Vés al contingut

(Jordi Llisterri-CR) L’Abadia de Montserrat ha fet públic íntegrament l’informe que ha elaborat la comissió externa que es va constituir al gener després que es conegués la primera denúncia per abusos contra el monjo Andreu Soler. La comissió conclou, arran d’altres denúncies, que “el G. Andreu M. Soler va ser un depredador sexual i un pederasta” i que va comentre diversos abusos a menors (especialment adolescents) entre 1972 i el 2000, fins que l’abat Soler el va apartar del servei de menors. L’informe també recull un nou cas de dos abusos de la promoció de l’escolans de 1964 per part del l’exmonjo V.T.M., que va ser expulsat del monestir per l’abat Cassià M. Just.

L’informe de la comissió ha estat publicat amb una nota del monestir que assegura que “fem nostres els resultats d’aquesta investigació” i les mesures que proposa. L’abadia també anuncia que “els resultats d’aquest informe seran posats immediatament en coneixement de la Fiscalia, del Síndic de Greuges i dels organismes competents de la Santa Seu i de la nostra Congregació benedictina”.

El relat de la comissió

L’informe de la comissió afirma que fins que es va iniciar el seu treball només havia arribat al Monestir una denúncia contra el germà Andreu l’any 2000, quan ser apartat per l’abat Josep Maria Soler del contacte amb menors fins la seva mort el 2008. Reconeix que fins el 2000 “es va ometre qualsevol tipus d’actuació” però que d'aquella etapa “no es pot concloure si es va amagar el que va succeir o simplement es va actuar per desconeixement de la situació ja que existeixen versions contradictòries”. Tot i això, creu que anteriorment hi havia hagut “una rumorologia suficient” per haver actuat.

Durant el seu treball la comissió ha rebut dotze denuncies d’abusos referides al germà Andreu i es van entrevistar amb vuit persones que van acceptar reunir-se amb membres de la comissió externa. També va rebre un informe del cas del anys 60 avalat per les mateixes víctimes.

Els testimonis contra el germà Andreu demostren que “amb el pas del temps, un agreujament del delicte i més urgència en la seva realització”. També explica que “tant en els casos en què el G. Andreu va consumar l’abús diverses vegades com en aquells en què fou una única vegada, la petjada i les conseqüències emocionals i psicològiques per al menor són inesborrables”. En aquests casos “el silenci de les víctimes ha estat un denominador bastant comú” i “alguns relaten que ni la seva família els va creure o bé va ser la mateixa família la que va fomentar el silenci”. També “hi ha hagut ocasions en què la primera vegada que les víctimes parlaven dels abusos era davant dels membres de la comissió”.

L’informe detalla l’actuació de l’abat actual davant de la denúncia de l’any 2000, la seva relació amb la família i les consultes fetes a la Santa Seu. Es reconeix que actualment hi hauria hagut actuació “diferent d’acord amb la nova normativa civil i canònica”.

Sobre el cas de l’Escolania dels anys 60, informe conclou que “es va actuar immediatament”. També recorda que “l’Escolania segueix des de fa anys el protocol de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya així com el protocol previst pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya”.

Nou Delegat de protecció a la infancia

Seguint les conclusions de l’informe, l’abadia ha anunciat que nomenarà un Delegat de protecció de menors, que serà un professional extern al monestir. També s’està elaborant un pla de protecció de menors “que augmentarà i millorarà els mecanismes de prevenció i detecció existents actualment”. Entre altres mesures, “per evitar que fets com aquests tornin a ocórrer a Montserrat”, es preveu l’obligació que si un monjo rep una denúncia de possibles abusos, l'hagi de comunicar tant a l’abat com al delegat de Protecció de Menors.

Finalment, a més de traslladar la informació a la justícia civil, Montserrat assumeix la resta de recomanacions de l’informe com “el reconeixement dels fets i petició de perdó” i la “reparació emocional i acompanyament a les víctimes de V.T.M. i del G. Andreu Soler que ho desitgin”.

El comunicat de Montserrat demana perdó dient que “davant d’aquests casos vergonyosos d’abusos a menors comesos per membres de la nostra comunitat, demanem perdó a totes les víctimes i ens posem a la seva disposició, com hem fet en tot moment, per ajudar-los en el seu dolor i sofriment”. Aquest diumenge l’abat Soler presidirà la missa conventual i també es referirà al tema com va fer el 3 de febrer demanant perdó.

COMUNICAT DEL P. ABAT I DE LA COMUNITAT DE MONTSERRAT

6 de setembre de 2019

D’acord amb el compromís de transparència que vam adquirir en el moment de constituir una comissió d’investigació relativa als abusos a menors comesos en l’àmbit de la nostra comunitat, fem públic avui en la seva integritat l’informe final que clou els treballs de l’esmentada comissió. En relació amb les informacions contingudes en aquest informe, volem manifestar el següent:

-Fem nostres els resultats d’aquesta investigació, en la qual es posa de manifest que el difunt G. Andreu M. Soler va abusar de joves fins a finals dels anys 90.

-Així mateix, l’informe recull també un cas d’abusos comesos a l’entorn de l’any 1968 a l’Escolania de Montserrat per un antic monjo que deixà el monestir l’any 1980. Aquests darrers fets, si bé no eren coneguts per la comunitat de monjos actual, van ser resolts de manera ferma i resolutiva pel qui en aquell moment era el responsable del monestir, el P. Abat Cassià M. Just, d’acord amb els criteris i les possibilitats de fa més de cinquanta anys.

-Davant d’aquests casos vergonyosos d’abusos a menors comesos per membres de la nostra comunitat, demanem perdó a totes les víctimes i ens posem a la seva disposició, com hem fet en tot moment, per ajudar-los en el seu dolor i sofriment.

-Seguint les recomanacions de la comissió i per evitar que fets com aquests tornin a ocórrer a Montserrat, estem elaborant un pla de protecció de menors que augmentarà i millorarà els mecanismes de prevenció i detecció existents actualment. En breu també nomenarem un Delegat de protecció de menors, que serà un professional extern al monestir.

-Els resultats d’aquest informe seran posats immediatament en coneixement de la Fiscalia, del Síndic de Greuges i dels organismes competents de la Santa Seu i de la nostra Congregació benedictina.

-Finalment, com ja hem dit en reiterades ocasions, condemnem de manera absoluta qualsevol tipus d’abús a menors i reafirmem el nostre compromís de lluitar amb fermesa contra una problemàtica tan greu que afecta tota la nostra societat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.