(CR/Vatican News) Del 31 d’octubre al 12 de novembre tindrà lloc a Glasgow la Conferència de les Nacions Unides on es tractarà la problemàtica del canvi climàtic (COP26). En aquest context, el cardenal Jean-Claude Hollerich, president de la Comissió d’Episcopats de la Comunitat Europea (COMECE), ha enviat una carta a tots els dirigents de les institucions europees que hi participaran.
El text és una crida als líders de la UE perquè accelerin l’acció climàtica i promoguin així una cura integral de la nostra Casa Comuna: “La pandèmia del COVID ha tret a la llum el fet que tot està interconnectat i és interdependent i que la nostra salut està inextricablement lligada a la salut del medi ambient en què vivim”, es llegeix a la carta.
D’altra banda, citant el papa Francesc, el cardenal Hollerich també ha recordat que “la Terra crida i aquests crits han pres la forma de temperatures en alça, amb rècords batuts a moltes regions; d’inundacions mortals i incendis forestals que devasten comunitats a tot Europa i al món; de pèrdues materials agreujades per traumes socials i psicològics”.
Protegir i promoure els drets de les persones
A més de la cura de la Casa Comuna, la carta també fa referència al període de transformació global que estem vivint. En aquest sentit, Hollerich ha remarcat que Europa té la responsabilitat de respectar, protegir i promoure els drets i la dignitat de les persones, sobretot d’aquelles que es troben en situacions més vulnerables i marginades.
Segons el cardenal, per als líders de la UE, aquesta Conferència de l’ONU representa una oportunitat per marcar la diferència en reunir-se amb altres líders mundials: “Europa sola no resoldrà la crisi ecològica, però Europa pot i ha de tenir un paper de lideratge a nivell internacional en aquests propers fòrums: trobar una via que respecti el llindar d’1,5°C d’escalfament global és un profund imperatiu moral”.
El text inclou també peticions concretes del cardenal cap als líders europeus, entre les quals hi ha quatre destacats. Un d’ells és augmentar l’ambició: actualitzar els objectius nacionals a curt termini en matèria de clima i biodiversitat perquè reflecteixin la part nacional que correspon a Europa en l’esforç mundial per assolir un límit d’1,5 ºC d’escalfament i un nou objectiu mundial de protecció del 50% de la naturalesa.
També demana complir les promeses de garantir el compliment dels compromisos financers existents i acordar nous objectius per donar suport a l’adaptació, la mitigació, les pèrdues i els danys als països en desenvolupament. Un tercer punt destacat és la petició de catalitzar la transformació amb l'aturada de totes les noves infraestructures de combustibles fòssils i la reorientació les subvencions destructives cap a energies renovables socialment responsables i enfocaments agrícoles agroecològics. I també donar prioritat als drets; és a dir: reafirmar i respectar les obligacions de protecció i respecte dels drets humans, inclosos els drets dels pobles indígenes i les comunitats locals a l’acció sobre el clima i la biodiversitat.
Assemblea de tardor de la COMECE 2021
Coincidint amb la Conferència de l’ONU, els Delegats de les Conferències Episcopals de la Unió Europea participen des d’avui 27 i fins demà 28 d’octubre a l’Assemblea de Tardor de la COMECE que se celebra en format virtual. Els bisbes -delegats a la COMECE pels episcopats dels 27 estats membres de la UE- entaularan un diàleg amb Colin Scicluna, Cap de Gabinet del Vicepresident de la Comissió Europea encarregat de la Democràcia i la Demografia, i Herman van Rompuy, President emèrit del Consell de la UE i actual President del Centre de Política Europea.
L’esdeveniment se centrarà en la Conferència sobre el Futur d’Europa que inclourà un intercanvi amb els joves. L’Assemblea també serà una ocasió per avaluar formes creatives de promoure millor les polítiques de la UE centrades en les persones, així com el diàleg i la solidaritat en un context socioeconòmic internacional que va resultar empobrit per la pandèmia de la Covid-19.