(Maristes Blaus –Síria) S'han deixat de banda les notícies de Síria. El trasllat de l'ambaixada americana a Jerusalem, la tragèdia dels immigrants, les eleccions en alguns països europeus, el Trump-Kim-Jong-Un, i la copa mundial de futbol han estat en els diaris i en els titulars dels mitjans de comunicació des de la nostra darrera carta.
Mentrestant, la situació a Síria continua sent molt preocupant i potencialment explosiva. Les intervencions o la presència de certs països a la zona fan que la situació sigui molt complexa i que el futur sigui incert, comprometen les negociacions i augmenten el risc d'una conflagració regional. Els Estats Units són presents amb dues bases militars i també França, establerts il·legalment en el territori d'un país sobirà, per així recolzar les forces kurdes que ocupen una gran part del territori. D'altra banda, a finals de gener, Turquia va envair el nord-oest de Síria per expulsar els grups armats kurds i ara estan ocupant tota la regió d'Afrin. Finalment, Israel llança incursions aèries al territori siri amb impunitat i recolza els jihadistes al sud de Síria. El govern sirià acaba de llançar una ofensiva per expulsar els últims grups armats rebels del sud de Síria, de la regió de Dara'a.
Després de la invasió turca a la regió d'Afrin, 27.000 famílies de 137.000 persones van fugir dels seus pobles i aldees. No van dur res amb ells, excepte la roba que portaven a sobre. Ho van perdre tot: les seves cases, els seus tractors, el seu ramat, els seus cotxes... Es van instal·lar en onze aldees i molts campaments, inclòs el 'Campament Shahba', a prop de la petita ciutat de Tel-Rifaat, a 25 km d'Alep. Nosaltres, els maristes blaus, no podíem restar indiferents al patiment dels nous desplaçats; vam escoltar el seu crit d'ajuda perquè no s'anomenava el nostre grup 'La orella de Déu' abans d'anomenar-nos els Maristes blaus?
Després d'un període de vacil·lació i reflexió, tement per la vida dels nostres voluntaris i estant les forces turques a 4-5 km de Tel-Rifaat vam decidir actuar, per anar a la seva trobada, per tractar de satisfer les seves necessitats, tenir cura dels seus fills que no van a escola, per donar suport a aquelles famílies. I així és com va començar el projecte i l'aventura 'Camp de Shahba'.
Nova missió al poble de Kafar Nasseh
Amb la col·laboració de la Mitja Lluna Vermella de Síria cuidem 650 famílies de l'aldea de Kafar Nasseh i, especialment, el Camp de Shahba, un campament de 107 tendes per a 107 famílies, ubicat al desert.
Quatre-cents cinquanta nens que miren amb moltes alegria les nostres visites dels dimecres i dels diumenges, que ens esperen a l'entrada del campament i que es reuneixen al nostre voltant en dos minuts; i els nostres voluntaris els fan jugar amb una pilota, dibuixar i pintar, ballar, els ensenyen higiene, matemàtiques i a escriure.
Cent deu mares o àvies s'han convertit en les amigues de les nostres voluntàries i es reuneixen per escoltar-les, compartir i donar-los consells.
Cent set famílies ens esperen per rebre paquets d'aliments i higiene, estufes de gas portàtils per cuinar, termos per guardar l'aigua potable, pastilles per esterilitzar l'aigua, sabates o roba.
Tot es fa a l'aire lliure, sota un sol que crema, amb temperatures que arriben als 38-40 graus a l'ombra. Acabem d'instal·lar una tenda de campanya gran, que serveix com un pati cobert per almenys organitzar les reunions amb els nens i les dones a l'ombra.
Anem allà almenys dues vegades per setmana, conduïm una hora i mitja i passem per diversos punts de control per creuar; se'ls espera als 15-20 voluntaris amb somriures i alegria, molta gratitud i expectatives. Els desplaçats estan desesperats, volen tornar a casa o a Alep, però les dues opcions estan prohibides.
La situació a Alep
A Alep la situació de seguretat va ser molt bona des de l'evacuació dels grups armats i l'alliberament d'Alep dels terroristes de Al Nosra.
Tot i així les bombes llançades pels rebels a l'oest d'Alep segueixen caient a diari en certs barris propers. El 27 de juny vam viure el pitjor dia en els últims 18 mesos: moltes bombes van caure sobre Alep, en barris residencials, causant molts morts i ferits. Inclús va arribar metralla a les nostres instal·lacions. Un dels nostres voluntaris quasi va ser assassinat.
La vida quotidiana està millorant gradualment amb la restauració d'aigua i electricitat, tot i que racionada, i la disponibilitat de béns i productes al mercat. Per contra, la situació econòmica és molt baixa, la taxa d'atur és molt alta, el cost de vida és molt car, els salaris són molt baixos i no permeten que una família visqui amb dignitat; els alepins que tenen els mitjans per invertir i que van fugir del país no han tornat. La majoria de les famílies a Alep encara necessita ajuda per viure i sobreviure.
Els Maristes Blaus
Nosaltres, els Maristes Blaus, hem mantingut la distribució de cistelles d'aliments i higiene a les famílies de les quals ens ocupem, però creiem que després de sis anys d'ajuda, aquestes distribucions haurien d'acabar-se algun dia. Creiem que la prioritat principal és trobar una feina per a cada persona que rep ajuda. Al treballar cada persona pot tenir cura de si mateixa, ser finalment independent de l'ajuda rebuda durant anys, viure amb dignitat de la seva feina i deixar de pensar en deixar el país.
Així és com hem creat el nostre programa de 'microprojectes'. Ja hem organitzat set sessions de formació per a 16 i 20 adults per sessió. Els experts els ensenyen en 48 hores 'com crear el seu propi projecte'. Al final de les sessions els candidats presenten els seus projectes al jurat que els avalua, brinden els consells necessaris i escullen els millors projectes en termes de rendibilitat i sostenibilitat que finançarem. Des de fa un any i mig ja hem finançat 50 projectes i permès que més de 90 famílies visquin de la seva pròpia feina.
El nostre projecte 'Heart Made' en que les dones transformen la roba passada de moda en peces úniques que són molt apreciades, dona feina a 11 mares.
El nostre projecte 'Marie' per a la producció de roba de bebè de cotó dona suport a 24 famílies.
Tots els nostres projectes continuen gràcies a la seva solidaritat i a les seves donacions
Això inclou l'ajuda en l'allotjament de les famílies desplaçades, la distribució de cistelles d'aliments i higiene, la distribució mensual de llet a tres mil nadons i nens menors d'11 anys, i especialment el nostre projecte mèdic que, amb el projecte Camp de Shahba i el programa de microprojectes és un dels tres projectes de prioritat dels Maristes Blaus. La gent necessita recolzament financer, atenció mèdica, cirurgies i el nostre deure és ajudar-los.
Pel que fa als nostres projectes educatius, alguns estan en les seves vacances d'estiu com 'Aprendre a créixer', i ' Vull aprendre' per a nens d'entre tres a set anys. El 'MIT' per a l'educació d'adults, 'Skill school' per a l'acompanyament dels adolescents, l'eradicació de l'analfabetisme, l'ensenyament de la costura 'Tallar i Cosir' i els idiomes que continuen les seves missions educatives.
Acabem de completar un cicle de sessions de quatre mesos per al desenvolupament de la dona. Vuitanta dones majors de 30 i 80 menors de 30 anys s'han beneficiat d'això. Després del descans de juliol i agost esperem que la sessió es reprengui amb altres beneficiaris. Mentrestant, estem organitzant reunions de capacitació i recolzament per a nenes entre 12 i 15 anys.
Aquest és, en resum, la nostra notícia. Estem portant a terme la nostra missió que consisteix en 'viure la solidaritat amb els més pobres per alleugerir el patiment, desenvolupar l'esperança humana i sembrar esperança".
_________________
Alep, 1 de juliol de 2018
Nabil Antaki – Maristes Blaus