(CR) "Una cosa és que l'estat sigui laic i l'altra és que sigui laïcista". Aquest és el punt de partida del president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, sobre la relació entre política i religió i l'ordenament que hauria de tenir en un futurible estat català. Per Junqueras, "l'estat, la futura república, ha de ser respectuosa amb l'experiència religiosa".
El líder d'ERC creu que un estat laic vol dir "neutral respecte al fet religiós" i que aquesta és una consideració compartida per la majoria de les grans religions: "La pròpia Església catòlica considera que l'estat no s'ha de definir com a catòlic o com a cristià". Alhora, "si per laïcista s'entén una actitud de poca consideració respecte l'experiència religiosa, l'estat perdria aquesta neutralitat".
És el que argumenta Oriol Junqueras dins del cicle d'entrevistes "Catalunya i Religió" que han realitzat als líders polítics catalans CatalunyaReligió.cat i la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna. En aquest sentit, defensa que "Esquerra Republicana té en compte els posicionaments de tothom, intenta ser molt respectuosa, molt col·laboradora i molt cooperativa amb tothom", més enllà de la posició personal del seu president com a cristià.
[Veure entrevista íntegra]
"A Catalunya tenim un model de convivència que funciona molt bé"
El president d'Esquerra també creu que "a Catalunya tenim un model de convivència que funciona molt bé". I per tant, es mostra partidari de "preservar-lo, cuidar-lo i no espatllar-lo". Explica que s'ha de treballar des del diàleg entre les confessions religioses però també "des d'unes polítiques socials justes perquè en molts casos estem davant de problemes que estan barrejats amb la falta d'expectatives laborals o amb problemes d'assistència de tot tipus".
En el cas de l'islam, partint de la seva experiència a Sant Vicenç dels Horts, afirma que "amb la immensa majoria de musulmans el model de convivència és extraordinari". I es mostra partidari de mantenir "petits oratoris escampats pel teixit urbà i integrats en el teixit associatiu" davant dels "grans centres de culte, aïllats, i separats del teixit urbà".
Cultura religiosa a l'escola
"S'ha de fer religió a l'escola com a cultura religiosa? Sí. S'ha de fer religió com una forma de proselitisme d'una determinada religió enfront de les altres? Clarament no". Així defensa Junqueras la presència de la religió a l'escola, "com element que explica bona part de la nostra tradició cultural i de les vivències que són molt importants per la bona gent que viu en el nostre país".
També es manifesta a favor de mantenir l'actual model d'escola pública i concertada: "Les escoles concertades tenen sentit perquè són un element de garantia de llibertat de les persones, igual que és important que hi hagi tantes escoles públiques com calgui i com els pares volen perquè també és una garantia de la seva llibertat".
Les entrevistes senceres a diversos líders polítics catalans del cicle "Catalunya i Religió" es podran veure a través de les televisions locals durant les properes setmanes. En aquest vídeo podeu veure un resum de la conversa amb Oriol Junqueras, entrevistat per Eulàlia Tort. En cada entrevista hi participa un professor diferent de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, en aquest cas el director adjunt de El Periódico, Albert Sáez.