Vés al contingut

(Carles Sanmartín/ Bisbat de Lleida) La diòcesi de Lleida va celebrar la seva assemblea anual aquest dissabte en la que hi han participat més de 250 persones. L’assemblea es va iniciar amb una pregària i el resum presentat pel vicari de pastoral, mossèn Josep Anton Jové, del treball fet per trenta grups de parròquies i associacions de l’església lleidatana, que han vingut reflexionant al llarg d’aquest curs al voltant del tema la Iniciació a la vida cristina.

Entre altres coses aquest resum afirma que per realitzar aquesta iniciació a la vida cristiana cal vetllar a l’acolliment de les persones, així com oferir un testimoniatge cristià en la societat; potenciar l’acompanyament i l’atenció a les famílies, i potenciar la formació de les persones que tenen responsabilitats en la diòcesi (capellans i persones laiques) aprofitant l’Institut Superior de Ciències Religioses de Lleida (Irel)

Per altra banda, el bisbe Joan Piris, present durant tota l’assemblea, va intervinir en l’assemblea oferint com resposta al resum presentat, vuit línees d’actuació pel curs vinent.

Entre aquestes en va ressaltat dues: la importància d’aprofundir en el treball d’unitat d’acció pastoral entre parròquies veïnes i la crida a persones seglars als ministeris laïcals (serveis a l’interior de l’església i en la societat). En aquest punt el bisbe de Lleida va fer públics els noms de dotze home i dones que han estat cridades a exercir aquests ministeris laicals.

ASSEMBLEA DIOCESANA: RESUM I VALORACIONS. 4-6-2011 from MCS.Bisbat de Lleida on Vimeo.

Vuit propostes pastorals del bisbe Joan Piris:

1.- Se’ns diu de moltes maneres que tenim una bona part de la comunitat diocesana necessitada d’iniciació, per tant penso que la nostra OPCIÓ BÀSICA hauria de ser posar en marxa ITINERARIS DIVERSIFICATS d’INICIACIÓ O REINICIACIÓ CRISTIANA DELS ADULTS segons les diferents situacions, mirant de POTENCIAR LA COMUNITAT CRISTIANA i PRIORITZANT L’ATENCIÓ A LES FAMÍLIES, (treballant amb un criteri evangelitzador i no subordinar fàcilment tot el que representa la Iniciació Cristiana al tema de l’administració dels sagraments i les seves “urgències”...)

2.- Proposo potenciar LA FORMACIÓ DELS AGENTS DE PASTORAL, particularment la formació ESPECÍFICA dels membres dels EQUIPS D’AGENTS INSTITUÏTS (o Ministeris Laïcals) en les Unitats Pastorals: cal aprofitar millor el que ofereix l’IREL i crear espais de discussió i diàleg amb el món que ens envolta.

3.- Igualment considero fonamental cuidar en la pràctica l’Espiritualitat DE COMUNIÓ: això implica oració personal i comunitària, escolta de la paraula de Déu, fraternitat real, unitat en la missió des de la diversitat i la complementarietat de dons i carismes, i comunió real amb l’Església Diocesana i el seu Bisbe (revisem-nos sobre aquests punts).

4.- Per als adults que demanen els Sagraments de la Iniciació cal INSTAURAR EL CATECUMENAT A NIVELL DIOCESÀ amb la col·laboració de les Parròquies dels candidats.

I per als adults ja batejats que reinicien el seu procés creient, s’hauria d’oferir a nivell arxiprestal o interparroquial un ITINERARI CATECUMENAL o Catequesi d’adults (amb materials del SIC). Això pot ser útil també per a la preparació a la CONFIRMACIÓ.

5.- En general, la preparació per al BAPTISME haurà de tenir un temps adequat, amb continguts i dedicació igual o superior al que es dedica ara a preparar els sagraments de l’Eucaristia (1ª Comunió) o el Matrimoni. (En el procés d’admissió, tot i esmerant-nos en l’acollida pastoral, haurem de mirar com recuperar d’alguna manera els anomenats “escrutinis”...)

6.- Per a les FAMILIES que demanen la 1ª COMUNIÓ dels fills, cal fer “NECESSÀRIA” LA PARTICIPACIÓ DE PARES I MARES EN LES TROBADES FORMATIVES i que, al mateix temps i per coherència, s’impliquin en el procés catequètic dels seus fills (catequesi familiar).

7.- En allò que fa referència a les UNITATS PASTORALS, penso que cal configurar-les de manera que arribin a ser UNITATS D’ACCIÓ PASTORAL.

8.- Atès que en les respostes, opinions i experiències que s’han anat manifestant s’apunta a una certa reconstrucció de l’acció eclesial (no tan sols a qüestions organitzatives) cal promoure MINISTERIS LAÏCALS “INSTITUÏTS”. Fa uns mesos ja vam tenir un col·loqui sobre aquest tema al Consell de Presbiteri i al Consell Diocesà de Pastoral (acompanyat amb una NOTA-Resum que molts coneixen i que es va publicar a la Web del Bisbat i al Butlletí).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.