(Claretians) El passat diumenge al matí es van tancar els actes de beatificació dels 109 màrtirs claretians amb una missa d’Acció de Gràcies al Santuari del Cor de Maria de Barcelona. L’eucaristia va estar presidida pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, i concelebrada amb el superior general dels Missioners Claretians, el pare Mathew Vattamattam, dotze bisbes claretians d’arreu del món que han participat en la beatificació i seixanta sacerdots.
El cardenal Omella va reiterar el missatge de perdó i reconciliació que es va difondre dissabte en la celebració de la Sagrada Família i la crida a una confiança absoluta en Déu davant les dificultats “No tingueu por d’afrontar les dificultats del temps present perquè, a través d’esdeveniments que sovint ens desborden, Déu va dirigint la història humana cap a la seva plenitud”. El cardenal va reiterar que “l’amor venç l’odi i cap dificultat o persecució pot treure’ns l’alegria de confessar Jesús”.
Omella: invitació al testimoni
Omella també va demanar als claretians continuar col·laborant “amb tots els qui s’esforcen per construir un món més just i solidari, incloent les autoritats polítiques, però no oblideu que el cor pertany només a Déu”. Per això va demanar un lliurament absolut a Déu: “No us deixeu atrapar per ideologies polítiques o per altres ídols moderns que reclamen la nostra entrega absoluta. Només a Déu hem de donar el que és de Déu. Això ens donarà una gran llibertat d’esperit”.
El cardenal va remarcar la història martirial dels missioners claretians que en poc més de 150 anys d’història ja té 183 màrtirs beatificats dels 270 claretians assassinats: “La beatificació d’ahir va ser, en cert sentit, la reconstrucció definitiva de 109 vides trencades per confessar a Crist en circumstàncies que no voldríem que es repetissin mai més”. Va insistir en que “la beatificació no és una manera de passar comptes amb el passat sinó un cant a la infinita gràcia de Déu i una invitació a ser els seus testimonis en el nostre món”. “Els sants sempre miren al futur”, va concloure.
Jornada Missionera
La celebració va coincidir amb el diumenge que l’Església celebrava la Jornada Mundial de la Missions, un dels carismes propis dels missioners claretians. El lema que va presidir els actes de la beatificació era “Missioners fins a la fi”. La col·lecta s’ha destinat als projectes del Domund.
La missa d’Acció de Gràcies es va iniciar amb una processó encapçalada per l’arqueta que conté les relíquies dels màrtirs que dissabte es van venerar a la Sagrada Família. També es va situar a l’altar la icona original de la imatge que dissabte es va descobrir a la Sagrada Família representant els 109 beats.
Gratitud, alegria i fidelitat
Al final de l’Eucaristia d’Acció de Gràcies, el provincial dels Missioners Claretians de Catalunya, el pare Ricard Costa-Jussà, va fer un agraïment final i va recordar que “el motiu i la causa de la nostra trobada és l’exemple de fidelitat dels 109 màrtirs”. A més de tots els claretians implicats en l’organització del actes, el provincial va agraïr especialment al cardenal Omella que l’arquebisbat de Barcelona “hagi obert les portes a la celebració” i les facilitats per celebrar la beatificació a la Sagrada Família. Els missioners claretians van obsequiar a la diòcesi amb un reliquiari dels nous màrtirs.
Finalment, el pare Vattamattam va tancar la celebració recordant les tres paraules que van marcat la celebració: “Gratitud, alegria i fidelitat”. El superior general ha demanat que de tornada als llocs d’origen “portem amb nosaltres l’impuls de l’Evangeli que va portar els nostres germans a ser fidels fins al final”.
Vetlla de pregària presidida pel Superior General dels Missioners Claretians
Els actes de la celebració de la beatificació van iniciar-se el passat divendres 20 d’octubre al vespre. L'acte, que va reunir la família claretiana, va ser una vetlla de pregària presidida també per Mathew Vattamattam, al Santuari del Cor de Maria de Barcelona on va remarcar que la beatificació "és un esdeveniment de fe” en el que cal reconèixer els màrtirs un a un, amb els seus noms, perquè “no estem parlant de mites, sinó de persones concretes, provinents de famílies de la nostra terra".