(Vatican News) L’Autoritat de Supervisió i Informació Financera (ASIF) del Vaticà ha publicat aquest dijous el seu informe anual de 2020. El document assenyala “la tendència creixent en la proporció d’informes enviats a l’Oficina del Promotor de Justícia i d’informes rebuts”. Un camí que han de transitar per arribar a l’“absoluta transparència de les activitats institucionals de l’Estat de la Ciutat de Vaticà", que va demanar el papa Francesc en l’obertura del 92è any judicial. Un camí de pràctiques exemplars “com s’imposa en una realitat com l’Església catòlica”.
L’informe és una anàlisi detallada de l’activitat de l’any 2020 i ha rebut una valoració positiva del Consell d’Europa. En concret, amb l’informe de Moneyval d’“evaluació recíproca”. Es tracta d’un document de més de 200 pàgines que certifica periòdicament que es compleixen els principals estàndards internacionals en matèria de lluita contra el blanqueig de capitals i el finaçament del terrorisme.
Bona sinergia per prevenir activitats delictives
Una de les indicacions que es desprenen de l’Informe de l’ASIF publicat aquest dijous, és que la Santa Seu figura entre les jurisdiccions més virtuoses en aquests àmbits. L’informe també destaca l’eficàcia de la cooperació nacional i internacional. El 2020 hi va haver 89 informes d’activitats sospitoses, 16 de les quals es van enviar a l’Oficina del Promotor de Justícia. Es van intercanviar 49 sol·licituds d’informació amb altres autoritats vaticanes, relatives a 124 temes, fet que suposa “un creixement significatiu respecte a l’any anterior, que confirma les considerables sinergies creades entre les institucions de la Santa Seu i de l’Estat de la Ciutat de Vaticà en la lluita contra les activitats delictives”.
Gràcies a dos memoràndums d’entesa en l’àmbit internacional, amb la col·laboració activa de les forces d’investigació del Vaticà, l’ASIF, que presideix Carmelo Barbagallo, va intercanviar llavors 58 sol·licituds d’informació amb Unitats d’Intel·ligència Financera (UIF) estrangeres sobre 196 temes i va enviar 19 comunicacions espontànies relatives a 104 temes.
L’informe indica també una disminució progressiva de l’ús de diners en efectiu al Vaticà. Una tendència que es deu a la disponibilitat d’altres sistemes per a la transferència de fons pel IOR –inclòs el circuit SEPA– que garanteix millors estàndards de seguretat i traçabilitat. Tot i la pandèmia, el treball de ASIF ha estat intens. Al gener, es va anunciar que es reincorporaria el circuit internacional d’informació “Egmont Secure Web", després d’haver estat suspès al novembre de 2019 després d’una investigació del Vaticà.
Aprovació de Moneyval
En essència, dels onze criteris examinats, no hi va haver cap avaluació de “baixa eficàcia”. Consideren que hi ha hagut “eficàcia substancial” per a 5 àrees com són la cooperació internacional o les mesures preventives; i “eficàcia moderada” per a les altres 6 àrees. El panorama positiu ha portat a Moneyval a decidir que la propera avaluació dels avenços en el compliment de les accions suggerides pels experts tindrà lloc d’aquí a tres anys, i la de l’eficàcia d’aquí a cinc, mitjançant una nova inspecció.
En matèria de supervisió, es va elaborar una ‘Guia’ que descriu el conjunt d’activitats que permeten avaluar la situació actual i prospectiva de l’entitat supervisada i que determinen, en presència de deficiències significatives, l’adopció de mesures correctores.
També explica que “s’han dut a terme importants activitats de formació i suport per a totes les entitats de la Santa Seu - Estat de la Ciutat de Vaticà: autoritats públiques, entitats sense ànim de lucre i altres persones jurídiques”. I que en el pla operatiu, “s’ha invertit en la formació, en la posada en marxa de processos d’autoavaluació de les entitats a través de qüestionaris, en l’anàlisi detallada dels qüestionaris per permetre una visió general de les amenaces i vulnerabilitats dels sectors i les entitats individuals, en la redacció de ‘directrius’ de suport a les entitats i en la realització de les primeres inspeccions in situ”.