Mostra de Cinema Espiritual El Districte Administratiu de Barcelona ha acollit aquest dijous l'aniversari de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya. El cicle de la Direcció General d'Afers Religiosos ha celebrat vint anys amb un acte centrat en el talent i la producció jove. També s’ha presentat l’edició d’enguany que explorarà la pobresa, la política i la producció catalana amb 90 projeccions a 40 sales diferents d’arreu del país. Al Districte Administratiu s’han aplegat col·laboradors, entitats i amics en un homenatge que ha agraït la seva tasca per fer realitat el cicle de cinema espiritual en els últims vint anys.
Durant la presentació, el director de continguts de la Mostra, Peio Sánchez, ha explicat que enguany les projeccions se centren en dos cicles principals: ‘Espiritualitat davant la pobresa’ i ‘Religions i situació política’. Sobre el primer, Sánchez ha destacat films que mostren “com les situacions de pobresa actuen com a punts d‘inflexió vital i poden ser motor espiritual”. D’altra banda, a través del segon cicle es podran veure pel·lícules on la religió i la política “interaccionen i es construeixen mútuament”.
La Mostra també ha reservat un espai dedicat als documentals de producció catalana que donen a conèixer “realitats properes que sovint són desconegudes”. I, juntament amb la Filmoteca de Catalunya, ofereix la retrospectiva del director francès Claude Lanzmann.
La Mostra manté la seva aposta per les plataformes digitals i en la vintena edició oferirà més de 40 títols representatius del cinema espiritual a través de la plataforma Filmin.
En la seva vintena edició, la Mostra vol ser “una expressió de valors, d’experiències i de conviccions del més pregon dels éssers humans i que estan invisibilitzats per la immediatesa, per la pressa i per la dispersió que caracteritzen la nostra forma de vida”. El director d’Afers Religiosos, Carles Armengol, ha expressat que els vint anys de Mostra revelen “un projecte consolidat que s’ha anat estenent pel territori i que ha d’afrontar el repte de mantenir i incrementar el públic per arribar a alguns indrets on encara no és prou present”.
Sobre els films, Armengol ha destacat la presència catalana i la tasca de subtitular les pel·lícules per les diferents projeccions: “Una contribució que ja queda pel futur”.
En el mateix acte, també s’ha conegut el guanyador del Premi Tortuga al millor curtmetratge sobre espiritualitat produït i realitzat per joves, un guardó que ha ampliat el nombre de films presentats. Eduard Milà, Laura Piqué i Marta Pradell han estat els premiats amb El mercader d’històries, un curtmetratge sobre la venda en volant. “El film guanyador mostra el misteri de cada persona que passa de llibre en llibre”, ha explicat Peio Sánchez com a membre del jurat del premi.
El delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps, ha entregat l’escultura de la tortuga als guanyadors i el periodista Abraham Orriols, qui ha conduït l’acte, ha fet l’entrega del val de 500 € cedits per la Fundació Catalunya Religió.
Mateu Bibiloni ha estat el segon finalista amb He matado a un hombre mentre que Andrea Gil i Mar Acero han estat les terceres finalistes amb el seu treball Dijous, pelu.
La celebració ha acabat amb un petit tast musical de la coral del Districte Administratiu i un refrigeri per celebrar l’aniversari.
"Una obra mestra"
La Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya se celebrarà durant la segona quinzena de novembre i acabarà amb la preestrena de la pel·lícula de Wim Wenders anomenada Perfect Days als Cinemes Verdi. Peio Sánchez ha augurat que aquest film “serà una obra mestra”.
La Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya celebra vint anys apostant pel talent jove 👉🏼 Un aniversari en format d’homenatge a les entitats i amics col·laboradors que ho han fet possible! pic.twitter.com/x3iLWesfR7
— Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya (@cinemaspiritcat) November 2, 2023