Vés al contingut

(Fundació Joan Maragall) La revista Qüestions de Vida Cristiana ha iniciat una nova etapa. Per conveni amb l’Abadia de Montserrat, la Fundació Joan Maragall s’ocupa des del 2009 de la línia editorial i els continguts de la revista. A partir d’aquest any 2021, arran de la renovació recent d’aquest conveni, la Fundació assumeix també el procés de producció i distribució.

El primer monogràfic d’aquest 2021, publicat aquest mes d’abril, es titula ‘Epifanies de la finitud’. Un volum que reflexiona sobre com l’actualitat de la crisi sanitària ha convertit de nou en un tema central la manera de situar-nos individualment i col·lectivament enfront de la mort i el dol.

Aquest volum obre pas a una tercera època. Amb tot, l’editorial assenyalen “continuïtat amb la intuïció i el propòsit dels qui la van impulsar des de Montserrat ja abans del Concili” per part de l’actual equip. Recorden que això vol dir “teixir complicitats entre persones de l’àmbit intel·lectual, de la cultura, del món docent, de la teologia, la filosofia i el pensament en general, creients o no, interessades a aprofundir els temes que s’hi plantegen, des d’una perspectiva humanista i en diàleg amb la tradició i l’herència cristianes.”

Un humanisme cristià obert al futur

Iniciada a Montserrat el 1958, Qüestions ha tingut una continuïtat ininterrompuda des de llavors, per adaptar-la a les noves circumstàncies culturals d’un món complex, divers, plural i accelerat, sintonitzar el millor possible amb els lectors potencials, servir la seva curiositat cultural amb eficàcia, augmentar el ressò i la visibilitat de la revista, i convertir-la en una referència més influent i més àmpliament apreciada de l’humanisme cristià obert a l’actualitat i a la prospectiva de temes de futur.

Dirigida des de 2019 per Miquel Calsina, aquesta revista de periodicitat quadrimestral “és un patrimoni cultural que convé mantenir amb el màxim rigor”. Així ho defensen de la Fundació Joan Maragall. L’actualització del disseny, de la maquetació i de l’estructura interna de les seccions, vol respondre a aquests objectius. L’escriptor i dissenyador gràfic Víctor García ha assumit l’encàrrec de renovar-ne el disseny.

Primer volum de la nova etapa de Qüestions

En el primer número d’aquesta nova etapa, Qüestions ha comptat amb la col·laboració d’experts en l’àmbit de la filosofia –com la filòsofa francesa Françoise Dastur i el filòsof Gabriel Amengual–, en l’àmbit sanitari –com Xusa Serra i Joan Carles Trallero–, en l’àmbit de la bioètica –com David Lorenzo–, en l’àmbit de la comunicació i el fotoperiodisme –Miguel F. Santos Silva i Sandra Balsells– i també en l’àmbit de la teologia –el monjo de Montserrat Bernabé Dalmau, la teòloga feminista Mary E. Hunt i el claretià Màxim Muñoz.

Així mateix, s’hi publica un extens diàleg entre la filòsofa Mar Rosàs i el religiós camil José Carlos Bermejo.

La revista té altres seccions ja existents anteriorment però renovades com són ‘Mirador’ o ‘Ressenyes’ (ara ‘Ressenyes i Cultura’). Compta també amb alguna nova secció com ‘Obituari’ (en aquest número amb un article sobre el pensament teològic de Pere Casaldàliga) i un apunt poètic a cada número.

Els altres monogràfics previstos per aquest 2021 proposen els temes següents: “Cartografia de l’essencial” i “Crisi, pandèmia i gènere”. Qüestions és una revista que es rep per subscripció i que es pot trobar a les llibreries.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.