Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Glòria Barrete –CR) Pot el hip hop, el rock o la música electrònica ser un estil de música per transmetre avui el missatge cristià? Sovint pel gran públic pensar en música cristiana és sinònim de quatre guitarres tocant durant les comunions a una parròquia o durant les colònies dels esplais de lleure. Poques vegades s'associa el concepte de música cristiana a concerts on l'electrònica, les bateries, els espectacles visuals i artístics o les cançons de hip hop s'hi fan presents. Res més lluny de la realitat, i no cal marxar a altres continents per comprovar-ho. A finals de novembre, i des de fa ja sis anys consecutius, Andorra acull el Festival Canòlich Music, organitzat pel Bisbat d'Urgell. Una aposta per transmetre el missatge de Jesús als joves renovant les formes.

El Sínode dels Bisbes sobre els joves que s'acaba de celebrar al Vaticà ha confirmat que la música pot ser eina educativa i evangelitzadora. El bisbat d'Urgell, des de Sant Julià de Lòria, fa sis anys que va crear el Festival Canòlich Music. Cercaven donar resposta a les necessitats dels joves del país, concretament buscaven la fórmula d'arribar a una franja difícil com és la dels 14 als 20 anys. I el resultat va ser crear un cap de setmana farcit de concerts i activitats que fossin l'eina per calar un missatge amb dos mil anys d'història però "de plena vigència", explica Pepe Chisvert, rector de Sant Julià de Lòria i un dels organitzadors del Festival.

Músics d'alt nivell

D'aquella llavor que va començar modestament ara fa sis anys a ser un referent i un espai perquè grups d'alt nivell puguin donar a conèixer el seu treball en clau cristiana. Des de fa uns anys el Festival aposta per portar grups del panorama internacional de l'àmbit cristià com Andy Hunter, LZ7 o el portuguès Gui Brazil, però alhora continua sent l'espai per promocionar grups i artistes nacionals i de la casa, com el grup Sal 150 o el nou fitxatge d'enguany, el català David Pradas Project.

"David Pradas és un músic de la part sud del bisbat d'Urgell, un músic de casa nostra". Cal promoure el talent propi, afirma Chisvert, i Pradas n'és exemple. La missa serà animada aquest any per aquest músic, com "una aposta de la nostra Església".

Un Festival que té moltes tecles i on els joves són els protagonistes, en tant que participants i també com a voluntaris a l'organització. Canòlich Music és una activitat que neix a Andorra i són els joves andorrans els qui assumeixen el perfil d'amfitrions i de l'acollida. Precisament el proper 9 de novembre es dedicarà tota la tarda i part de la nit a preparar a la formació d'aquest voluntariat. Què significa ser voluntari o quin és el perfil del voluntari cristià seran alguns dels temes que s'abordaran a la formació.

I és que Chisvert remarca que "el sentit del Canòlich Music no és fer un concert de festa major". Els joves participants venen sempre acompanyats, ja sigui per un animador, un monitor o un professor. "És una tasca d'acompanyament que va molt en la línia del Sínode dels Bisbes sobre els Joves".

Els joves, la clau del Festival

Alhora, participar del Festival Canòlich Music implica també un treball previ per aquells que assisteixen al cap de setmana a Andorra. "S'ha demanat als responsables dels grups que es preparin amb els joves a l'aula o a catequesi les cançons que sonaran durant l'Eucaristia". També es compta amb un fil conductor cada any. Enguany dedicat al 70è aniversari de la signatura dels Drets Humans. A Andorra existeix un camí saludable anomenat 'dels Drets Humans' i s'aprofitarà per caminar durant el dissabte al matí part del camí i combinar-la amb dinàmica de grups. Un cop arribats a la carpa els joves podran veure les fotos que hagin anat fent durant el camí, projectades en una pantalla de 40 metres quadrats.

La tarda estarà farcida de tallers. Durant dues hores cada jove haurà escollit quins dos tallers, dels dotze que s'ofereixen, voldrà fer. Tots giraran al voltant del tema dels Drets Humans i seran tallers vivencials. Al sortir a la plaça Germandat cada grup farà una gran pancarta, expressant el treball en els tallers. "Al Canòlich Music es barreja música, art, tecnologia i xarxes socials", explica Chisvert, ja que "tot el que forma part del llenguatge dels joves ha de formar part del Canòlich Music".

I si els joves es mouen entre el trap, el hip hop, el pop i la música electrònica el Festival Canòlich Music també. "Entenem la música com un concepte molt ampli. No parlem necessàriament d'una coral de gòspel clàssic o una coral de polifonia. Estem parlant de música pop, rock, hip hop, música electrònica, molt d'estil canyero, que arrossega el jovent".

Es pretén jugar amb la música i també amb la imatge. Una cosa nova dels tres darrers anys cap aquí ha estat el tema visual. Una gran pantalla fa de suport i permet projectar vídeos dels participants durant la trobada. I és que com relata Chisvert, "el missatge cristià té més de dos mil anys d'història i el Canòlich vol recrear aquest missatge amb un llenguatge d'avui, del 2018".

I per fer arribar aquest missatge es fan servir de la música cristiana d'alt nivell. "El que volem mostrar és que existeixen grups cristians d'una alta qualitat artística i musical. Volem ser també espai pels grups cristians perquè continuïn produint música cristiana i presentar la seva feina, per això aquest any Sal 150 presenta el nou disc el divendres nit".

I tot aquest alt nivell també exigeix un gran desplegament tècnic. Tot el Festival es completa amb un gran equip de so, llums i retransmissió en directe de les actuacions. "Volem fer una cosa avantguardista i de primera línia perquè els joves van per aquí".

Les necessitats dels joves d'avui

Però què busquen els joves avui? "Els joves d'avui són com els joves d'ahir, d'abans d'ahir i de fa cinc-cents anys", afirma Chisvert. "Un jove el que necessita és tenir el seu espai de protagonisme juvenil, necessiten sentir-se estimats no tan sols estimar-los, i això és el fonamental". Des del Canòlich Music reivindiquen un canvi de formes no de missatge.

"El fons porta dos mil anys. El missatge de Jesús fa dos mil anys va ser revolucionari i avui continua tenint plena vigència, però s'ha de donar a conèixer i fer-ho d'una manera creativa, original. modificant els llenguatges, no variant el contingut".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.