(Montserrat Boixareu -CR) 'El camí del monjo' és el llibre de converses de Salvador Giralt amb el monjo de Montserrat Ramon Ribera-Mariné que s'ha presentat aquest divendres a la Casa Gran del Miracle. Es tracta d'un recull de converses que van tenir lloc a la Casa d'Espiritualitat del Miracle entre l'estiu de 2017 i el juliol de 2018 i que ha estat editat per Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
El llibre sorgeix al voltant d'unes converses i gira entorn de tres eixos: el monjo, el Miracle i el Retaule Barroc que hi ha a l'altar major de l'església. La presentació del llibre ha estat una conversa agradable entre tots els participants que ha presentat el filòleg, editor i escriptor solsoní Raül Garrigasait. Una conversa amb l'objectiu d'acostar el testimoni del pare Ramon Ribera.
Garrigasait ha anat desgranant la coneixença que va fer Giralt de Ramon Ribera-Mariné per mitjà de preguntes a l'autor. Per Garrigasait, la lectura del llibre produeix un plaer doble. D’una banda, transmet l’atmosfera d’una conversa agradable entre dues persones amb un llenguatge que és "aigua clara, com la manera de parlar d’en Ramon". D'altra banda, hi ha el plaer del munt de coses que s’aprenen en llegir el llibre. Temes com la vida, la litúrgia, la Bíblia o la vida monàstica.
L'editor solsoní ha destacat la rutina o la vivència de la religió com els aspectes del llibre que més han cridat la seva atenció. “Si vols treballar i vols que les coses t’arribin a fons, necessites la rutina", ha dit. En aquest sentit ha explicat que tot i que la rutina estigui molt desprestigiada avui dia, és el que permet no distreure's de la feina que es vol dur a terme per entrar-hi directament. En el mateix sentit, Ramon Ribera-Mariné ha assegurat que “un monjo, per definició, és rutinari". I, respecte de la vivència de la fe, Ribera-Mariné ha expressat que “una persona desconeguda sempre és un misteri; Déu és un misteri, el misteri; per tant, el desconegut, d’alguna manera, és Déu".
La culminació del llibre, per Garrigasait, és la part que es dedica a l'explicació de Ribera-Mariné del Retaule Barroc de l'església del Miracle del segle XVIII. Una afirmació que Giralt ha corroborat. Segons l'autor, per llegir l'explicació cal conèixer el Retaule i considerar que Ribera l'explica com si fos un text que té al davant i que interpreta.
Una pregària personal i comunitària
La pregària del monjo, impregnada tota ella de salms, ha interpel·lat el públic assistent a la presentació. Motiu pel qual Xavier Poch, prior del Miracle, ha estat convidat a afegir-se a la presentació per fer coneixedors de Ramon Ribera-Mariné com a germà de comunitat. Amb ell ha estat vivint uns quaranta anys i han fet llargues caminades, per Montserrat o a l’Aneto, per posar uns exemples. Pel que fa a la pregària del monjo, Poch ha explicat les dues vessants: la personal, com la vida de cel·la, i la comunitària, la pregària que es fa amb tots els monjos. El llibre dels Salms, ha afegit, “no és un llibre de la Bíblia ensucrat, són 150 poemes que expressen la realitat humana”. “Per sant Benet s’haurien de fer tots en una setmana, cosa que és difícil de complir.”
Si la pregària amb els salms ha ocupat gran part del diàleg entre els presentadors del llibre i el públic assistent, també ho ha fet el sentit del caminar. Ramon Ribera-Mariné explica al llibre que caminar permet, al mateix temps, pensar. També ha explicat que a la Regla de Sant Benet es parla de la vida monàstica com a camí. Un recorregut que al principi pot ser estret i que després esdevé ample. Per Giralt, el monjo Ribera-Mariné és una persona que pensa i que dona importància al pacte. Ell mateix ha de conciliar contraris: caminar i relacionar-se amb la gent. A mode de conclusió entre els assistents a l’acte s'ha fet la distinció entre caminar i anar d’excursió, caminar per trobar-se i saber què hi ha dintre d’un mateix.
Laura de Castellet, cantant i musicòloga, ha tancat la presentació amb la interpretació musical d’una peça de Hildegarda de Bingen, abadessa benedictina del segle XII.
Un monjo que camina
Ramon Ribera-Mariné és monjo i biblista. Coneixedor de les escriptures i, sobretot, dels salms, que recita i medita en la seva llengua original, l’hebreu. Ribera-Mariné i Salvador Giralt es van conèixer al Grand Tour, una caminada itinerant d’uns vint dies de durada. Es tracta d'una caminada, artística, poètica, que, entre Núria i Montserrat, va dur-los al Miracle. Giralt hi participava a mode de cronista. Entrevistava la gent quan li van dir que al Miracle hi havia un monjo que caminava. A l'escriptor li va semblar contradictori. S'imaginava la vida del monjo tancat al monestir i sense sortir-ne. Per a ell, no podia ser que hi hagués un "monjo que caminés". A partir d’una primera entrevista sobre el caminar, Giralt va voler anar més enllà i, durant un any seguit, va pujar un dia a la setmana al Miracle per conversar amb Ribera-Mariné.