Vés al contingut

(CR/Justícia i Pau) Com podem minimitzar l'impacte de la degradació ambiental i preservar la biodiversitat? Tenim en compte els “més vulnerables” al canvi climàtic? Les nostres accions honren al “Creador”? Els cristians d’arreu del món són cridats a formular-se aquestes preguntes durant el proper mes. Aquest diumenge 1 de setembre comença el Temps de la Creació. I la xarxa de parròquies ecosolidàries que impulsa Justícia i Pau ja compta amb diversos materials per treballar aquest període que s’allarga fins la festivitat de Sant Francesc d'Assís, el 4 d’octubre.

La comissió d’Ecologia i Justícia que s'encarrega de dinamitzar la xarxa de parròquies ecosolidàries ha editat una breu informació sobre l’origen i els fonaments del Temps de la Creació, la invitació dels Líders religiosos a celebrar el Temps de la Creació 2019, Cites de la Laudato si’ que poden ajudar a la reflexió, set targetes de pregària per motivar la pregària entorn de la creació, el full EcoParròquia presentant el Temps de la Creació i les propostes per a les celebracions dels 5 primers diumenges del curs.

Materials per a parròquies i comunitats

El projecte de parròquies ecosolidàries promou dins l’Església el model de persona i de societat justa, solidària i respectuosa amb la natura que reclama l’encíclica Laudato si’ del papa Francesc. Es tracta d’acollir la cura de la creació en la vida espiritual, aprofundir un canvi en l’estil de vida i impulsar una transformació de la societat.

Proposen incorporar aquesta perspectiva, per una banda, a la celebració dels temps litúrgics forts. Comencen el curs amb el Temps de la Creació, i seguiran amb l’Advent, la Quaresma, la Pasqua i la Pentecosta. També posen a disposició el Full EcoParròquia, que complementa el full parroquial en dates relacionades amb la conversió ecològica integral. I, finalment, fan suggeriments per aprofundir les lectures del diumenge i preparar la celebració, així com també per reflexionar a nivell individual o en petit grup, sigui de revisió de vida, d’estudi d’evangeli o, per exemple, una catequesis d’adults.

La biodiversitat com a benedicció de Déu

‘La xarxa de la vida: La biodiversitat com a benedicció de Déu’ és el lema del Temps de la Creació d’aquest 2019. Té com a objectiu reconèixer el valor únic de cada ésser i treballar activament per preservar aquesta biodiversitat. S’hi refereix el salm 24: 1-2 quan diu: “És del Senyor la terra i tot el que s’hi mou, el món i tots els qui l’habiten”.

En aquesta clau, els cristians d’arreu del món comparteixen el paper de protectors de la creació de Déu. El seu benestar està vinculat amb el de la resta i se senten amb la responsabilitat moral i espiritual de cuidar la casa comuna i les germanes i germans més afectats.

El Temps de la Creació és una iniciativa ecumènica, reconeguda oficialment i impulsada per les principals Esglésies cristianes, per promoure a tot el món la pregària i l’acció per la cura de la creació, especialment en el període que va de l’1 de setembre al 4 d’octubre.

Té el seu origen el 1989, amb el reconeixement del dia 1 de setembre com a Jornada de pregària per la cura de la creació pel patriarca ecumènic de l'Església Ortodoxa. Altres Esglésies Cristianes europees si van afegir. El papa Francesc va sumar l’Església Catòlica a aquesta iniciativa el 2015 i l’ha impulsat des de la publicació de la Laudato Si’.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.