Vés al contingut
trata-2
Fotografia: Mans Unides.

Mans Unides Coincidint amb el Dia Mundial contra el Tràfic de Persones, que se celebra el 30 de juliol, Mans Unides ha informat que, en els darrers tres anys, ha destinat gairebé dos milions d'euros a 32 projectes per combatre el tràfic de persones i el treball infantil. Unes iniciatives que han donat suport, de manera directa, a 54.000 persones.

Mans Unides se suma a aquest dia de denúncia i sensibilització contra el tràfic, "un dels majors atemptats contra la dignitat de les persones que es poden donar", expressen.

El tràfic de persones, que es dóna a tots els països del món, és una de les activitats il·lícites que "més hauria d'avergonyir els éssers humans". "Perquè el tràfic no és més que un comerç il·legal que ven i compra éssers humans per convertir-los en mercaderies d'explotació", subratlla Mans Unides.

Segons les Nacions Unides "les persones que pateixen pobresa, accés limitat a l'educació o a un treball digne, discriminació, violència o abusos, o que procedeixen de comunitats marginades solen ser les principals víctimes dels traficants".

El tràfic: un negoci lucratiu al Perú

El tràfic de persones mou a l'any 1.300 milions d'euros al Perú. 700 milions d'ells corresponen a l'explotació laboral i 600 milions a l'explotació sexual. La pobresa és la principal causa del tràfic al Perú. "I això s’ha aguditzat amb la pandèmia, que ha portat el país a una regressió de deu anys", assegura Wilmer Fernández, director de Radio Cutivalú. És una de les activitats il·legals més lucratives per a les xarxes criminals.

Un dels projectes per prevenir el tràfic de persones que recolza Mans Unides es localitza al nord del Perú, a les regions de Piura i Amazones, que fan frontera amb l'Equador i que estan connectades per les carreteres Panamericana i Fernando Belaunde Terry. A més d'un corredor econòmic, aquestes vies constitueixen un passatge de trànsit humà entre l'Amazònia i la costa peruana.

“El tràfic s'ha de veure com un delicte, sobretot, d'explotació sexual”

El corredor acull tant activitats formals com informals, cosa que deriva en problemàtiques associades al consum d'alcohol i drogues i la proliferació de prostíbuls i cantines on s'abusa de dones de recursos escassos. A això cal afegir la situació de les persones migrants veneçolanes, que al Perú són més d'un milió i que, majoritàriament, entren al Perú a través de la frontera amb l'Equador. D'aquesta manera, el corredor es converteix en una zona de captació, trasllat i destí de dones víctimes de tràfic de persones. Malauradament, en aquest corredor, a diferència d'altres de similars, no es visibilitza el problema en la seva magnitud i hi ha un cert grau de normalització social, que confon interessadament el tràfic amb la prostitució.

"Hi ha moltes nenes de la zona rural, nenes de Puira, que es veuen enganyades per les màfies, que s'hi acosten amb ofertes de feina", explica Fernández. "I el tràfic s'ha de veure com un delicte, sobretot, d'explotació sexual", afirma.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.