Vés al contingut

(David Casals i Vila –CR) Tortosa i Roquetes, al Baix Ebre, comptaran des d'aquest divendres a la tarda amb una nova mesquita, situada al polígon industrial Pla de l'Estació, entre les dues poblacions. Els fidels abandonaran els seus antics oratoris, que des de feia molts anys s'havien quedat petits i no podien acollir el nombre d'assistents.

L'operació no consisteix únicament en la fusió de dues comunitats i la inauguració d'un nou lloc de culte, ja que s'ha fet durant l'últim any un intens procés de mediació, segons ha explicat en declaracions a Catalunya Religió el mediador Mohamed Ait Abou, de l’Associació per la Cooperació, la Inserció Social i la Interculturalitat (ACISI).

Després de la inauguració del nou oratori, la feina de mediació continuarà: “No volem que la mesquita sigui un bolet. Volem la comunitat estigui present en el paisatge social i cultural” de Roquetes i de Tortosa. Precisament, la mesquita està situada entre les dues localitats, i al costat seu hi discorre una via verda, l'antiga línia ferroviària que unia Tortosa amb La Puebla e Hijar, a Aragó.

“Els nostres pares han acceptat ser tractats com immigrants, els joves ja no"

“D'una banda, s'ha fet una feina de mediació més interna, com es gestiona la diversitat dins de les comunitats, ja que hi ha fidels d'orígens diferents”, i de l'altra, que s'ha procurat en tot moment una relació fluïda amb les administracions públiques, sobretot amb els Ajuntaments.

Per tal d'aconseguir la plena integració de la comunitat amb les dues localitats, es vol donar un gran protagonisme als joves de la comunitat, perquè “facin de pont entre la societat i els seus pares, que han nascut fora de Catalunya”. Molts d'ells són d'origen bereber, però també n'hi ha que venen d'altres procedències.

“Els nostres pares sí que han acceptat ser tractats com immigrants, però els joves ja no” i per aquest motiu, es vol fer èmfasi en la condició de ciutadania plena que tenen tots els fidels musulmans, sigui quina sigui la seva procedència.

Fins ara, la comunitat Al Fath de Tortosa s'ubicava al centre de la ciutat, a la plaça Montserrat, en ple nucli antic, però el local des de principis de la dècada del 2000 s'havia quedat petit, i el divendres molts fidels havien de pregar al carrer, fet que incomodava als mateixos musulmans, veïns del barri i l'Ajuntament.

El nou oratori té una superfície de 440 metres quadrats, i el seu aspecte exterior és el d'una nau industrial, no el d'una mesquita. Però segons Mohamed Ait Abou, ara mateix això no és un assumpte prioritari: “Ens centrem en la pràctica íntima, i allò important en aquest moment no és l'arquitectura sinó la vessant més espiritual”.

Podeu ampliar la informació amb aquest vídeo d'Ebredigital.cat:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.