Vés al contingut

(Vatican News) Ho havia preanunciat en el seu discurs final en el Sínode sobre l'Amazònia, i ara aquesta indicació es concreta. El Papa Francesc ha escrit a Joseph Marino, el nou President de l'Acadèmia Pontifícia Eclesiàstica –l'escola per a la formació del personal diplomàtic de la Santa Seu– demanant que s'inclogui en el pla d'estudis un any de missió en una Església local. La Carta del Pontífex està datada l'11 de febrer. Francesc recorda "el desig que els sacerdots que es preparen per al Servei diplomàtic de la Santa Seu dediquin un any de la seva formació al compromís missioner en una diòcesi".

"Estic convençut que tal experiència podrà ser útil per a tots els joves que es preparen o comencen el servei sacerdotal, però de manera particular per a aquells que en el futur seran cridats a col·laborar amb els Representants Pontificis i, posteriorment, podran convertir-se al seu torn en Enviats de la Santa Seu a les nacions i les Esglésies particulars".

El Papa cita el que havia afirmat en un discurs dirigit a l'Acadèmia Pontifícia Eclesiàstica al juny de 2015: “La missió que un dia estaran cridats a exercir els portarà a totes les parts del món. A Europa, que necessita despertar-se; a Àfrica, assedegada de reconciliació; a Amèrica Llatina, famolenca d'aliment i interioritat; a Amèrica del Nord, determinada a redescobrir les arrels d'una identitat que no es defineix a partir de l'exclusió; a Àsia i Oceania, desafiades per la capacitat de fermentar en la diàspora i dialogar amb la multitud de cultures ancestrals”. I en la Carta afegeix que “per afrontar positivament aquests creixents desafiaments per a l'Església i per al món, és necessari que els futurs diplomàtics de la Santa Seu adquireixin, a més de la sòlida formació sacerdotal i pastoral, i de la formació específica" oferta per l'Acadèmia, també "una experiència personal de missió fora de la pròpia diòcesi d'origen, compartint amb les Esglésies missioneres un període de camí al costat de la seva comunitat, participant en la seva activitat evangelitzadora quotidiana".

El Papa, per tant, ha decidit dirigir-se a Marino, demanant-li "que posi en pràctica aquest desig meu d'enriquir el programa de formació acadèmic amb un any dedicat enterament al servei missioner a les Esglésies particulars escampades per tot el món. Aquesta nova experiència entrarà en vigor començant amb els nous alumnes que iniciaran la seva formació en l'any vinent acadèmic 2020/2021".

Per elaborar el projecte en profunditat, escriu de nou Francesc, "serà necessària, en primer lloc, una estreta col·laboració amb la Secretaria d'Estat i, més concretament, amb la Secció per al Personal de la Funció Diplomàtica de la Santa Seu, així com amb els Representants Pontificis, que certament no deixaran de prestar una valuosa ajuda per identificar les Esglésies particulars disposades a acollir als alumnes i a seguir de prop la seva experiència".

"Estic segur que, conclou el Papa, una vegada superades les preocupacions inicials que puguin sorgir davant aquest nou estil de formació dels futurs diplomàtics de la Santa Seu, l'experiència missionera que es vol promoure serà útil no sols per als joves acadèmics, sinó també per a les Esglésies particulars amb les quals ells col·laboraran i, com espero, suscitarà en altres sacerdots de l'Església universal el desig de posar-se a disposició per a transcórrer un període de servei missioner fora de la seva pròpia diòcesi".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.