Maristes Aquest mes de juny ha arrencat la gira de presentacions locals del projecte pedagògic 'Trencar el silenci', un projecte per a la prevenció davant de l'abús sexual infantil. Una gira que recorrerà en els pròxims mesos totes les poblacions de Catalunya on tenen escola o obra social els germans maristes.
La ruta va començar el dia 15 a Girona, a la Casa de Cultura, i ha continuat aquest dimarts 20 de juny a Badalona, al Museu de Badalona. En tots dos llocs, l'auditori ha estat format per representants institucionals, la comunitat educativa de les ciutats i moltes persones de la comunitat educativa marista, que s'han apropat a donar suport a la presentació d'un material que fa temps que es treballa a les escoles i obres socials maristes.
A Girona, la presentació de l'esdeveniment va anar a càrrec del director del col·legi Maristes Girona, Xavier Garcia, qui va remarcar el compromís dels maristes "a generar un entorn de seguretat per als infants i joves i a mirar-los com a subjectes de dret", una idea compartida pels directors badalonins: el del col·legi Maristes Badalona, Joan Pratdepadua, i el director de l'Espai Polivalent de Badalona, Cesc Elias.
La veu institucional la van posar a Girona el germà Jaume Parés, conseller provincial de L'Hermitage; i a Badalona, Llorenç Claramunt, director de Drets i Safegurading de la Província. Tots dos van destacar la importància del recorregut que s'ha fet fins a arribar aquí i van fer esment de l'encàrrec que va fer la institució el 2011 d'aplicar a totes les entitats una política de protecció institucional de protecció a la infància contra tota forma de violència.
Jaume Parés va insistir que calia tenir clars els cinc grans pilars bàsics que hi ha al darrere del canvi de cultura institucional: "disposar d'una política institucional; que es pugui certificar; que els projectes educatius posin en relleu la mirada en els drets; que ho fem amb altres entitats i que tinguem eines i materials per treballar-ho".
La veu de les escoles es va fer present a través de Salomé Petit, orientadora del col·legi Maristes Girona, qui va reconèixer que implantar aquests materials a l'escola, des de la creació a la transmissió a les famílies, "ha estat una feina maca i dura", i de Maria Rosa Esteban, sotsdirectora del col·legi Maristes Champagnat de Badalona, qui va explicitar que "estem aconseguint que infants i joves trenquin el silenci i que diguin: aquí es pot parlar. I cada vegada més ens trobem amb nens que diuen 'ens està passant això' i volen ser escoltats".
“Se n'ha de parlar”
Un dels moments més esperats de les presentacions, en tots dos casos, va ser el moment de la intervenció dels infants i joves. A Girona, la Laura, la Fabiola i el Guillem, i a Badalona, el Nil, el Pau i la Júlia van explicar com havien viscut aquestes sessions a les seves escoles. La Fabiola va explicar als assistents que "els abusadors manipulen els infants i els infants ja no saben què està bé o no. I es poden arribar a culpar a ells mateixos" i el Pau va dir obertament que no li incomoda gens parlar d'aquests temes amb la família: "Se n'ha de parlar. Ens fa aprendre que davant d'aquests casos hem de respondre amb ajuda de la nostra família".
A Badalona vam poder comptar amb la presència del flamant alcalde de la ciutat, Xavier Garcia Albiol, que va reconèixer que "iniciatives com les vostres són imprescindibles, i ens impliquen també a les administracions" i va felicitar els Maristes per la feina que estem fent.
La gira de presentacions locals dels materials 'Trencar el silenci' es reprendrà després de l'estiu.