Vés al contingut

(Obra social “la Caixa”) Més de 1.700 empreses catalanes socialment responsables han fet 4.698 contractacions a través de la xarxa de 136 entitats socials d’Incorpora al territori, en el que portem de 2020.

En el conjunt de l’Estat, més de 6.400 empreses han fet un pas endavant a través d’Incorpora, el programa d’inserció sociolaboral de la Fundació ”la Caixa, i no sols han continuat contractant després de l’arribada de la pandèmia de la COVID-19 a Espanya, sinó que també han continuat donant feina a persones en risc d’exclusió social, que, alhora, són les més vulnerables davant la crisi derivada del coronavirus.

En total, Incorpora ja ha facilitat 16.195 contractacions, la majoria per a feines de primera necessitat en el context de l’estat d’alarma decretat de març a juny d’aquest any. Això ha estat possible gràcies a les 6.473 empreses i a través de les 406 entitats socials que formen part de la xarxa Incorpora.

Davant la crisi del coronavirus, Incorpora va redoblar els seus esforços per donar una resposta immediata a les necessitats d’acció social. El programa ofereix a les empreses un servei gratuït d’assessorament i acompanyament en accions de responsabilitat social per facilitar la integració laboral de persones amb discapacitat o en situació de vulnerabilitat, com joves en risc d’exclusió, víctimes de violència de gènere, aturats de llarga durada i exreclusos, entre d’altres.

“Les empreses són agents de canvi claus per al progrés social. Des d’Incorpora, cada vegada són més les companyies socialment responsables que fan un pas endavant per brindar oportunitats als que més ho necessite2n, ha explicat el director general de la Fundació ”la Caixa”, Antoni Vila.

Així, les empreses tenen accés a una borsa de treball de candidats que han rebut una preparació específica per a les feines que s’ofereixen. A la xarxa Incorpora, formada per 406 entitats socials, hi treballen més de 1.054 tècnics d’inserció sociolaboral d’Incorpora, figures essencials per l’atenció personalitzada que proporcionen als usuaris. Aquest procés, que el coronavirus ha obligat a adaptar al teletreball, va des de la prospecció d’empreses fins al seguiment del procés de formació, l’acompanyament laboral, la solució dels possibles conflictes que poden sorgir en el marc de la relació laboral, i el foment de l’adhesió de noves empreses al programa.

L’objectiu d’Incorpora és que les persones siguin agents del seu propi canvi per sortir de situacions difícils, centrant-se en l’ocupació com a forma d’inserció social. Per això, basteix ponts entre les empreses i les entitats socials que es dediquen a la integració laboral, amb la finalitat de crear un clima d’entesa i col·laboració entre ambdues parts que redundi en oportunitats per a les persones que més ho necessiten.

La paralització de sectors com l’hostaleria i la restauració, així com l’augment consegüent de les xifres de l’atur, es contraposen a l’augment de la demanda de personal en serveis essencials, com ara el sector sociosanitari; els serveis auxiliars, entre els quals destaquen la neteja i els serveis integrals a edificis; el sector agrari, per a les campanyes de recollida de fruita i verdura, i el comerç, especialment l’alimentari, al detall i a l’engròs.

Així, persones en situació d’alt risc d’exclusió s’han convertit en treballadors essencials duent a terme tasques a primera línia de la resposta a la pandèmia: personal en hospitals i residències de gent gran, personal de neteja o auxiliars d’infermeria i geriatria, i tècnics auxiliars de farmàcia i d’emergències sanitàries; personal en botigues de productes de primera necessitat, venedors, mossos de magatzem i reposadors, i peons agrícoles.

Temàtica
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.