Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Claretians) La Sala Pere Casaldàliga de la Llibreria Claret de Barcelona es va omplir aquest dimecres 5 de juliol per veure la primera projecció pública del documental “Xifré, de professió missioner”. El documental és un perfil biogràfic sobre el tercer superior general dels Missioners Claretians, Josep Xifré (Vic, 1807-Cervera, 1899), amb motiu del bicentenari del seu naixement.

El documental relata com el pare Xifré va fer créixer la Congregació i la va internacionalitzar per Europa, Àfrica i Amèrica. El 1849 va ser un dels cinc sacerdots que van acompanyar Sant Antoni Maria Claret en la fundació dels Missioners Claretians a Vic. El 1858 va ser escollit pare general d’una congregació amb dotze missioners i una casa, i quan va morir, quaranta anys després, la va deixar amb 1.700 missioners i 61 cases a tres continents.

“Xifré, de professió missioner” assumeix el repte de transmetre amb imatges les dificultats que va superar el pare Xifré d’una època de la qual només es conserven algunes fotografies i gravats. Per fer-ho, compta amb el testimoni de diversos experts que han estudiat a fons la seva biografia i testimonis d’arreu del món que mostren com encara avui perdura l’esperit missioner que va impulsar la Congregació. També s’il·lustra la trajectòria del pare Xifré amb la recreació d’imatges al·legòriques de la seva vida.

La primera projecció pública de “Xifré, de professió missioner” va ser presentada pel pare Ricard Costa-Jussà, provincial dels Missioners Claretians de Catalunya. Costa-Jussà va remarcar com darrere de la vitalitat i empenta del pare Xifré hi ha “l’amor que l’impulsa a ser missioner”. Tot i que Xifré va participar en la fundació dels Claretians i va liderar l’expansió universal de la Congregació, “sempre va tenir clar que la Congregació tenia un fundador que era Sant Antoni Maria Claret”.

El pare Carlos Sánchez, director del Centre d’Espiritualitat Claretiana de Vic, va introduir la figura del pare Xifré abans de la projecció del documental. El pare Sànchez va destacar el complex moment històric en el qual Xifré va assumir la Congregació, en el que en diversos períodes revolucionaris es van prohibir les congregacions religioses. Els primers deu anys dels Missioners Claretians també van estar plens de dificultats i d’imprevistos que feien pensar que “la Congregació no superaria la incertesa”. Davant l’agitació política, Xifré també “va ser sempre un model de sentit eclesial”.

El documental és una producció dels Missioners Claretians que ha realitzat Animaset Media i Comunicació. Està disponible en quatre llengües -català, castellà, anglès i francès- perquè pugui tenir una difusió universal en tota la Congregació estesa avui a 64 països.

Jordi Roigé, director del documental i d’Animaset, va destacar que endinsar-se en la vida del pare Xifré i en els inicis dels Claretians és “explicar una història de pioners”. Cristian Pedrera, Laia Roigé i Glòria Barrete han estat el jove equip de realització i documentació que han produït el documental.

A més dels membres de la família claretiana, a la presentació també hi van assistir el vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, mossèn Norbert Miracle, el secretari general de l’Escola Cristiana de Catalunya, el pare Enric Puig, i el president i el secretari de la Unió de Religiosos de Catalunya, el pare Màxim Muñoz i el germà Lluís Serra.

El documental estarà disponible pròximament en les diverses versions lingüístiques a la web dels Missioners Claretians.

L’Any Xifré es va inaugurar a Vic coincidint amb el bicentenari del naixement del pare Josep Xifré (19 de febrer de 2017) i es clourà aquest novembre recordant la data de la seva mort (3 de novembre 1899).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.