Les recomanacions de la Direcció General d'Afers Religiosos d'aquest Sant Jordi 2015
(CR) Un any més la Direcció General d'Afers Religiosos ha publicat un butlletí especial de Sant Jordi per commemorar aquesta diada. En l'editorial que precedeix tot un seguit de recomanacions literàries, el director general Enric Vendrell recorda una de les afirmacions del darrer document del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa: “Les religions apareixen per depassar la cultura on neixen, fer-la créixer i portar-la més enllà de si mateixa.”
Aquesta selecció inclou llibres d'espiritualitat, de tradicions religioses, des testimonis personals, assaig, poesia i il·lustració. És una nova recomanació que sumem al llistat de títols suggerits per la llibreria Claret en motiu d'aquesta festa de la cultura i les lletres.
Espirituals sense religió de Laia de Ahumada (Editorial Fragmenta: Barcelona, 2015)
¿És possible una espiritualitat sense religió? ¿El marc religiós és l'únic on l'espiritualitat es pot desplegar? Aquest llibre neix de la necessitat de saber fins a quin punt allò que molts plantegen, auguren o neguen, ja s'està vivint. Les persones entrevistades en aquest llibre expliquen que l'espiritualitat és una experiència que no té paraules; que conforma la vida i que s'encarna en la quotidianitat del món; que té una litúrgia i unes formes que li són pròpies. ¿Quina és, doncs, la diferència? Una voluntat de viure l'espiritualitat al marge o a la frontera de les estructures religioses, perquè no responen a les seves necessitats, perquè no les consideren necessàries. Podeu llegir l'índex i el pròleg del llibre i una entrevista a l'autora al final d'aquest mateix butlletí.
La veu interior de Francesc Torralba (Editorial Comanegra: Barcelona, 2015)
L'Edith té trenta-nou anys i és una d'aquelles persones que tenen ganes de sentir, viure i conèixer. Sempre ha tingut una relació molt estreta amb el seu oncle Agustí, un venerable ancià que veu passar els darrers dies de la seva vida des d'una residència. No el pot anar a veure gaire sovint perquè viu la vida a contrarellotge, però s'escriuen i comparteixen els anhels, les pors i els dubtes. Les cartes que s'escriuen l'Edith i l'Agustí ens acosten a dos personatges que es troben en moments vitals molt diferents. Els moments compartits surten de ben endins i es converteixen en una reflexió al voltant del temps, la por i les preocupacions de la vida d'avui.
La lectura com a pregària de Joan-Carles Mèlich (Editorial Fragmenta: Barcelona, 2015)
El filòsof Joan-Carles Mèlich aplega en aquest llibre un total de 262 «fragments filosòfics» procedents dels seus quaderns de notes. Es tracta d’una reflexió sobre la lectura, l’escriptura, la distinció entre moral i ètica, el sentit, Déu, l’infern, la compassió, la intimitat, la finitud, el desig, el perdó, les víctimes, la mort…, en un gènere que defuig les categories i opta per les escenes, les imatges, les metàfores. Mèlich ens ofereix, en definitiva, «un pensament fragmentari, obert, no sistemàtic, contrari a la lògica metafísica».
La pregària interreligiosa, avui de Jesús Sans Compte (Pagès editors: Lleida, 2015)
Poden pregar juntes les religions? L’autor aborda amb rigor tots els aspectes d’aquesta qüestió. En primer lloc, els trets fonamentals de com cada tradició concebeix el seu acte, és a dir orant. En segon lloc, les dificultats i possibilitats des de la teologia cristiana sobre la trobada de les diverses religions en la pregària. En tercer, els antecedents bíblics. En quart lloc, les experiències concretes que ja s’han dut a terme: entre elles, el cas del grup interreligiós de Lleida. Finalment, un annex amb cites sobre la pregària de místics i contemplatius de les diferents tradicions.Vegeu-ne algunes pàgines.
Escrits de sant Francesc i santa Clara d’Assís de Jacint Duran i Francesc Gamissans (Mediterrània: Barcelona, 2014)
Aquest llibre s’apropa a les figures de sant Francesc i santa Clara d’Assís sense intermediaris, a través de les seves paraules, traduïdes al català i amb els comentaris introductoris de Jacint Duran i de Francesc Gamissans, respectivament.
Bevent de les fonts primigènies, el desè títol de la col·lecció A la Caputxina reuneix en un sol volum els textos originals de Francesc, impulsor de la regla d’oració i senzillesa que porta el seu nom, i de Clara d’Assís, coetània del sant, la primera de les “germanes pobres”.
Les diverses esglésies i comunitats cristianes de José Antonio Goñi (Centre de Pastoral Litúrgica: Barcelona, 2015)
Aquest llibre ofereix una panoràmica de les diverses Esglésies i comunitats cristianes, juntament amb els motius –a vegades seriosament profunds, altres vegades lamentablement superficials– que han provocat enfrontaments i divisions.
Jose Antonio Goñi (Pamplona, 1976) és un jove capellà navarrès, amb amplis coneixements de teologia, litúrgia i història, membre del CPL i cap de redacció de la revista Phase, que, amb una exposició clara i ben ordenada, presenta aquesta complexa realitat que tant s'allunya d’allò que Jesús va demanar en el seu darrer sopar: "Que tots siguin u!".
Kumbha Mela de Naren Herrero (Kairós: Barcelona, 2015)
Cada dotze anys, milions de pelegrins conflueixen pacíficament a Prayag (Allahabad), al nord de l'Índia, per participar al festival religiós més multitudinari del món. Acudeixen a la confluència de tres rius sagrats per a un bany purificador, atrets per la presència dels milers de gurus, sadhus i ioguis que ofereixen els seus ensenyaments de forma pública.
El periodista barceloní Naren Herrero narra la seva experiència amb la frescor d'un relat de viatge, però amb un exquisit respecte per la tradició hindú i una impecable base documental i acadèmica. Les seves pàgines detallen qüestions essencials, com l'origen del festival, els mites que l'envolten, els ensenyaments dels mestres o útils consells per assistir-hi.
Buscando desesperadamente el paraíso de Ziauddin Sardar (Gedisa: Barcelona, 2015)
A l'estiu de 1972, el jove Ziauddin Sardar –fill d'immigrants establerts a Londres– rep la visita de dos santons que el reprenen per la seva falta de fe. Aquesta experiència farà que s'interrogui sobre el sentit de la seva religió i la promesa del paradís. Aleshores, emprèn una recerca espiritual pels principals espais geogràfics, humans i intel·lectuals de món musulmà.
Dotat d'un deliciosa ironia i grans dots per a l'observació, Sardar aporta amb el seu testimoni una nova via per conèixer l'islam sense prejudicis: la perspectiva d'un mediador cultural que transita entre el secularisme i la certesa religiosa islàmica.
Us porto al cor de Sebastià Taltavull (Claret: Barcelona, 2015)
Aquest llibre recull els escrits del menorquí Sebastià Taltavull, bisbe auxiliar de Barcelona. Aquest text, publicat setmana rere setmana a Catalunya Cristiana, ha estat el fruit de tres anys d’observació per deixar-se interpel·lar pel que passa al món i a l’Església, amb l'intent de posar una orella a l'Evangeli i l'altre en el poble. Aquesta gratificant experiència l'ha ajudat a estimar encara més, i també a confiar. Això fa que pugui dir amb sant Pau als cristians de Corint i de Filips: "Us porto al Cor".
Dimonis. Apunts de Jacint Verdaguer a la Casa d’Oració de Jacint Verdaguer, amb comentaris d'Enric Casasses (Verdaguer Edicions: Folgueroles, 2014)
Durant tres anys, Jacint Verdaguer assisteix a les sessions d’exorcismes a la Casa d’Oració, al carrer Mirallers de Barcelona. Els dimonis parlen per boca de persones posseïdes i Verdaguer ho va apuntant. Els Dimonis que presentem són el text íntegre d’aquests Apunts acompanyats de comentaris d’Enric Casasses.
Dimonis és un llibre de fragments a mig embastar, una síntesi d’escriptura taquigràfica amb literatura devocional, un joc d’atrevides dissonàncies entre el sublim i l’insignificant, una barreja d’aforística, de realisme naturalista i literatura fantàstica.
El sac dels records. Memòries de Josep Maria Ballarín (Efadós: El Papiol, 2015)
He acabat de remenar el sac dels records amb el bon humor d’un vell que no s’hi veu, que no pot escriure, però que encara té prou taruta per no enrabiar-se amb ningú i anar a la seva. De vell puc dir que tornes a tenir la mirada d’un carallot que començava a jugar a futbol. N’he ballades de totes, bones i males; a la vida m’han burxat, però no puc dir que m’hi hagi avorrit. Sóc capellà, he tingut la sort de no estar ficat en el món clerical, de manera que mai no he fet la punyeta al bisbe i m’he pogut donar a la gent. Ara, així de gran, tot allò que m’ha passat és vist des d’un somriure gairebé divertit. Acubillat pel rector que em va inspirar mossèn Tronxo, el poble de Gósol m’ha fet seu i em reca no ser prou llest per jugar-hi a la botifarra. Déu m’ha protegit i sa Mare se m’ha fet bressol.
La mujer de lo imposible de Mario Escobar (Stella Maris, Barcelona, 2015)
La vida de Santa Teresa de Jesús, de qui s’acaba de celebrar el 5è centenari del seu naixement, és relligada pel miracle que es produeix en aconseguir-ho tot a contrapèl, contra tot el previsible: Teresa és la dona de l'impossible. D'on va treure les forces per la seva titànica empresa? Com una dona, en un temps d'homes, és capaç d'aixecar no només una nou orde religiós, sinó una de les més portentoses obres literàries del món?
El periodista protestant Mario Escobar ho narra en el que pretén ser més que una biografia.
Sor Lucía se confiesa de Sor Lucía Caram (Plataforma Editorial: Barcelona, 2015)
En els últims anys, la vida de d'aquesta monja dominica del moestir de Santa Clara de Manresa ha canviat. La seva lluita pels pobres, la seva denúncia social i la seva cada vegada més gran exposició mediàtica li han valgut no només el malnom de «monja collonera", sinó també alguns enemics. En aquest nou llibre, l'autora confessa com viu la pressió dels mitjans i el poder, com renova la seva fe des del silenci i el suport dels qui comparteixen la seva vida i com pensa seguir treballant per assolir un món una mica més just.
Segona volta, tercer cel de Coia Cabré (Pagès editors: Lleida, 2015). Presentació d'Eladi Crehuet i pròleg de Frederic Raurell.
Aquest llibre recull, amb goig, una part dels textos més clarament literaris escrits per Coia Cabré Monnè, i que fins ara romanien inèdits. Al costat d’un conjunt de contes extraordinàriament suggeridors, el lector trobarà un diari d’un nen acabat de néixer i una biografia d’una dona reusenca durant la guerra i postguerra civils, tots dos escrits en una colpidora primera persona, juntament amb cartes i altres escrits de contingut moral que fan pensar en les epístoles dels nostres clàssics catalans i llatins.
Una vida de cinema de Montserrat Claveras (Autoedició, 2015)
Aquest llibre aposta pel setè art com a forma d'aprenentatge i educació pels més petits (o grans). Una obra destinada a totes les entitats educatives dedicades a l'ensenyament o formació així com al personal docent o a qualsevol pare o mare. Els valors estan ordenats alfabèticament, des de l'Afectivitat a la Vida. Cada capítol té una mateixa seqüència. En una primera part s'esmenta i s'explica un valor junt a la pel·lícula recent vinculada (amb la seva sinopsi i fitxa tècnica). D'altra banda, hi ha tota una sèrie d'activitats de reflexió i debat dirigides a diferents nivells educatius.
Novel·la catalana i novel·la catòlica. Sales, Benguerel, Bonet de Carles Lluch (Publicacions de l'Abadia de Montserrat: Barcelona, 2014)
Es tracta d'un llibre de recerca i crítica literària, fruit de la tesi doctoral de Carles Lluch, dirigda per Jordi Castellanos. S'hi analitza l'obra de tres novel·listes catalans de postguerra: Joan Sales, Xavier Benguerel i Blai Bonet, i algun altre de manera secundària, com ara Josep M. Espinàs. S'estudia des de la vinculació que les seus novel·les presentaven amb un corrent que, tot i que ara és molt poc conegut, va tenir molta repercussió durant els anys cinquanta a tot Europa: la novel·la catòlica.
50 sonets a la Mare de Déu de Xavier Hereu (Editorial Júlia: Girona, 2015)
El pare Jaume (Xavier Hereu) és el rector de la Parròquia ortodoxa a Girona, i acaba de publicar el seu quart poemari. En aquesta ocasió, ha publicat 50 sonets dedicats a la Mare de Déu, prologats pel seu bisbe ortodox Luka i per l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, en un intent de re-unir Orient i Occident en la venereació comuna cap a Maria. El llibre, il·lusrat amb boniques icones marianes, es pot trobar a la Parròquia ortodoxa de la Mare de Déu de la Tendresa de Girona, i a les llibreries Claret i Troa de Barcelona.
L'Evangeli segons Fer de Josep Antoni Fernández (Efadós: Barcelona, 2015)
Què opinaria Jesús de la crisi? Déu és amor. I, si és amor, també és humor. Amb molt d’humor, justament, Fer ens dibuixa els passatges més significatius del Nou Testament, en què Jesús de Natzaret ensopega amb Aznar, Bush, Bárcenas, la corrupció, els aturats, la crisi i les retallades. Jesús, en els dibuixos de Fer, és més proper i humà que mai.
Laozi (Editorial Herder: Barcelona, 2015)
El Llibre del Tao ha estat considerat l'obra més bella de l'antiga literatura xinesa i el text fundacional del taoisme. La seva autoria s'atribueix a Laozi, que va viure probablement entre els segles VI i III aC. L’obra consisteix en un conjunt de proverbis i rimes sobre el Tao, que se sol traduir per camí. Com l'aigua, l'home savi és capaç de viure segons el Tao, acomodant-se a la seva naturalesa i a la naturalesa.
Herder ens ofereix aquesta adaptació en format manga, traduït d’una original anglès i que forma part d’una col·lecció dels grans clàssics de la humanitat il·lustrats.