(CR) El juliol de 2020, després de quatre mesos de pandèmia, recordava que la frase “no tingueu por” apareix 365 vegades a la Bíblia. El dibuixant i guionista de còmics Josep Lluís Martínez Picañol, conegut com a Picanyol, ha mort aquest dijous amb 73 anys. Des de 2003 va començar a il·lustrar la Bíblia per a còmic infantil i en format DVD. Un treball que derivaria el 2011 en la publicació del llibre La Bíblia dels Nens, que va tenir molt bona rebuda per part del públic, i que ha servit per aproximar la història sagrada i el cristianisme als infants.
“Els nostres pensaments i conviccions estan en joc, i també, amb ells, el nostre futur. Per part meva he decidit aixecar la mà i defensar una posició. Puc aportar, modestament, els meus dibuixets i l’ofici que he après en el món editorial. Escoltaré els savis i procuraré divulgar el seu missatge.” Així s'expressava Picanyol en la presentació d’un llibre recent, que va editar Claret el mes de març de 2020. Amb el títol Hem perdut alguna cosa?, reconeixia que la nostra societat afronta “una batalla cultural”, en què Déu ha deixat de ser rellevant per a la majoria de persones, i reivindicava els valors de l'humanisme cristià.
De caràcter discret, Picanyol demanava, això sí, que es fes una inversió en art, en bellesa i professionalitat per tal de difondre el missatge de l'evangeli. A Catalunya, les seves il·lustracions s'han fet servir a les aules de moltes escoles cristianes i també per a la catequesi infantil i juvenil. Els darrers anys va col·laborar amb el Secretariat Interdiocesà de Catequesi i també amb la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, a partir del seu treball a l'editorial BCNMultimèdia, amb l’editor, Toni Matas, al capdavant.
L’obra religiosa més popular de Picanyol, La Bíblia dels Nens, va ser concebuda el 2011 com un projecte multiplataforma. Edebé la publicaria en castellà i en tapa dura al cap d'un any amb un pròleg del cardenal Gianfranco Ravasi. Aquesta adaptació gràfica de la Bíblia ha estat traduïda a diversos idiomes i s’ha editat en una quinzena de països d’arreu del món. El 2012 Picanyol també va il·lustrar la vida de sant Francesc i santa Clara d’Assís, més tard la vida de sant Ignasi de Loiola, i els salms. També era autor d’una edició en còmic de la Bíblia acompanyat de jocs i activitats per als més menuts, així com de llibres que recollien les paràboles i els miracles de Jesús. Ja jubilat, al seu perfil a xarxes socials, i fins fa poques setmanes, era freqüent trobar-hi enigmes relacionats amb continguts de l’Antic i del Nou Testament:
La meitat d'aquests personatges pertànyen a l'Antic Testament i l'altra meitat al Nou Testament. ¿Quins són? pic.twitter.com/5fH9t8pIPr
— Picanyol (@picanyol_j) February 5, 2021
Nascut a Moià el 1948, es va formar pel seu compte en estudis d’altres dibuixants. Ninotaire, i pare de cinc fills, és autor del conegut com personatge Ot el Bruixot, una tira còmica que es va publicar de forma ininterrompuda durant 42 anys a la revista Cavall Fort. El 2014 es va jubilar, però s’ha continuat difonent la seva obra, que incorporava també enigmes, jocs d'enginy i entreteniments.
Picanyol ha estat un dels màxims exponents del còmic català que ha marcat generacions de lectors, com recorda Cavall Fort en una publicació a les seves xarxes socials.
El que més desitjo és anar al cel. No hi ha res que desitgi més. I els dic a la meva família: Ei, que hi hem de ser tots! Que no falti ningú! (J.L.) pic.twitter.com/7aZpOl39tI
— Picanyol (@picanyol_j) January 14, 2021Et trobarem a faltar, Picanyol! Pare de l'#Otelbruixot, era un dels col·laboradors més estimats de #CavallFort. En sabia molt, de fer històries divertides, i era un mestre de la creació de jocs d’enginy i entreteniments. https://t.co/LnjYf0Te12 pic.twitter.com/l6htfjkofF
— Cavall Fort (@cavallfort) March 19, 2021