Vés al contingut

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Document

(CR) Justícia i Pau reclama el final de l’opressió del poble palestí. Amb l’entrada del nou executiu israelià s’ha donat llum verda a l’annexió d’un terç de l’ocupada Cisjordània, inclosa la Vall del Jordà.

Davant del que consideren un “Estat d’apartheid”, Justícia i Pau s’ha adherit al manifest signat per Kairós Palestina i Kairós Global per la Justícia en el que denuncien la negació sistemàtica de drets del poble palestí i criden a les comunitats cristianes a solidaritzar-s’hi.

La iniciativa, que també ha començat una recollida de signatures en línia, interpel·la als creients a iniciar processos en l’àmbit local que reconeguin la necessitat d’una acció en favor del poble palestí, així com l’estudi en teologies profètiques que ofereixin una visió inclusiva del conflicte, entre d’altres propostes.

A continuació reproduïm el manifest:

Un clam per l'esperança: crida a l'acció decisiva

Nosaltres, Kairós Palestina i Kairós Global per la Justícia, una coalició mundial nascuda en resposta al document de Kairós Palestina: “Un moment de Veritat: una paraula de fe, esperança i amor des del cor del patiment palestí” fem aquesta urgent crida a les persones cristianes, les esglésies i les institucions ecumèniques. Ho fem juntament amb cristians/es compromesos/es amb Palestina i a tot el món. Aquesta és una crida a una acció decisiva sobre una qüestió que creiem que té relació amb la integritat de la nostra fe cristiana.

Hem arribat a un punt crític en la lluita per a posar fi a l'opressió del poble palestí. L'adopció per l'Estat d'Israel de la Llei de l'Estat Nació l'any 2018 va legalitzar la discriminació institucional a Israel i els territoris palestins, privant oficialment al poble palestí dels seus drets a la vida, al manteniment i a un futur en la seva pàtria. Els actes recents del govern dels Estats Units han donat suport al projecte en curs d'Israel d'apoderar-se de la terra i aconseguir el control de tot el territori de Palestina. Entre ells, cal esmentar el trasllat de la seva ambaixada a Jerusalem el 2018, el seu anunci el 2019 que el govern dels Estats Units ja no considera que les colònies a Cisjordània siguin "incompatibles amb el Dret Internacional”, i el pla “Pau per a la prosperitat” del 2020.

Impulsat pel suport dels Estats Units i embravit per la resposta ineficaç de la comunitat internacional, el recentment format govern de coalició d'Israel ha netejat el camí per a l'annexió total al voltant d'un terç de l'ocupada Cisjordània, inclosa la Vall del Jordà. Tot això deixa encara més clar que s'ha acabat la il·lusió que Israel i les potències mundials tinguin la intenció d'honrar i defensar els drets del poble palestí a la dignitat, l'autodeterminació i els drets humans fonamentals garantits pel Dret Internacional, inclòs el dret al retorn de les i els refugiats palestins. És hora que la comunitat internacional, a la llum d'aquests esdeveniments, reconegui a Israel com un Estat d'apartheid d'acord amb el Dret Internacional.

En afirmar aquesta realitat, comprenem que ens correspon a nosaltres/es, com a seguidors/es de Jesús, prendre mesures decisives. Estan en joc el sentit mateix de l'Església, la integritat de la fe cristiana i la credibilitat de l'Evangeli. Declarem que donar suport a l'opressió del poble palestí, sigui per acció o omissió, a través del silenci, la paraula o els fets, és un pecat. Afirmem que el suport cristià al sionisme com a teologia i ideologia que legitima el dret d'un poble a negar els drets humans d'un altre és incompatible amb la fe cristiana, i un greu abús de la Bíblia.

Fem una crida a totes les persones cristianes i a les esglésies a tots els nivells: congregacional, denominacional, ecumènic, nacional i mundial perquè participin en un procés d'estudi, reflexió i confessió en relació amb la negació històrica i sistèmica dels drets del poble palestí, i amb l'ús de la Bíblia per molts per a justificar i donar suport a aquesta opressió. Fem una crida a les esglésies perquè reflexionin sobre com les seves pròpies tradicions poden expressar el deure sagrat de mantenir la integritat de l'església i la fe cristiana en relació amb aquesta qüestió. No podem servir a Déu mentre romanem en silenci sobre l'opressió del poble palestí.

En enfrontar-nos a aquest kairós, som conscients del llegat de fe i acció dels qui ens han precedit i han enfrontat circumstàncies similars. En 1933, el pastor i teòleg alemany Dietrich Bonhoeffer va declarar que la negació dels drets de la població jueva per part del règim nazi i la interferència de l'Estat en assumptes de religió col·locava a l'església en un status confessionis. La Declaració de Barmen de 1934 va reafirmar l'obligació de l'església d'enfrontar-se a la injustícia i d'oposar-se inequívocament a les ideologies de la tirania.

El 1964, el primer Secretari General del Consell Mundial d'Esglésies (CME), Willem Visser't Hooft, va declarar que el racisme, igual que l'Apartheid, constitueix un status confessionis per a les esglésies. El CME va portar aquesta paraula a l'acció el 1969 en posar en pràctica el seu valent i transcendental Programa de Lluita contra el Racisme. El 1977, la Federació Luterana Mundial (FLM) va declarar que "l'apartheid ha creat un status confessionis per a l'església", i el 1984 va suspendre a les esglésies luteranes blanques d'Àfrica del Sud que practicaven l'apartheid. La Comunió Mundial d'Esglésies Reformadas (CMER) va afirmar el 2017 que "davant la situació d'injustícia i sofriment que existeix en Palestina, i el clam de la comunitat cristiana palestina, la integritat de la fe i de la praxis cristianes estan en joc", i va ordenar al Secretari General que iniciés sis mesures d'acció directa. Des del 2009 han sorgit documents Kairós d'organitzacions ecumèniques de tot el món en resposta al document "Un moment de veritat" de Kairós Palestina, comprometent-se a l'acció i proporcionant fonamentació teològica a aquesta crida profètica de les esglésies palestines.

Els temps actuals requereixen accions igualment audaces, fidels i decidides. Ha arribat el moment de la decisió. "Cridem com a cristians/as i com a palestins/as als nostres germans i germanes cristianes de les esglésies a tot el món" diu el document de Kairós Palestina. Vuit anys després, el 2017, a la Carta Oberta al Consell Mundial de Esglésies i al moviment ecumènic, la Coalició Nacional d'Organitzacions Cristianes en Palestina va escriure: "La situació és més que urgent. Estem a la vora d'un col·lapse catastròfic. Cristians, no és moment per a una diplomàcia superficial!". Ara, tres anys després, aquest és un crit d'esperança dirigit als nostres germans i germanes de tot el món.

Convidem a les i els fidels cristians, a les seves congregacions locals, a les esglésies i a les organitzacions ecumèniques internacionals, a rebre i respondre al nostre testimoniatge comú, a unir-se al procés de confessió i a iniciar accions per a rebutjar formalment l'opressió del poble palestí i qualsevol ús de la Bíblia per a justificar aquesta injustícia, comprometent-se a les següents accions:

  • Iniciar processos en l'àmbit local, denominacional i ecumènic que reconeguin l'actual kairós i la urgent necessitat d'una acció decisiva respecte als drets del poble palestí que estan sent negats i al mal ús de la Bíblia. Aquestes accions expressaran la unitat de l'església en el seu compromís d'enfrontar la injustícia on sigui que es trobi.
  • Abocar-se a l'estudi i el discerniment sobre les teologies i interpretacions de la Bíblia que han estat utilitzades per a justificar l'opressió del poble palestí. Oferir teologies que anomenin profèticament a una visió inclusiva de la terra per a israelians i palestins/es, afirmant que el Déu creador és un Déu d'amor, misericòrdia i justícia, no de discriminació i opressió.
  • Exigir també que els governs i els organismes internacionals adoptin mesures polítiques, diplomàtiques i econòmiques per a posar fi a les violacions dels drets humans i del Dret Internacional per part d'Israel.
  • Oposar-se a l'antisemitisme treballant per la justícia, contra la judeofòbia, el racisme i la xenofòbia; oposar-se al fet que la crítica a les accions injustes d'Israel sigui equiparada amb l'antisemitisme.
  • Donar suport a iniciatives entre israelians i palestines/es, així com interreligioses, que lluiten contra l'apartheid i l'ocupació, creant així oportunitats per a treballar junts i juntes per un futur comú de respecte mutu i dignitat.
  • Venir a veure la realitat de Terra Santa amb ulls compassius cap al sofriment del poble palestí, i solidaritzar-se amb les iniciatives de base de totes les religions i grups seculars que lluiten contra l'ocupació i treballen per una pau justa.

Fem aquest comunicat des de la preocupació pel futur de tots dos pobles. En paraules de Kairós Palestina, la nostra crida està arrelada en la lògica de l'amor que busca alliberar tant a l'opressor com a l'oprimit, a fi de crear una nova societat per a totes les persones d'aquesta terra. Continuem mantenint ferma l'esperança expressada en el document Kairós que els pobles palestí i israelià tenen un futur comú, i que “podem organitzar la nostra vida política, amb tota la seva complexitat, segons la lògica i el poder de l'amor, després de posar fi a l'ocupació i establir la justícia.” Com a seguidors/es de Jesús, la nostra resposta a les ideologies d'exclusivitat i apartheid és mantenir una visió d'inclusió i igualtat per a tots els pobles de la terra, i lluitar persistentment per a fer-la realitat.

Reconeixem que en comprometre'ns com a cristianes/es amb l'alliberament del poble palestí, ens oposem a la teologia de l'Imperi: un ordre mundial de dominació que es manifesta en l'opressió racial, econòmica, cultural i ecològica que amenaça a la humanitat i a tota la creació. En fer aquesta confessió, abracem la nostra pertinença a la comunitat del pa partit, a l'església fidel que compleix la seva missió de portar la bona notícia del regal de Déu: amor, misericòrdia, compassió i vida abundant per a tots i totes.

H.B. Michel Sabbah Rifat Kassis

H.B. Michel Sabbah, Patriarca Llatí (Emérit) de Jerusalem

Rifat Kassis, Coordinador General de Global Kairos for Justice

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.