(Jordi Llisterri-CR) Aquest és el lema amb el que s'ha celebrat a Barcelona el bicentenari de la fundació dels Germans Maristes: "Maristes 2017, un nou començament". Un aniversari que no vol fer arqueologia, com ha explicat el provincial Pere Ferré, sinó que vol desplegar el projecte d’innovació educativa a les escoles i aprofundir el compromís social i pastoral en el món infantil i juvenil. I, sobretot, "no llençar mai la tovallola malgrat la sensació de remar contracorrent".
Aquest dilluns el CaixaForum ha acollit un acte que ha reunit a representats de totes les institucions maristes de Catalunya: deu centres educatius i catorze obres socials, a més dels moviments juvenils, que arriben a prop de 12.000 infants i joves, 8.000 mil famílies, amb 1.400 professionals i 740 col·laboradors. Marcel·lí Champagnat va fundar el Germans Maristes el 1817 a França i el 1886 van arribar a Catalunya.
La celebració ha tingut el to marista familiar, festiu i musical. L'acte ha servit també per presentar algunes iniciatives al voltant del bicentenari de la fundació que es faran a Catalunya durant els propers mesos. Entre aquestes activitats hi ha l'exposició itinerant "Maristes, 200 i +”, una mostra interactiva que es mourà per diversos centres i que es podrà treballar amb una guia didàctica.
D'altra banda, el 28 d'octubre s'estrenarà el musical “Amb tu, Marcel·lí”, creat per Toni Torrelles. En la seva realització hi participen infants i joves de tots els centres maristes. També s'ha presentat el lema del curs, "Mou-te", amb una cancó interpretada per una alumna marista.
Confiança en els maristes
"Als maristes vaig començar a ser el que he estat en la meva vida". Així explicava l'escriptora Care Santos el seu pas pels Maristes de Mataró. Una vinculació que ha tingut continuïtat portant els seus fills a la mateixa escola. La guanyadora del premi Nadal i del Ramon Llull ha pronunciat la ponència central de l'acte en la que ha reconegut tot el que deu a l'escola dels Maristes.
A més de l'acompanyament en la seva vocació literària, Care Santos ha destacar l'educació en l'esforç: "L'esforç no està de moda, però sense esforç no es pot escriure una novel·la". Santos ha volgut sumar-se a la celebració dels Maristes per tot el que hi va aprendre i per la relació que encara manté amb alguns germans.
Educació i innovació
L'acte ha comptat amb diversos parlaments i un vídeomissatge del superior general, el català Emili Turú. "Demano perdó per quan no hem estat a l'alçada i hem comés errors", ha repetit una vegada més. I ha situat el bicentenari com "una ocasió per expressar el nostre compromís amb l'Església de rostre marià, oberta i acollidora" i per "creure en la possibilitat d'un món millor a través de l'educació".
Jaume Parés, president de la Fundació Champagnat que agrupa totes les obres maristes a Catalunya, ha obert l'acte. Parés ha destacat que la voluntat dels Maristes és "estar presents allà on hi hagi un infant o un jove, especialment amb els qui ho passen pitjor".
El moment central de la trobada ha estat una taula rodona sobre la innovació educativa en la que hi han participat representants del món educatiu, social i empresarial.
Suport institucional
L'acte del bicentenari també ha comptat amb el suport de la Conselleria d'Ensenyament, de la Conferència Episcopal Tarraconense i de la Unió de Religiosos de Catalunya, a més de representats d'altres entitats educatives i religioses que també han assistit a la celebració.
La consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, ha elogiat el compromís educatiu dels Maristes i s'ha pronunciat a favor de mantenir l'actual xarxa d'escoles concertades dins del servei d'educació de Catalunya. La consellera també ha reconegut que "cal garantir la suficiència financera dels centres concertats".
Joan-Enric Vives, arquebisbe d'Urgell i secretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, ha animat la tasca educativa dels Maristes en una de les intervencions que ha provocat més aplaudiments. Vives ha recordat que Champagnat, "un jove capellà", va iniciar una gran obra perquè "no va pensar com n'era de difícil", tot i que "ho tenia molt pitjor del que ho tenim avui nosaltres". Ha convidat a "no lamentar-se" i a respondre a una societat "que ens demana que anunciem Jesucrist i que defensem la dignitat de cada infant".
L'arquebisbe d'Urgell ha emmarcat el treball dels Maristes "en una Europa que no pot convertir-se en un balneari per a rics" i que "s'ha d'obrir als qui volen venir". "Recomençar, començar de nou" és la idea que ha destacat del lema del bicentenari. També després dels atemptats d'aquest estiu. Per això ha recordat la seva reflexió recent en la que demanava que "Barcelona torni a ser ciutat de primavera i d'esperança".
En l'acte també ha intervingut el president de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC), el claretià Màxim Muñoz. El president de la URC ha remarcat "la capacitat dels religiosos per donar resposta eficaç i creativa als reptes de cada època". Una opció del vida que "deriva de l'Evangeli i que els Maristes ho feu posant-hi els infants al centre".
Muñoz ha destacat el que representa avui de "contracultural" viure en comunitat, renunciar als béns i posar-ho tot en comú, i estar disponible per a qualsevol missió. "L'Església i la societat necessita els religiosos" perquè "és una vida que permet una gran dedicació, disponibilitat i opcions de risc".
En la celebració de bicentenari també s'han entregat els premis Jean-Baptiste Montagne, d’innovació pedagògica i bones pràctiques, i Germans Maine i Felip, de projectes de pastoral. Els premis reconeixen cada any algunes de les iniciatives de la família marista de la província de l'Hermitage, que inclou Catalunya, França, Suïssa, Grècia, Hongria i Algèria.