(Oikia) Coincidint amb el Dia Mundial del Refugiat va tenir lloc al Casal Claret de Vic la presentació del bloc sobre el fet migratori La Maleta. L'acte era organitzat per Oikia, el projecte d'economia social i solidària a tres bandes de Càritas Diocesana de Vic i les associacions Casal Claret i Tapís.
Amb una vintena de persones com a públic, va encetar l'acte el cantautor Jordi Tolosa, amb la cançó "Els ulls d'un infant": "(...) Infants abraçats al peu d'una mare que porta la casa al farcell, mentre fugen de bombes que cauen com un martelleig, darrere els talons, obstinadament." Tot seguit, el claretià Joan Soler va llegir un text titulat "Awa", del llibre La vida en el centro, elaborat per quatre dones ecofeministes: Yayo Herrero, Marta Pascual, María González Reyes i Emma Gascó. Després, en una sentida intervenció, l'exiliada cubana Elizabeth López Rodríguez va llegir una poesia que havia escrit aquella setmana, en què glosava l'enyor de la pàtria.
I així va arribar el torn de la presentació del bloc, per part d'un dels seus col·laboradors, en Joan Barnils, qui va destacar la voluntat de convertir aquest espai en una plataforma des d’on difondre experiències vitals que ajudin a prendre consciència sobre la migració forçada. A fi que el missatge assumeixi sempre el paper protagonista, el bloc té un disseny sobri i de concepció simple. La seva pàgina principal incorpora finestres als diferents continguts que s’hi van incorporant en -de moment- tres categories diferents: música, llibres i reflexions. S’edita en format bilingüe (català i espanyol) i incorpora eines que permeten fer-ne difusió mitjançant les xarxes socials. Com a exemple, es va visualitzar la darrera entrada del blog, la cançó "Mare, jo marxo" del grup amazigocatalà Inumazigh. Un dels seus músics fundadors, Aziz Bouziane, va explicar que van crear el grup a Nador, al 1976, per tal de defensar la identitat amaziga i la justícia social, i que a principis dels anys 90 van establir-se a Catalunya. A la cançó un jove parla a la seva mare de les diferències entre rics i pobres, i li diu que marxa a la recerca de prosperitat.
Després d'aquesta part, es va presentar la poeta d'origen zamorà Celia Ramos, ara establerta a Torelló, qui va dir unes paraules. Es van triar uns poemes del seu darrer llibre, La vida al raso, en relació amb els “no-refugiats” i els oblidats des de l’Europa excloent, que van ser llegits per la seva amiga Carme. L'acte es va cloure amb una altra cançó de Jordi Tolosa, "Els fills dels altres": "(...) I no et podria estimar prou, fill meu, si no estimés també els fills dels altres."
La Maleta és l'evolució del bloc Cançons d'exili i migració, on des del març de 2016 fins al febrer de 2018 s'hi van compartir una 30a de cançons d'autors i grups d'arreu del món. Ara a La Maleta (http://la-maleta.org) a més de cançons s'hi podran trobar poesies, reflexions, entrevistes i recomanacions de llibres. Gradualment, s'hi aniran incorporant les cançons del bloc esmentat.