Vés al contingut
VOT
Col·legi electoral | Wikimedia Commons

JUSTÍCIA I PAU El diumenge 28 de maig tothom es cridat a exercir el vot en les eleccions municipals. L'organització Justícia i Pau destaca en un manifest diversos factors que influiran en la decisió de vot de cada persona, com la mobilitat, l'habitatge, la seguretat, els serveis socials i la neteja. No obstant això, en el comunicat també recorden un tema que afecta a moltes persones que resideixen a Barcelona i no tenen dret a votar: les polítiques municipals en relació a les persones en situació administrativa irregular.

L'organització demana als partits polítics que es presenten a les eleccions que continuïn exigint al Ministeri de l'Interior el tancament del Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca de Barcelona. Argumenten que el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució el 2015, amb el suport de la majoria de la cambra, instaurant el tancament d'aquest centre. Així com l'Ajuntament de Barcelona que també ha expressat la mateixa voluntat en diversos plens. Aquesta crida compartida continua sent una crida a la justícia, i per això demanen als partits amb insistència que prioritzin aquesta qüestió, ja que aquest lloc d'opacitat priva de llibertat a persones que no han comès cap delicte, i estigmatitza i criminalitza el procés migratori.

JUSTÍCIA I PAU EXIGEIX EL tancament del Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca de Barcelona

També destaquen la necessitat de reforçar els serveis socials, que actualment es troben col·lapsats. Hi ha importants demores en les primeres cites del Servei d'Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) relacionades amb tràmits d'estrangeria o refugi. Consideren que és especialment greu la demora en l'elaboració dels informes d'arrelament, que superen el termini màxim de 30 dies establert per la llei. Aquest incompliment provoca perjudicis greus en les persones que estan en procés de regularització, especialment aquelles que necessiten aquests informes per aconseguir contractes de treball i obtenir el permís de treball.

Empadronar-se per quedar-se

La institució afegeix que malgrat les facilitats d'empadronament que ofereixen municipis com Barcelona, hi ha persones en situació de vulnerabilitat i exclusió social que no compten amb els recursos o el coneixement per exercir aquest dret. Es demana una atenció especial per a aquestes persones que es troben en les capes més desfavorides de la societat.

També es demana una reconsideració de l'estratègia d'allotjament d'urgència en pensions que ofereix el SAIER. Suggereixen que l'Ajuntament treballi amb entitats que tenen projectes d'acollida efectius per desenvolupar una estratègia de ciutat que ofereixi una xarxa d'hospitalitat amb acompanyament comunitari a mitjà termini. Creuen que aquesta estratègia seria més eficient tant des d'un punt de vista econòmic com social.

Per últim, s'encoratja l'Ajuntament de Barcelona i altres ajuntaments de l'àrea metropolitana a continuar treballant contra el racisme a través dels projectes existents, com l'Observatori contra la discriminació i l'Estratègia antirumors, i a involucrar les entitats de persones migrants en els mecanismes de participació.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.