Vés al contingut

(Jordi Llisterri-CR) A partir de l’11 de maig es podrien tornar a fer misses amb la presència de fidels, però la decisió final dependrà de cada bisbat i en darrera instància del sentit comú de cada rector i dels responsables de comunitats religioses amb culte públic. Tot i això, també es prorroga la dispensa general del precepte dominical, especialment per a la gent gran gent gran, malalta o en situació de risc per evitar que surtin al carrer. A la resta de fidels també se’ls recomana prioritzar la pregària a casa i els seguiment dels oficis a través dels mitjans com s’ha fet des de l’inici de la crisi del coronavirus. De fet, l’obligació d’anar cada diumenge a missa sempre està supeditada a que no hi hagi una causa greu que justifiqui optar per altres formes de celebració.

Arran de les diverses etapes anunciades de desconfinament, la comissió executiva de la Conferència Episcopal Espanyola ha fet una bateria de recomanacions per celebrar de nou el culte públic. Anar a missa no serà igual que abans i s’hauran de complir moltes mesures de prevenció sanitària. Els territoris dels bisbats que entrin en la Fase 1 (els límits dels bisbats no coincideixen amb les províncies) podran fer missa partir de l’11 de maig amb un terç d’aforament dels temples, i si es passa a la Fase 2 amb un 50%. Però mentre duri la crisi sanitària i no hi hagi una vacuna es recomana continuar extremant les precaucions.

En principi, no veurem mossens fent missa amb mascareta però si que es recomana als fidels que hi assisteixin. En les celebracions, es recomana mantenir les portes de les esglésies obertes per no haver de tocar poms o manetes. Es demana que quan obrin els temples hi hagi persones responsables de mantenir l’aforament i la distribució ordenada dels fidels en el temple, durant l’entrada i la sortida i evitant agrupacions de persones a la porta per mantenir les distàncies de seguretat. Es recomana oferir gel hidroalcohòlic o algun desinfectant similar, a l'entrada i sortida de l'església.

“El Cos de Crist”

Durant les celebracions, s’apliquen alguns canvis que afecten el ritual. Alguns ja es feien en alguns casos abans que se suspenguessin les misses, com evitar el contacte físic en el gest de la pau o retirar l’aigua beneïda de les piques.

Un dels canvis més visibles que afecten als fidels és que la resposta individual al rebre la comunió -"El Cos de Crist". "Amén"- no es farà davant del sacerdot en rebre la comunió. Es farà de manera col·lectiva abans d’iniciar la distribució de la comunió per evitar gotetes de fluid oral en el moment de més proximitat i davant les formes consagrades. A més, es recomana als capellans més grans o en situació de risc no repartir la comunió. Per ara, no hi ha cap indicació concreta sobre si rebre la comunió a la mà o la boca, però abans del confinament ja es va desaconsellar la segona opció, sobretot per protegir als capellans i evitar la propagació a altres fidels.

Els capellans hauran de tenir el calze, la patena i els copons coberts durant la pregària eucarística, per evitar que pugui contaminar per la proximitat amb el celebrant. També s’hauran de desinfectar les mans abans d’iniciar la consagració i abans de repartir la comunió. Per tant, el lavatori de mans abans de la consagració que preveu el ritual catòlic no tindrà només un sentit litúrgic.

Hi ha altres aspectes que caldrà tenir present en les celebracions. Evitar els cors parroquial format per diversos cantaires i mantenir el suport musical només amb solistes i algun instrument. No repartir fulls de cants o qualsevol altre objecte de paper que toqui diversa gent. No passar la cistella de la col·lecta, i convidar els fidels a fer la seva aportació a la sortida de la missa, seguint els criteris de seguretat assenyalats.

A l’espera de batejos, comunions i casaments

Totes aquestes limitacions dificulten plantejar-se celebracions concorregudes com batejos, comunions o casaments, si es volen fer amb una gran celebració familiar. I es proposa prioritzar les celebracions vinculades al dol que s’ha hagut de viure en la intimitat aquestes darreres setmanes. Una vegada més, el criteri diocesà i de cada mossèn serà determinant per reemprendre aquestes celebracions, més que una normativa general.

I encara que es tornin a administrar altres sagraments a les esglésies, es proposen noves mesures per evitar la transmissió de la Covid-19. Les confessions amb el capellà i el fidel amb mascareta, i mantenint la distància social; per tant, en un espai que permeti garantir la confidencialitat de la conversa. En els batejos, aplicar el ritu breu i que l’aigua baptismal que rep el nadó o el catecumen no retorni a la pica. Les uncions d’olis com en el baptisme, la confirmació o als malalts, es recomana no fer-les amb les mans sinó amb un cotó o bastonet d'un sol ús, incinerant a l'acabar la celebració. En tots els casos, si hi ha diverses persones que reben el sagrament, extremar la higiene de mans després de cada contacte.

En els matrimonis, els anells hauran de ser manipulats només per la parella. I en tots els casos, també funerals i exèquies, caldrà mantenir la distància social i evitar aquells gestos que comporten contacte físic.

Tot això, amb un protocol renovat i permanent de desinfecció bancs, objectes litúrgics, i de tot el temple.

Finalment, no es permetran les visites culturals i turístiques als temples fins que arribi la darrera fase de la descalada. I les reunions parroquials hauran de seguir les indicacions de les autoritats sanitàries que facin referència a la limitació de persones en espais públics que es dictin en cada moment.

Tot sembla indicar, que reemprenent el culte públic, trigarem a tornar a veure esglésies plenes i grans celebracions.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.