(Glòria Barrete –CR) L'any 1218, ara fa vuit segles, es funda a Barcelona l'Orde de la Mercè. Ho fa aleshores sant Pere Nolasc amb l'objectiu i missió de redimir els captius de l'època. Aquest 2018 la Família Mercedària està de celebració, celebren vuit-cents anys d'història, i el papa Francesc els ha fet arribar una carta de felicitació on els anima a "redescobrir el primer amor de l'Orde i de la pròpia vocació, per a renovar-los contínuament".
I quin és aquell primer amor de l'Orde? Sant Pere Nolasc era mercader. Uns anys abans del 1218 es troba amb la realitat dels captius, dels esclaus, i inicia amb el seu propi patrimoni expedicions per negociar les redempcions dels captius a mans dels musulmans. Posteriorment comença a fundar grups per recaptar almoina per aquells captius, però és a l'agost de 1218 quan en plena nit se li apareix la Verge Maria demanant-li que fundi un orde que es dediqui a la redempció dels captius. Dit i fet, el 10 d'agost de 1218 a la catedral de Barcelona Nolasc funda l'Orde de la Mercè amb la missió d'alliberar els cristians que eren captius dels musulmans.
A aquests captius dedicarà els seus diners, la seva vida, i amb ell s'uniran un grup de laics que l'ajudaran i amb els quals formarà el primer grup de frares redemptors. Els mercedaris es comprometien ja aleshores amb un quart vot, el vot de la redempció, que se sumava als tres habituals de la vida religiosa. El vot de redempció, o de sang, pels primers mercedaris significava quedar-se com a hostatges a canvi d'altres captius.
Vuit-cents anys més tard l'Orde de la Mercè té presència a quatre continents, vint-i-dos països i compta amb vuit-cents frares mercedaris. A l'Estat Espanyol compten amb dues províncies, la de Castella i la d'Aragó, a la qual pertany Catalunya.
A casa nostra trobem presència mercedària a Lleida capital; a Sant Ramon, prop de Cervera, a Barcelona on tenen dues comunitats, la de la plaça Castella i la del barri de Montbau. Durant anys també tenien presència a Reus però fa uns deu anys que la van haver de tancar. Com a països de missió a la província d'Aragó tenen Veneçuela, El Salvador, Guatemala, Panamà i Moçambic, països que depenen de la província.
Les esclavituds modernes
Des dels inicis de l'Orde el carisma mercedari ha anat lligat als esclaus i els captius per això és habitual i normal trobar presència mercedària a les presons d'arreu del món. A la província d'Aragó, per exemple, han optat per apropar-se a les persones que pateixen marginació del tipus que sigui, per això els trobem a la pastoral penitenciària i sovint on hi ha una presó al costat hi ha una Llar mercedària on potser els mercedaris no viuen però sí gestionen.
Els mercedaris tenen clar que el món de la marginació és molt ampli. A Guatemala, per exemple, tenen una casa d'acollida per a nenes del tràfic de persones. A Santo Domingo estan amb joves que volen recuperar-se de la droga. A Brasil amb els nens del carrer, però a Moçambic són capellans a la presó.
El carisma mercedari passar per donar la vida per l'altre. Fa vuit-cents anys significava donar la vida literalment ja que els frares mercedaris s'intercanviaven pels esclaus. Avui això en ple segle XXI es tradueix en anat recuperant a la gent poc a poc. Les captivitats d'avui són unes altres, són captivitats socials, polítiques o inclús psicològiques.
El vot de sang avui
La finalitat del mercedari, ens deia un mercedari capellà a la presó de joves, "és fer conscient l'altra persona del que està vivint i proposar-li la llibertat". I com es viu aquest vot de sang avui per exemple a la Llar Mercedària que tenen al barri de Montbau de Barcelona i que acull persones amb llibertat condicional o tercer grau? "Veniu a viure 24 hores aquí i ho sabreu", ens responia el responsable.
En aquesta celebració de l'Any Jubilar dels 800 anys de l'Orde de la Mercè el papa Francesc també ha esperonat els mercedaris demanant que "el Senyor us doni la força per abandonar el que us encadena i assumir la creu".
Els actes de celebració a Catalunya inclouen una exposició artística itinerant, la celebració del Dia de la Família Mercedària el 29 d'abril, una marxa mercedària juvenil des de Sant Ramon a Barcelona passant per Montserrat a l'Agost, una celebració solemne del dia previ a la Mercè, el 23 de setembre, i un simposi històric i teològic a la Facultat de Teologia durant el mes de novembre, entre d'altres esdeveniments.
[Fotografies: Obra Social Mercedària]