Vés al contingut

(Abadia de Montserrat) La primera part de la Vetlla de Santa Maria d’enguany, que comença a les 21h del divendres 26 d’abril, seguirà els textos del Llibre Vermell de Montserrat, i comptarà amb l’acompanyament musical del Cor de Cambra Absis i del Cor Àuria, dirigits per Josep M. Salisi. També hi participarà un grup instrumental de música antiga format per Montserrat Nicuesa, percussió; Jordi Cebolla, flabiol i tamborí de cordes; Isidor Rosich, flauta; Àlex Rosanes, guitarra renaixentista; i Maria Altadill, viola d’arc. Aquesta primera part de la celebració s’emetrà en directe a través de MontserratRàdio i TV, per internet, a www.montserratcomunicacio.cat.

I a les 22h comença l’Eucaristia de la Vetlla, que presidirà l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives. En aquest cas, es podrà seguir en directe per les TV de la Xarxa de Comunicació Local, i també per la ràdio i la TV de Montserrat, per internet, a www.montserratcomunicacio.cat.

La característica de la Vetlla de Santa Maria de Montserrat és que la “Litúrgia de la Paraula” està més desenvolupada, ja que està composta per tres salms i diverses lectures i, en el moment de l’Ofertori, l'abat rep l’ofrena de l’oli simbòlic pel manteniment de llànties que cremen durant tot l’any en la Basílica, i que representen a totes les comarques de Catalunya i també a moviments i institucions que les han anat ofrenant des del 1947.

L’origen de l’actual Vetlla de Santa Maria es remunta a l’any 1947, quan es van celebrar les festes de l’entronització. En aquella ocasió, es va reprendre la tradició multisecular de “vetllar Santa Maria”. Van ser molts els pelegrins i devots que en grup, en família o individualment van pujar a la Basílica de Montserrat la nit del dia 26 per venerar la Santa Imatge abans de ser col·locada definitivament en el seu nou tron. Els pelegrins i devots eren rebuts per Adalbert Franquesa, que en aquell moment era el Sagristà Major. L’endemà, dia 27, va tenir lloc la solemne celebració de l’Eucaristia a les places, en la qual el poble català va fer ofrena a la Mare de Déu d’un nou tron. L’organització de les anomenades “festes de l’entronització” va anar a càrrec de la comunitat monàstica i de la Comissió Abat Oliba. Des d’aquell moment, la Vetlla de Santa Maria s’ha celebrat ininterrompudament fins als nostres dies.

Actes del 27 d’abril, Festivitat de la Mare de Déu de Montserrat

L’endemà, dissabte 27 d’abril, Festivitat de la Mare de Déu de Montserrat, a les 7h hi haurà la Missa de l’Alba, al Cambril de la Mare de Déu, presidida per Joan M. Mayol, rector del Santuari de Montserrat; a les 8h s’iniciarà l’ofici de Laudes, que es podrà seguir per Ràdio Estel i Montserrat RTV (www.montserratcomunicacio.cat); i a les 11h tindrà lloc l’Eucaristia, que presidirà el cardenal de Barcelona, Joan Josep Omella, que s’emetrà en directe a través de les TV de la Xarxa de Comunicació Local, per Ràdio Estel i per Montserrat RTV. En acabar la missa, cap a les 12.15h, hi haurà una ballada de sardanes a la plaça de Santa Maria amb la Cobla La Triomfal d’Igualada.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.