(Glòria Barrete —CR) Fa més de quinze anys que la Fundació Migra Studium dels Jesuïtes va posar en marxa el projecte de l’Espai Interreligiós. Un projecte per sensibilitzar en la diversitat religiosa que ha anat evolucionant al llarg dels anys fins a convertir-se en tot un referent per treballar la pedagogia de la convivència. Ara el llibre Pedagogia de la convivència en societats amb diversitat cultural i religiosa, editat per Claret i realitzat per Alícia Guidonet, responsable de l’Espai els darrers sis anys, recull tota la feina feta i proposa itineraris pedagògics per poder portar a l’aula l’experiència de l’Espai Interreligiós.
Catalunya des dels anys noranta i fins al 2007 aproximadament viu la segona arribada de flux migratori, provinent de diferents parts del món. Aquest flux migratori va suposar, afirma el jesuïta Quim Pons, un dels responsables dels inicis de la Fundació Migra Studium, una diversitat cultural i religiosa molt gran.
Diversitat que també va comportar les primeres tensions socials i començar a parlar de gestió de la diversitat. L’any 2003 neix la Fundació Migra Studium. “Responia a una de les tres missions de la congregació entorn al flux migratori, i també a una intuïció expressada ja en la 34a Congregació General dels Jesuïtes”, explica Pons.
S’inicia així un camí de sensibilització en la diversitat religiosa. Un “espai de coneixement”, sintetiza Quim Pons, ja que només amb el coneixement, reconeix, “es desfà la por a la diversitat i es lluita contra els prejudicis”. Coneixement i també experiència. “Calia fer a l’Espai interreligiós experiència”, afirma, i fer-ho, recorda, des de l’espiritualitat ignasiana, pròpia dels Jesuïtes, “aplicant els sentits i treballant així la trascendència a través del llenguatge simbòlic”.
I a qui anava dirigit aquest Espai Interreligiós? A la població escolar. Es va crear per confeccionar el projecte un grup interreligiós d’assessorament on hi participaven i participen encara institucions i associacions de diàleg interreligiós, així com comunitats religioses diverses. Amb els anys l’Espai s’ha anat obrint a un públic més ampli com grups d’esplai, claustres de professors i a famílies.
Mireia Pi, mestra a l’escola Lestonnac de Badalona, ha explicat la visita de l’escola a l’Espai Interreligiós. “A l’escola ens preguntàvem com millorar la convivència al barri i al centre”. L’Espai els va ajudar a formar-se i a descobrir que “només coneixent els altres ens hi podem apropar”. La Mireia Pi ha recordat com els alumnes musulmans expressaven que a l’Espai se sentien agust, compartien la seva tradició amb els companys i s’obrien molt més que a l’escola.
Després de la visita a l’Espai l’escola es va replantejar la iconografia religiosa present a les aules del centre. “Vam decidir incorporar a totes les aules d’ESO el mapa de les religions”. Descobrir l’Espai, ha explicat Pi, “ens ha servit per entendre com ser més acollidors com a escola”.
Un projecte, el de l’Espai Interreligiós, que l’Alícia Guidonet porta sis anys capitanejant. “Vaig trobar un projecte fort on vaig sentir la necessitat d’implicar-me, i molt, perquè veia que es feia un servei cada dia”.
Un servei que tenia un retorn i que ara han volgut recollir en el llibre. “Les persones que ens visiten copsen pau, obertura per aprendre i senten la importància del respecte i la igualtat de les religions”, explica Guidonet.
A l’Espai interreligiós tots els elements de les diferents tradicions religioses es troben al mateix nivell. Es comença el recorregut per l’essencial per passar després a una el·laboració cultural màxima que acaba posteriorment de nou en l’essencial. “Veuen que totes les religions són dignes de respecte”.
L’Espai també aposta per educar en recorreguts de llarga durada. És per això que el llibre també compta amb una proposta d’itinerari educatiu pensat per a tota l’ESO a través de fitxes que es poden adaptar a les diferents edats. “Aquí veiem com l’infant que ja ha treballat l’experiència espiritual té més respecte per la diversitat”.