Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Alba Sabaté –CR) Aquest divendres Vic ha escoltat de primera mà els testimonis de missioneres i missioners de Catalunya que viuen repartits arreu del món. El projecte Missioners.cat, de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, s’ha presentat al Seminari de la capital d’Osona, terra mare d’alguns d’aquests catalans que han decidit marxar per dedicar la seva vida a ajudar els altres.

“Els localitzem, entrevistem i expliquem qui són”, ha explicat Jordi Sànchez, coordinador del projecte i sots-director de l’Observatori Blanquerna. Missioners.cat està elaborant el primer mapa interactiu que situa els missioners catalans als cinc continents. A més de mostrar la seva ubicació, els presenta en primera persona, els posa cara i permet descobrir les històries que s’amaguen darrera de cadascun d’ells.

“Els hem de conèixer i donar a conèixer”, ha recalcat a Vic Enric Vendrell, director general d’Afers Religiosos, que ha destacat el compromís d’aquests missioners amb els altres i també amb Catalunya. Així, “des del Govern, s’ha apostat pel projecte des dels seus inicis”, ha explicat.

Els missioners de la diòcesi de Vic, protagonistes

A la capital d’Osona també s’ha presentat la col·laboració amb el projecte de la Fundació Puig-Porret, de la localitat. La institució s’ha implicat amb l’Observatori per ubicar al mapa les missioneres i missioners vigatans. Concepció Farrés, Joan Sala Coll o Josep Mestres són alguns exemples.

Anna Maria Carbonell, presidenta de la Fundació Puig-Porret, ha valorat molt positivament la tasca de Missioners.cat i ha afirmat que en un moment de gran auge tecnològic que posa a prova els valors de les persones cal tenir-los molt en compte. “Els fonaments personals són el més important”, ha remarcat. En aquest sentit, ha afegit que “el mapa de Missioners.cat ens permet tenir sempre a la memòria un dels valors més importants, la humilitat”.

De fet, Jordi Sànchez, ha subratllat que “volem fer visible al missioner però també als valors de tot allò que significa ser missioner”. És per això que més enllà del seu dia a dia a les missions i la seva tasca, el projecte també parla amb ells sobre temes de caire més existencial o filosòfic i també sobre política. “Són testimonis vius de l’Evangeli”, ha assegurat.

De Catalunya al món i del món a Catalunya

Missioners.cat ja ha realitzat una seixantena d’entrevistes a països com Índia, Japó, Cuba, Veneçuela, Perú, Bolívia, Argentina, Moçambic, Madagascar, Togo o Benin però, com ha destacat Enric Vendrell, “n’hi ha molts més”.

En aquest sentit, la directora de l’Observatori, Míriam Díez, ha explicat que l’objectiu és continuar recorrent món per situar-los a tots, especialment a aquells que, per motius d’edat o malaltia, és poc probable que tornin a Catalunya. “Són el millor que tenim i els hem de mostrar”, ha assenyalat.

Així, en paral·lel, Missioners.cat entrevista també els missioners retornats, és a dir, aquells que han estat sobre el terreny a països com Ruanda o Brasil però que ara exerceixen la seva tasca des d’aquí. La seva història és un gran valor a casa nostra i el projecte no la vol deixar de banda.

L’acte també ha comptat amb la presència de mossèn Pere Oliva que, en representació del bisbe de Vic, ha donat les gràcies a l’Observatori i a totes les persones que treballen per fer presents els missioners i la seva tasca.

“Tots podem ser missioners”, ha recalcat Jordi Sànchez, recordant allò que li diuen moltes de les persones que entrevista arreu. De fet, tal com explica el missioner vigatà Joan Sala Coll a la seva entrevista, “en un món amb poques possibilitats econòmiques pots ser molt feliç i pots fer molt feliços als altres”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.