Vés al contingut
comunitat-iqs-inici
Fotografia: IQS.

IQSL'inici del curs escolar 2022-23 ha estat el marc per a iniciar la nova proposta de l'Institut Químic de Sarrià (IQS): la Comunitat IQS. Es tracta d'un espai de trobada dels treballadors de l'IQS per a fer pròpia la missió de la Companyia de Jesús i així poder col·laborar de forma més estreta amb la institució de la qual formen part. Una iniciativa de participació lliure dirigida a tot el personal que anirà oferint, al llarg del curs, una sèrie de propostes que ajudin a "aprofundir tant en la missió de la Companyia com en clau de fe i de vida", expliquen des de l'IQS.

La primera de les activitats de la Comunitat IQS ha estat un ‘Divendres Loiola’, una ocasió de trobada per a la reflexió. Abans de tenir una oració inaugural, el membre de Càtedra d'Ètica de l'IQS i professor Xavier Casanovas ha guiat als presents en el que sant Ignasi denominava una "Composició de Lloc". Casanovas ha explicat que es tracta de ser capaç d'imaginar a un mateix enmig d'una situació abans de pregar sobre una qüestió. Tot seguit, Casanovas ha presentat a la ponent: la religiosa del Sagrat Cor de Jesús, llicenciada en Periodisme i Teologia Bíblica, així com Doctora en Teologia Espiritual per la Universitat Loyola d'Andalusia; Mariola López.

López ha parlat de ‘Com l'espiritualitat ignasiana ens ajuda a viure avui, però l'avui amb gust i amb sentit’. D'inici, ha presentat un Ignasi pelegrí, que va construïr una espiritualitat "d'ulls oberts i de peus en la terra". Ho va fer posant en relleu la importància del discerniment, de la reflexió quotidiana per "agrair allò que s'ha viscut cada dia, per mirar allò que necessita ser reparat i per a demanar gràcia per a reprendre el camí seguint Jesús", ha dit López.

Amb el discerniment com a clau per a situar-se en la realitat del segle XXI, López ha proposat tres maneres arrelades en l'espiritualitat ignasiana per a fer "el camí com a pelegrins i arribar a portar els fruits de l'esperit sant". La primera, una manera que ajudi a "netejar i afinar la mirada". Per fer-ho, cal posar-se sota "la mirada guaridora de Jesús" i, alhora, mirar-lo detingudament per "aprendre a mirar com ell ho fa".

Una segona manera és créixer en la capacitat d'agrair perquè això permet "buscar i trobar a Déu quotidianament". Segons la religiosa del Sagrat Cor de Jesús, la gratitud sincera porta a reconèixer que tot el que es pot tenir de bo "es rep de Déu i dels altres". Per a ella, és la gratitud qui posa en el veritable lloc de criatures: "tothom pertany a Déu i tothom necessita als altres per a tirar endavant".

La tercera proposta de Mariola López es basa en una eina capital en l'espiritualitat ignasiana: acompanyar i ajudar els altres. Una manera de "transitar la realitat" que vincula amb els altres per a ajudar a cuidar i a desplegar la vida, sobretot aquella que està més amenaçada. "Ser ajudats és ser humans", ha subratllat. L'ésser humà forma part de la vida d'altres persones, els uns als altres es donen "aliment emocional amb l'amabilitat, l'estima, la calidesa en la relació, la confiança que s'atorguen". Per a Ignasi, donar sentit a altres vides, estimar i servir, són "les formes quotidianes i concretes de l'amor".

"L'espiritualitat ignasiana porta a descobrir-nos fràgils i anomenats, estimats en les febleses, vulnerables i resilients, enviats cap als altres per a col·laborar en la missió de Jesús", ha dit Mariola López en la part final de la seva ponència. López, per finalitzar, ha destacat la importància del "servir i estimar en tot" i ha demanat posar al centre als necessitats per "ajudar-nos mútuament a caminar cap a unes vides més vinculades i plenes". La jornada, que ha tingut lloc a finals del mes passat, ha finalitzat amb un temps pel diàleg dels participants amb la ponent, així com un moment per a la signatura d'alguns dels seus llibres.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.