Vés al contingut
escolania-montserrat
Fotografia: Abadia de Montserrat.

CR Montserrat comptarà per primer cop en els seus prop de mil anys d’història amb un cor que incorporarà veus femenines. Es mantindrà l’actual escolania només de nens, però l’Abadia tindrà el curs vinent un nou cor, format per nois i noies de 17 a 24 anys. Aquest cor mixt participarà en els oficis litúrgics de la mateixa manera que l’actual escolania i, segons l’Abadia, “si bé seran més grans que els actuals, podran ser considerats igualment ‘escolans’ i ‘escolanes’, aniran vestits amb saia i roquet i quedaran inscrits en el llibre oficial de vesticions”. El seu director serà Pau Jorquera, actual sotsdirector musical de l’Escolania.

Aquest nou cor s’anomenarà Cor de cambra de l’Escolania de Montserrat. A diferència de l’actual escolania, amb nens de 9 a 14 anys, els escolans no estaran en règim d’internat a Montserrat on segueixen els estudis de 4t de primària fins a 2n d’ESO. Als seus integrants se’ls proposarà una etapa de formació en un cor no-professional.

“Tenir un cor mixt És un fet històric per montserrat: no s'ha fet mai”

El nou Cor de Cambra cantarà un cap de setmana al mes. Actualment, els escolans no canten a la basílica els dissabtes, perquè una part del cap de setmana la passen amb la família. El cap de setmana que canti el nou cor, els escolans no cantaran i podran allargar el temps d’estar a casa. El nou Cor participarà un cap de setmana al mes als actes litúrgics del Santuari i cantaran la Salve Regina i el Virolai i a l’ofici de Vespres de dissabte, i a la Missa Conventual de diumenge.

El prefecte de l’Escolania, el pare Efrem de Montellà, reconeix que “una de les preguntes que més vegades se’ns ha fet sempre és perquè no hi ha nenes a l’escolania. És una pregunta difícil de respondre i complexa. Nosaltres seguim una tradició que és la que és i volem que continuï igual, però també veiem que havíem de donar resposta a aquesta demanda. I hem decidit crear un segon cor per poder incloure totes les noies que els agradaria cantar i ser escolanes a Montserrat”.

Des de l’Abadia es remarca la dimensió formativa d’aquesta proposta: “les noies i els nois que el formin tindran l'oportunitat de cantar a la litúrgia de Montserrat i de formar-se en diversos aspectes relacionats amb la tècnica vocal, la vivència espiritual, l’entorn natural o la cultura, a través d’activitats organitzades per persones vinculades a l’Escolania i a la comunitat benedictina”.

La decisió d'incorporar 'eScolanes' ha estat compartida per la comunitat que “a proposta de l'abat ho ha reflexionat i votat”

Montserrat vol que el nou Cor de cambra comenci a cantar a partir del curs vinent, 2023-2024. La proposta va dirigida a joves estudiants de música, de cant, de direcció i de disciplines relacionades. Els pròxims dissabtes 27 de maig i 3 de juny de 2023 es faran les audicions de selecció per formar-ne part i els interessats han d’escriure a escolania@escolania.cat. Els aspirants hauran de tenir bon nivell de lectura musical, experiència en cant coral, ser sensibles al fet religiós cristià i també es valorarà positivament que estiguin cursant estudis de cant. Des de l’Abadia volen que, en un futur, formar part d’aquest Cor de cambra pugui donar algun tipus de reconeixement oficial d’aquesta formació. La formació, els assajos i la participació en les celebracions es concretaran en un cap de setmana al mes.

El pare Efrem remarca que “és evident que serà un fet històric dins de la història de Montserrat tenir un cor mixt: no s’ha fet mai”. Però la decisió ha estat compartida per la comunitat que “a proposta del pare abat ho ha reflexionat, ho ha votat i ha aprovat tenir un cor i que els nois i noies que el formin siguin considerats escolans i escolanes”. Amb això “l’Escolania es mostra sensible a la incorporació de noies i a les realitats familiars i socials de les famílies que formen part del cor tradicional”.

Un primer pas que incorpora les noies a l’Escolania sense alterar el tradicional i reconegut cor de nens.

https://twitter.com/EscolaniaMont/status/1635991743777628160

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.