(Arquebisbat de Tarragona) Aquest dillunss’ha celebrat la inauguració d’un espai d’interpretació de la Setmana Santa de Tarragona, al Museu Bíblic Tarraconense. Des de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Tarragona expliquen que sempre s’ha reclamat un museu per tal que aquest patrimoni pugui estar sempre present, més enllà dels dies propis de les celebracions. En aquest sentit, el seu president, Francesc Seritjol, ha assegurat que "la Setmana Santa de Tarragona es mereix tenir un espai museïtzat". L'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, també ha participat en l'acte i ha considerat la iniciativa com un "esforç compartit d'evangelització".
L’espai d’interpretació és "la primera pedra d’un museu atomitzat, l’espai d’acollida quilòmetre zero", segons Andreu Muñoz, director del Museu Bíblic. El projecte, ha explicat Muñoz, és "interessant, sostenible i apropiat" i, a través d’un vídeo introductori, presenta "un esquema bíblic, social i cultural" de la celebració d’aquest temps litúrgic a la ciutat.
La sala compta amb un conjunt d’elements històrics que ens ubiquen en el context de "la primera Setmana Santa de la història", com un fragment de pedra del Gòlgota o una relíquia del Lignum Crucis. L’exposició segueix amb uns diorames que reflecteixen els moments principals de la Passió de Crist i les miniatures dels passos de la Setmana Santa tarragonina, esculpides per Andreu Ximenis. Per altra banda, hi ha una col·lecció de postals i cartells, de Josep Maria Bru, i l’escultura del cardenal Francesc Vidal i Barraquer, obra de Bruno Gallart.
Joan Planellas: "El vostre dinamisme projecta valors evangèlics"
Durant la inauguració d’aquest nou espai, l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, ha posat en valor l’activitat que realitzen les associacions vinculades amb la Setmana Santa. Ha assegurat que "per a la nostra Església, el vostre dinamisme projecta valors evangèlics" i que "les diferents activitats que organitzeu són catequesis públiques i instrument d’enriquiment espiritual per a molta gent". En el seu discurs ha destacat que les activitats de Setmana Santa, més enllà de la dimensió espiritual que tenen com a acte litúrgic, "són mostra, aparador, testimoni dels valors essencialment d’arrel cristiana, com la cohesió social, la solidaritat, el sentit de pertinença o la mateixa dimensió humana de la capacitat de ‘pensar’ la transcendència".
Sobre l’espai d’interpretació, l’arquebisbe Joan ha remarcat el "lligam ferm entre aquesta fe i la cultura popular". Per aquest motiu, ha encoratjat als promotors que el nou centre faci "d’educador de les futures generacions i de coordinador d’iniciatives".
"Un museu atomitzat"
Aquest espai serà el nucli del "museu atomitzat". En aquest sentit, la segona fase del projecte consistirà en la museïtzació de l’església de Sant Agustí, on hi haurà un espai dedicat a cadascuna de les confraries de la ciutat. Aquesta actuació es preveu que estigui acabada el mes de gener del proper 2022.
A més de l’església de Sant Agustí, la ruta completa inclourà les visites a les esglésies de Sant Llorenç, Sant Miquel del Pla, Santa Maria de Natzaret i Sant Nicolau Bari. Aquest recorregut, ha explicat el director del Museu, "pretén revalorar la Setmana Santa amb un projecte incardinat a la topografia de la ciutat". La visita completa des del centre d’interpretació i els cinc temples tindrà una durada aproximada de quatre hores i està previst que s’ofereixi durant un cap de setmana cada mes, amb cita prèvia.
Per altra banda, es proposa una ruta alternativa com a "projecte pedagògic", enfocada a grups acadèmics o grups que vulguin fer una visita més reduïda. En aquest cas, serà un binomi entre l’espai d’interpretació i l’espai museïtzat de l’església de Sant Agustí, seu de l’Agrupació.
La inauguració ha comptat, també, amb l’assistència de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; i el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset.