(Lliga Mare de Déu de Montserrat) El jurat del premi Abat Marcet pel llibre religiós en llengua catalana ha atorgat el premi a Marion Muller-Colard, autora de L'altre Déu. El plany, l'amenaça i la gràcia, i a Jordi Cervera, autor de Els exiliats i empresonats de la Bíblia. Enguany s'ha celebrat la segona edició d'aquest premi que organitza la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat.
L'assaig de Muller-Colard és una traducció del francès d'Adrià Pujol, editat per Fragmenta Editorial el 2020. Un treball que La Lliga ha descrit com a "atrevit, trencador i innovador en la recerca teològica". Des del llibre de Job, proposa una reflexió potent sobre la vida quotidiana que sacseja i interpel·la a les persones, des dels conceptes de plany, amenaça i gràcia. Ho fa per tractar la lluita contra la injustícia, contra el mal, contra el dolor, el patiment i la malaltia. Està escrit en primera persona, des de la vivència íntima de l'autora, amb una projecció de la teologia sobre la psicologia i la condició humana. Un fet que fa que, per La Lliga, "ens hi sentim reconeguts". L'assaig convida a pensar sobre "un altre Déu" com a font de vida, de lluita i d'esperança.
L'obra de Cervera editada per Publicacions de l'Abadia de Montserrat el 2021, és un llibre que destaca l'actualitat de la Bíblia: "Ens fa veure que no té data de caducitat i pot ser recordada amb paraules actuals", expliquen des de La Lliga. Un llibre breu i àgil de petites píndoles sobre personatges i fets bíblics relacionats amb l'empresonament i l'exili. L'obra ensenya com la Bíblia "despulla hipocresies, proclama injustícies, desvetlla consciències i assenyala amb el dit l'arbitrarietat dels poderosos".
Finalistes i menció especial
El jurat es felicita per la quantitat, la qualitat i la diversitat d’obres que compleixen els requisits de la convocatòria, de les que en va seleccionar 30 per a un examen més acurat, resultant totes elles remarcables.
Amb tot, a banda dels dos guardonats, La Lliga ha volgut fer menció especial d’un tercer llibre: Hal·lelu-iah. Introducció a la litúrgia de les hores, d’Hilari Raguer, editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat el 2019.
El monjo de Montserrat Hilari Raguer va morir l'1 d'octubre de 2020. Expliquen que se'n fa menció "per tractar-se d'un dels llibres més interessants de Raguer" en què presenta una i introducció a la litúrgia de les hores "amb una gran pedagogia". En el llibre, "ens proposa endinsar-nos i unir-nos a aquesta forma de pregar la paraula que Déu continua adreçant avui al seu poble".
El jurat i l'acte de lliurament
El jurat del concurs ha estat format per Sílvia Coll-Vinent, filòloga catalana i professora de la facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull; Pere Fàbregues, llibreter i articulista; Josep Miquel Bausset, monjo de Montserrat, articulista i conseller de La Lliga; Carles Armengol, pedagog i president de La Lliga; i Jordi de Nadal, expert en art i membre de La Lliga que ha actuat com a secretari.
El lliurament dels guardons als autors premiats serà el dia 12 de novembre de 2021 al vespre.
En la primera edició del 2019, el premi va ser lliurat al bisbe Sebastià Taltavull, autor de Brots de vida de l'Editorial Claret (2018)
El Premi Abat Marcet
El Premi Abat Marcet vol identificar i difondre el llibre de temàtica religiosa publicat en català. Amb aquesta iniciativa, la Lliga de la Mare de Déu de Montserrat vol ser útil per enfortir la presència del fet religiós en el si de la nostra cultura i de la nostra comunitat nacional i impulsar la presència de la llengua catalana en l’edició del llibre religiós. El premi vol honorar també la important obra cultural i religiosa de qui fou abat de Montserrat, Antoni Maria Marcet.
La Lliga agraeix la col·laboració de la llibreria Claret i dels altres corresponsals en la identificació i proposta d’obres per al premi. En aquesta edició han participat obres publicades en primera edició entre el 27 d’abril, festivitat de la Mare de Déu de Montserrat, de 2019 i el 27 d’abril de 2021.