Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Alba Sabaté –CR) Veu clara, pas ferm i junts sota un unànime “No tinc por” com a crit de pau. Així s’han manifestat aquest dilluns a la tarda gairebé 5.000 musulmans de tot Catalunya per la Rambla de Barcelona. Amb 150 organitzacions representades, la marxa ja es considera una de les més significatives a Europa per la diversitat d’entitats presents.

“Hem volgut enviar un missatge contundent i inequívoc per part de la comunitat musulmana catalana contra el terrorisme, l'odi i la violència. La nostra religió significa i es fonamenta en la pau”, ha assegurat Mohamed El Amrani, president de l’Associació Xarxa de Convivència, una de les entitats organitzadores. El subscriu la Nasera, de Joventut BatuPrat, tot afegint que “és necessari que la gent vegi que tenim un mateix objectiu: que la pau regni aquí a Barcelona i a tot el món”.

Amb aquest repte, Míriam Hatibi, d’Ibn Battuta, ha llegit un manifest conjunt en què les entitats han remarcat que la religió no és sinònim de conflicte. Al mateix temps, han demanat treball conjunt amb ciutadania i administracions “perquè els nostres joves catalans musulmans no abracin ideologies perverses que no tenen justificació ni explicació, i que no tenen res a veure amb l'Islam i la religió musulmana”.

De fet, Mohamed El Ghaidouini, president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya, present a la manifestació, ha subratllat que “hem de preguntar-nos què hem fet malament com a comunitats musulmanes i com a institucions perquè un jove, de la nit al matí, es llenci als braços dels terroristes”. El Ghaidouini remarca que cal enfocar estratègies per resoldre la situació.

Els joves, la clau del present i del futur

Precisament ha estat la joventut que ha protagonitzat la marxa i no de forma gratuïta, els joves també són els protagonistes del futur de Catalunya. “Hem d’alçar la nostra veu”, ha dit convençut en Sohaib Shawir, un noi de l’entitat Camino de la Paz, mentre sostenia, alta i ferma, una pancarta de condemna al terrorisme. En aquest sentit la Samia, una barcelonina assistent a la manifestació, explica que “les noves generacions de persones que hem vingut hem de deixar clar que tots som éssers humans iguals, que només ens diferencien les possibles creences, i que això es resol amb el respecte”.

La marxa ha reunit també a diversos actors del panorama polític català i espanyol. Entre ells, Carles Campuzano, portaveu del PDCat al Congrés, que ha destacat que “les generacions de joves nascuts a Catalunya o arribats de petits que professen la fe musulmana són futur i els hi hem de donar visibilitat, reconeixement i força; s’han de convertir en referents per a la resta de joves de la comunitat musulmana”.

Aconseguir-ho està sobretot en mans d’aquestes noves generacions. Segons Mohamed El Amrani “si ens fixem, els autors de la barbàrie eren d'edat molt jove. Hem de fer una reflexió profunda. La meva primera hipòtesi és que ens cal generar referents, imatges i exemples en positiu als barris”, a més, segons ell, de fer visibles els lideratges que ja existeixen. En aquest sentit, “hem coincidit una generació de joves amb ganes de fer, crear i construir”, assegura.

La marxa, que ha començat a la Plaça Catalunya, ha acabat a l’alçada del mosaic de Joan Miró. Cartells, banderes i pancartes amb missatges de pau, solidaritat, defensa de l’islam i rebuig al terror, han desbordat una Rambla commoguda i inundada de mostres d’afecte i condol. El compromís ara, cooperació i iniciatives perquè com ha sentenciat El Amrani, “no volem que mai més ningú en nom nostre, de forma totalment injusta, causi dolor”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.