Vés al contingut

(Monestir de les Avellanes). En les IV Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes (4 i 5 de juliol) entre altres novetats es donarà a conèixer l’intent de poblament de l’entorn del monestir amb la creació d’un poble anomenat Els Masos.

El 25 de març de 1295 se signà un document de l’abat del monestir de les Avellanes amb diversos caps de família amb el qual es fomentava al creació d’un petit nucli de població, 400 metres a l’oest del monestir, en l’actualment anomenada Vall de les Tisores, que batejaren amb el topònim d’Els Masos.

L’abat del monestir entregà a les famílies signants i als seus successors terrenys per a construir-hi cases i terres de conreu. La condició era que el poblessin i construïssin cases abans del Nadal de 1295 i cultivessin la terra. Al contracte també els cediren una font d’aigua i una torre per a la vigilància i protecció del poble.

No se sap fins quan va existir el poble, els testimonis documentals descriuen que al segle XVII només hi quedaven les restes d’algunes cases.

Aquesta i altres novetats s’explicaran durant la 4a edició de les Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes que se celebraran els dies 4 i 5 de juliol de 2013, i que enguany tracten la relació dels monestirs amb el seu entorn durant l’Edat Mitjana. Les Jornades també comptaran amb una mostra de tocs de campana del Monestir, recuperats per la Confraria de Campaners de Catalunya i amb una visita guiada a Os de Balaguer que explicarà la vinculació ‘aquest poble amb el Monestir de les Avellanes.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.