Vés al contingut

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Document
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) “Si el gra de blat, quan cau a la terra, mor, dona molt de fruit”. Aquestes paraules de Jesús han estat un dels referents de la beatificació de setze màrtirs de l’època de la Guerra Civil que s’ha fet aquest dissabte al matí a la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona. El cardenal Angelo Becciu, nou Prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants de la Santa Seu, ho ha destacat durant la celebració: “en una societat fragmentada qui vol ser testimoni ha de prendre decisions en la lògica del gra de blat”. Això passa “pel sacrifici en bé de la col·lectivitat” i per “acceptat morir una mica en cada servei”.

Aquest ha estat el to reconciliador i testimonial de la enèsima beatificació de màrtirs de la Guerra Civil -que ja s’acosten als 2.000. Se'ls ha presentat com “un model a imitar” per la fidelitat a la fe i la seva capacitat de perdó. Becciu ha emmarcat l’assassinat dels setze màrtirs “en un clima de persecució” en el que “els nous beats de l’Església van sembrar el bé”. Un episodi històric en el que “l’odi a l’Església va prevaldre i va oprimir la llibertat humana i els principis de tolerància i democràcia”.

Setze màrtirs de Barcelona

Concretament els setze màrtirs són nou religiosos de la Congregació de Sant Pere ad Vincula, juntament amb tres laics que van matar per acollir-los a casa mentre fugien, tres religioses de la Congregació de Germanes Caputxines de la Mare del Diví Pastor, i una religiosa de la Congregació de les Germanes Franciscanes dels Sagrats Cors. Tot i que la majoria de religiosos de Sant Pere Ad Vincula eren originaris de Burgos, els religiosos màrtirs formaven part el 1936 de les comunitats de Catalunya i la majoria van ser assassinats a Barcelona.

La Sagrada Família s’ha omplert de membres i col·laboradors de les congregacions i familiars dels màrtirs. És la segona vegada que la Basílica acull una beatificació després de la dels 109 màrtirs claretians de l’any passat.

A més de nombrosos capellans i religiosos, han concelebrat el cardenal Joan Josep Omella i el cardenal Ricardo Blázquez, president de la Conferència Episcopal Espanyola, i els cardenals arquebisbes emèrits Lluís Martínez Sistach i Carlos Amigo. Entre la vintena de bisbes concelebrants hi havia la majoria de bisbes catalans i el nunci Renzo Fratini. Les autoritats civils presents han estat el director general d’Afers Religiosos, Marcel·lí Joan, representant el Govern de la Generalitat, i el diputat Joan Capdevila, a més dels membres del patronat de la Basílica encapçalats per Esteve Camps.

La cerimònia -celebrada principalment en castellà i en llatí- ha seguit el ritual habitual de les celebracions que culmina amb el descobriment de les imatges dels nous beats. En aquest cas, s’ha desplegat una imatge conjunta pels membres de cada congregació religiosa. També ha presidit el presbiteri una arqueta amb algunes relíquies dels nous màrtirs, en un altar dominat pel color vermell de les estoles i casulles que evoquen la sang del martiri.

Amb el papa

En els parlaments finals, el cardenal Omella ha insistit en la necessitat que els màrtirs “ens ajudin a mirar endavant”. Alhora, a través del cardenal Becciu com a representat del papa, Omella ha remarcat el suport al papa Francesc, més necessari “avui que creixen els núvols de tempesta de critica contra la seva persona i no només a l’Església”. L’acte, abans del cant de Virolai, s’ha tancat amb un agraïment dels tres superiors generals de les congregacions dels nous beats: Manuel Fernández de Sant Pere ad Vincula, Inmaculada Ríos de les Franciscanes dels Sagrats Cors, i Carme Brunsó de les Caputxines de la Mare del Diví Pastor, que ha transmès amb especial entusiasme el compromís perquè la llavors del màrtirs pugui fructificar.

Ver esta publicación en Instagram

#virolai @basilicasagradafamilia #beatificació

Una publicación compartida por Jordi Llisterri i Boix (@jllisterri) el

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.