Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) "He de fer un parèntesis perquè em conegueu millor. Ja m'anireu coneixeu. Sóc aragonès i ja sabeu que els aragonesos tenim fama de tossuts. Aquest matí he vingut aquí, a la Sagrada Família, per acompanyar un bisbe de França i que el deixessin entrar. No tenia entrada i he pensat que potser amb l'arquebisbe el deixaven entrar... I m'han deixat. Però jo havia de marxar i no volien que tornés tot sol. Jo insistia en que 'no passa res, jo sóc capaç de moure'm per Barcelona'; i ells en que 'no, que l'acompanyem'. Jo, 'cabezón', tossut, me n'he anat al metro i m'he passat d'estació. Vaig enrere i he tornat a anar en contradirecció. Que sé jo a on he anat! M'he perdut tres vegades". Aquesta és la primera anècdota que ha explicat aquest diumenge l'arquebisbe Joan Josep Omella a la Basílica de la Sagrada Família i amb la que s'ha posat la gent a la butxaca. Una parèntesis en l'homilia que ha fet riure els gairebé 4.000 assistents al missa de la Jornada de la Família que han omplert el temple.

"M'he de deixar acompanyar"

Tot seguit Omella ha recuperat per l'anècdota per assegurar que aquest matí ha tornat a dir-se a ell mateix: "És que m'he de deixar acompanyar, guiar: per vosaltres, pel bisbe auxiliar i pels capellans. Així que confesso ja aquesta tarda davant vostre el pecat de 'cabezonería' i el meu gest d'humilitat per dir: ajudeu-me a conèixer a bé Barcelona, a no perdre'm i deixar-me guiar per vosaltres que sabeu moltes coses de la vostra terra. És clar que sí!".

Doncs aquest ha estat el to que ha donat Omella a la primera missa a la Sagrada Família un dia després de la seva entrada a Barcelona. Proximitat, expressions planeres i fins i tot fer somriure a la gent. Que tothom entengui el que vol dir. Ha parlat sense llegir un text preparat i només amb unes notes. Es pot dir sense exagerar que ho ha fet amb un estil semblant al de les homilies de Santa Marta del papa Francesc.

Només començar l'homilia Omella ha decidit que no seia a la cadira preparada davant de l'altar i ha anat a l'ambó perquè volia estar "més proper" a la gent. Ha començat felicitant al cardenal Lluís Martínez Sistach que aquest diumenge celebrava l'aniversari de la seva ordenació episcopal. Això ja aixecat els primers aplaudiments, que s'han repetit al final de l'homilia i en acabar l'acte. Sistach i el bisbe auxiliar Sebastià Taltavull han concelebrat amb el nou arquebisbe i una setantena de capellans. Omella també ha saludat especialment al conseller de Justícia Germà Gordó, i els caps dels grups municipals Convergència i d'ERC, l'exalcalde Xavier Trias i Alfred Bosch. Omella els ha agraït la seva presència i els ha saludat personalment tant en començar com en acabar l'acte. Una presència institucional que contrastava amb l'absència de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona en l'entrada del dia de Sant Esteve.

Omella ha demanat excuses per no fer l'homilia en català perquè així podia parlar de manera més fluïda: "És la primera vegada i estic una mica nerviós".

"Sou una multitud els que viviu amb fidelitat a l'amor"

Per parlar de la família, el nou arquebisbe també ha anat intercalant diverses històries -com la de la dona que serveix un plat de farratge per donar una lliçó a la seva família- que li han servit per desgranar una proposta positiva. I sobretot abans la proposta que la condemna: "en aquest temps que sembla, aparentment, que la família està en crisi, que tant es parla de matrimonis d'altres formes que la tradicional, permeteu-me que us digui felicitats: perquè sou tants els matrimonis que us estimeu, que viviu la fidelitat, l'afecte, la tendresa, i que transmeteu la fe als vostres fills". Encara que en els mitjans de comunicació surtin les ruptures o els problemes, "que són molts", al seu costat "són pocs davant la multitud dels qui aquí viviu amb fidelitat l'amor". I com a mostra ha posat les parelles que en la Jornada a la Sagrada Família han renovat públicament les seves promeses matrimonials.

Omella ha fixat tres idees sobre la família de Natzaret que poden servir a les famílies d'avui. La primera, comunió i diàleg: escoltar el que diu l'altre i "escoltar el que no diu l'altre, estar-ne pendent, amb el diàleg dels sentiments". La segona, alegria i l'agraïment: "exigim a la família, als polítics, als bisbes i als cardenals que manen més... però que poc agraïts que som!". En canvi, "l'acció de gràcies porta a l'alegria, i l'alegria porta a l'acció de gràcies". I, la tercera, el perdó. Citant el papa Francesc ha demanat que "no acabeu el dia sense demanar-vos perdó". "Tres consells que ja sabíeu però que és bo recordar-los".

"Estic encara en la lluna de mel"

Al final de la missa Omella ha llençat un altre missatge d'encoratjament: "Gràcies als capellans que acompanyeu a les famílies. I les famílies, deixeu-vos acompanyar". I ha fet una crida final per demanar l'ajuda dels nous diocesans: "Els matrimonis tenen al principi una lluna de mel. Jo estic encara en la lluna de mel. Feu que duri".

En acabar la missa, l'acte s'ha allargat durant més d'una hora perquè tots els assistents que s'han esperat poguessin saludar personalment al nou arquebisbe. Omella també ha tingut paraules d'agraïment per la delegació de Pastoral Familiar que organitza l'acte i pel personal i responsables de la Basílica que l'han acollit.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.