(Lucía Montobbio) Amb l'inici de curs a les universitats i als centres d'estudi, arriben lliçons inaugurals que tenen protagonistes suggerents. Sor Lucía Caram ha estat l’encarregada d'inaugurar la quarta edició del Màster en Mediació professional de l'UPF-IDEC, l'acte es va celebrar ahir a l'auditori de l'edifici de Balmes.
La monja dominica de Manresa ha volgut transmetre als futurs mediadors què significa per a ella mediar, i la gran responsabilitat i servei que això suposa. La gran diversitat que hi ha avui a Barcelona, i a Catalunya, pot provocar tensions i desacords. Per això, cada cop més hi ha una forta demanda de professions que contribueixin a la cohesió social. La figura legal del mediadior és una professió amb un gran potencial de desenvolupament social.
Amb la conferència 'Construir la pau', ha parlat als presents sobre l'implicació personal, el comprmís social, i les ganes d'ajudar els demés. Ha parlat des del que coneix millor, i ha posat exemples de la seva tradició religiosa per mostrar la importància dels espais de diàleg, i cercles de comunicació entre les parts d'un conflicte. Ha recuperat el capítol 8 de l’evangeli de Joan. En concret, s’ha referit al moment en què els mestres de la Llei i els fariseus li pregunten a Jesús què cal fer amb una “dona que ha estat sorpresa en el moment de cometre adulteri” indicant que “la Llei ens ordenà d’apedregar aquestes dones”; i ell els va respondre “qui no tingui pecat que tiri la primera pedra”.
Amb aquest fragment ha explicat com Jesús també va ser mediador. Un mediador ha d'estar primer pacificat (es retira a les Oliveres), ha de tenir autoritat i ser referència (el poble acudeix a ell perquè s'ha guanyat coherència i autoritat), davant de la llei ha de considerar altres possibles sortides (Moisès, la llei ordena apedregar, què penses tu?), Jesús fa de testimoni silenciós (escolta, observa i es compadeix), finalment diu: “aquell de vosaltres que no tingui pecat, que tiri la primera pedra”. El poble després d'haver cridat i acusat amb aquella afirmació marxa, llavors tot és transparent i ningú s'atreveix a tirar cap pedra: “Dona, on són, ningú t'ha condemnat?”. I el conflicte queda resolt així (vés-te'n i no pequis més).
Caram ha dit que el mediador té la funció de facilitar el camí, de posar llum en la mediació d'un conflicte, ha d'aspirar a treure el millor de cadascú, i fer de l'amenaça una oportunitat de la que sortir reforçats.