Vés al contingut

(Jordi Llisterri –CR) Un retrobament familiar de centenars de persones de diferents cultures, llengües i creences que tenien alguna cosa a agrair a Teresa Losada. És el que va ser l’acte d’homenatge a la religiosa franciscana que es va fer aquest dimecres al vespre a la Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona organitzat per la Fundació Bayt al-Thaqafa. Poques setmanes després de la seva mort, Losada va reunir de nou la seva família extensa.

L’acte va ser una successió de fragments del vídeos on parlava Teresa Losada, música en directe i la lectura de diversos textos que recollien el seu pensament. Tot en un ambient acollidor entre plantes de menta que adornaven els bancs, i amb l’agraïment final als assistents que van rebre una bosseta amb dàtils com a signe tradicional d’esperança en el món islàmic.

“Tot funciona, però la trobem molt a faltar”, aquest va ser el sentiment amb què va presentar l’acte Rosa Bada, l’actual directora de Bayt al-Thaqafa. Va demanar que fos un moment per als records personals de cadascú amb Losada, de recordar totes les vegades que havia estat al costat dels altres, de l’experiència compartida de molts assistents de “quan la Teresa ens venia a veure a casa...”. Bada ho va presentar com un moment per fer-se “més conscients que mai de tot el que ens va donar i del món que ens va obrir”.

Més de trenta intervencions breus de persones que l’havien conegut. A través de diverses cites van anar descrivint la crida a l’entesa i acollida entre persones i cultures, la convivència religiosa o a la lluita contra la injustícia que defensava Losada. També, per la compresió d’un Déu únic que sobretot estima a les persones.

Els textos van ser llegits en diverses llengües per persones de diferents orígens: per amics que Losada tenia en diverses institucions –com l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras–; religiosos amb qui estava més vinculada com els germans de Sant Joan de Déu; la germana bessona de Losada, que també és Missionera Franciscana; i nens i joves de les famílies que havia acollit i acompanyat des de Bayt-al-Thaqafa. De fet, bona part dels assistents eren nens i joves de famílies d’immigrants que es van fer presents de la mateixa manera que ho van fer al funeral del 27 d’agost.

Entre els textos, no va faltar una referència al drama de Lampedusa que tan hauria impressionat a Losada. Es va recordar amb una frase seva: “La història ens jutjarà”.

El cardenal Lluís Martinez Sistach –que va estar molt pendent d’acompanyar Losada durant tota la seva malaltia– va adreçar unes paraules inicials als assistents. Va remarcar la importància de totes les iniciatives que aprofundeixen la relació amb els immigrants i entre cristians i musulmans. I va posar Losada com exemple de persona que “com que estimava Déu, estimava a totes les persones”.

L’acte el va obrir el rector de la parròquia, Salvador Pié, va recordar que els locals parroquials de Santa Maria del Mar van ser el primer lloc on a mitjans del anys 70 Losada va iniciar la tasca d’acollida de Bayt al-Thaqafa. El mateixos locals que van acollir durant aquells anys el primer espai de pregària per a musulmans que es va obrir a tot l’Estat.

La presència de nou de Teresa Losada en aquest espai va arribar a través d’una gran pantalla instal·lada al centre de la Basílica. Les fotos i l’entrevista a CatalunyaReligió on relata la seva vida van recordar perquè Losada veia la mort sense cap por.

 

 

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.