Vés al contingut

(MEG) Prop de 800 joves voluntaris d’arreu del territori català han participat en la 45a Assemblea General Ordinària (AGO) de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG) per reivindicar l’essencialitat de la seva tasca i per reafirmar que el lleure educatiu és necessari i segur. L’acte, celebrat aquest diumenge a l’Auditori Palau de Congressos de Girona, ha estat la primera trobada multitudinària presencial que ha celebrat l’entitat des de l’inici de la pandèmia. L’AGO de MEG és un dels principals espais de decisió dels caps (monitors voluntaris) que formen part de l’associació.

La jornada ha transcorregut amb normalitat, gràcies a les mesures de prevenció i seguretat contra la Covid-19. L’Assemblea d’enguany ve precedida d’un curs marcat pels protocols sanitaris en què, gràcies a la tasca i dedicació dels milers de caps voluntaris, ha pogut recuperar la seva essència vivencial. “Aquest any serà un any important per tots nosaltres, pel conjunt de l’entitat”, assegura la Taula Executiva, i afegeix que “caldrà tornar la normalitat als agrupaments, fent la bona feina que estem acostumats”.

“Cuidem-nos per cuidar”

Responent a les necessitats que s’han fet patents arran de la crisi del coronavirus, entre les quals destaquen la cura de la salut mental dels joves, l’entitat ha aprofitat la celebració de l’Assemblea per presentar el projecte CapSa. Sota el lema “cuidem-nos per cuidar”, aquesta iniciativa té per objectiu la prevenció secundària dels problemes de salut mental entre els joves, prenent l’educació i l’acompanyament emocional com el principal factor protector davant de les situacions de risc actuals. El programa es desenvoluparà al llarg del curs a través espais de treball, eines i recursos per als caps i els responsables associatius de l’entitat.

L’entitat ha presentat un dels seus projectes més ambiciosos: la renovació del model d’entitat. Aquest curs s’iniciarà un treball d’actualització de MEG que anirà des del sistema d’organització i la relació entre els seus membres, fins al replantejament dels diferents espais de comunicació i decisió de què disposa actualment.

Durant el plenari, l’Assemblea reivindica el reconeixement de l’educació en el lleure com un servei essencial per part de les administracions. De la mateixa manera, ha posat sobre la taula, un cop més, la problemàtica que afecta diversos agrupaments escoltes arreu del territori, davant la dificultat de poder disposar de locals en condicions on desenvolupar la seva tasca educativa. La Taula Executiva ha fet una crida a seguir fent la feina ben feta. “Esperem comptar amb els ajuntaments i el govern de la Generalitat per fer-ho plegats, amb una participació directa i conjunta”, ha recalcat.

Construir consciències individuals i col·lectives

Els participants a l’AGO han ratificat les candidatures de dos nous membres a la Taula Executiva de l’entitat. D’aquesta manera, la barcelonina Maria Vilàs s’incorpora com a nova comissària general, i el tarragoní Marc Garcia com a nou administrador general de MEG. Aquestes dues noves incorporacions s’uneixen a la resta de càrrecs vigents: David Gómez, comissari general; Marta Reventós, secretària general; Laura Benseny, coordinadora de relacions; i Robert Baró, consiliari general.

En l'acte públic ha intervingut l’exconseller d’Afer Exteriors, Raül Romeva, antic membre de MEG i de l’Associació Nacional Parlamentària Escolta de Catalunya (ANPEC). Romeva, que ha assistit en condició de convidat especial, ha volgut posar en valor la tasca educativa que duen a terme els caps durant tot l’any. “Quan es parla d’escoltisme, sovint es creu que va d'anar els dissabtes al cau, però això va d’educar, de construir consciències individuals i col·lectives”, ha afirmat Romeva. També ha volgut fer una menció especial a la importància de l’ús i la promoció del català, la qual ha definit com “una llengua d’acollida i integració”. “Cal que ens reivindiquem com a societat i com a comunitat lingüística”, ha afegit.

Cada any, MEG celebra la seva Assemblea General en una de les 8 demarcacions en què es divideix l’entitat. Enguany, és el torn de la Demarcació de Girona, que agrupa 26 dels 153 agrupaments escoltes i guies de MEG a les comarques de l’Alt Empordà, Baix Empordà, la Garrotxa, Gironès, Pla de l’Estany, Ripollès i la Selva, amb més de 2.000 d’infants i joves i 500 voluntaris. Girona és el municipi amb més presència d’escoltes i guies de la demarcació, amb 4 agrupaments: l’AEiG Joan Pons, l’AEiG Pare Claret, l’AEiG Sant Narcís i l’AEiG Vista Alegre.

Sobre Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG) és una associació sense ànim de lucre amb la missió d’educar infants i joves a través del mètode escolta i guia, fent-los protagonistes del seu creixement personal, per tal que esdevinguin persones conscients, actives i compromeses amb la societat.

Formen part de l’associació prop de 16.000 infants i joves en més de 150 agrupaments arreu del país, amb una visió compartida: deixar el món millor de com l’han trobat. Entre aquests, hi ha més de 3.000 voluntaris i voluntàries que fan de caps, formadors o responsables associatius.

L’escoltisme és un moviment educatiu juvenil internacional que, des del voluntariat, educa infants i joves en la participació democràtica i el compromís cívic, amb la natura com a espai idoni per a l’aprenentatge. Amb més de 100 anys d’història, 50 milions de membres arreu del món i presència en 170 països, és el moviment educatiu juvenil més nombrós del planeta.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.