(CR) La Jornada Mundial de la Pau, aquesta celebració, que s'escau l'1 de gener, també té veu a Barcelona amb una eucaristia a la catedral de Barcelona i amb la Marxa per la Pau que organitza la Comunitat de Sant’Egidio. La Jornada Mundial de la Pau es va celebrar per primera vegada l'any 1968 i aquest 2018 té com a lema 'Migrants i refugiats: homes i dones que busquen la pau'. Amb aquesta jornada que els cristians celebren anualment es convida a tothom a pregar per la pau, a reflexionar sobre els problemes que la dificulten i a comprometre's més fermament en favor d'un món més just i en pau.
Quatra línies d'actuació
El Missatge del papa Francesc per aquesta jornada demana que "amb esperit de misericòrdia, abracem tots els qui fugen de la guerra i de la fam, o que es veuen obligats a abandonar la seva terra a causa de la discriminació, la persecució, la pobresa i la degradació ambiental". Proposa quatre línies d'actuació per combatre aquesta situació: «Acollir» recorda l’exigència d’ampliar les possibilitats d’entrada legal, no expulsar els desplaçats i els immigrants a llocs on els espera la persecució i la violència, equilibrar la preocupació per la seguretat nacional amb la protecció dels drets humans fonamentals. L’Escriptura ens recorda: «No us oblideu de practicar l’hospitalitat; gràcies a ella, alguns, sense saber-ho, van acollir àngels».«Protegir» ens recorda el deure de reconèixer i de garantir la dignitat inviolable dels que fugen d’un perill real a la recerca d’asil i seguretat, evitant la seva explotació. En particular, penso en les dones i en els infants exposats a situacions de risc i d’abusos que arriben a convertir-los en esclaus. Déu no fa discriminació: «El Senyor guarda els forasters, sosté les viudes i els orfes». «Promoure» té a veure amb donar suport al desenvolupament humà integral dels migrants i refugiats. Entre els molts instruments que poden ajudar a aquesta tasca, desitjo subratllar la importància que té garantir als infants i als joves l’accés a tots els nivells d’educació: d’aquesta manera, no només podran conrear i treure el màxim profit de les seves capacitats, sinó que també estaran més preparats per sortir a l’encontre de l’altre, cultivant un esperit de diàleg en lloc de clausura i enfrontament. La Bíblia ens ensenya que Déu «estima els immigrants, i els dóna aliment i vestit»; per això ens exhorta: «Estimeu, doncs, els immigrants, ja que també vosaltres vau ser immigrants en el país d’Egipte». Per últim, «integrar» significa treballar perquè els refugiats i els migrants participin plenament en la vida de la societat que els acull, en una dinàmica d’enriquiment mutu i de col·laboració fecunda, promovent el desenvolupament humà integral de les comunitats locals.
Catalunya també participa a la jornada
Amb motiu d'aquesta Jornada Mundial per la Pau, Justícia i Pau convida a una eucaristia, que presidirà l'arquebisbe Joan Josep Omella, el dia 1 de gener a les 13 h a la Catedral de Barcelona.
I a tarda, a les 18’30 h, a la Plaça Catalunya comença una Marxa per la Pau que anirà des de Portal de l’Àngel a la plaça Sant Jaume, on es fa una cerimònia final. Convocada per la Comunitat de Sant’Egidio, en la marxa per la pau es recorden tots els països i terres afectats per la violència i la guerra. En la cerimònia final intervindran diferents testimonis, es llegirà el manifest i es recordaran simbòlicament totes les víctimes de la violència. Aquesta marxa es convoca des de fa 15 anys i es realitza a diversos llocs del món. Cada any aglutina un nombre cada cop més gran de persones i associacions de molts països del món, que organitzen marxes, manifestacions públiques, reunions i trobades de pregària.
L'arquebisbat de Tarragona també dirigirà un missatge amb motiu de la jornada.