïsme i que mira els qui pateixen sense mirar mai cap a una altra banda".