Vés al contingut
Autories
Imatge de l'autor
Nom
Grup Sant Jordi
Galeria d'imatges

Més d’un centenar de persones han participat aquest dissabte a XIX Jornada Sant Jordi, una iniciativa de trobada i diàleg que va promoure el bisbe Joan Carrera. La sessió ha tingut lloc a l’Hotel Alimara de Barcelona i s’ha centrat a reivindicar la gratuïtat i l’alegria com a nucli de la proposta cristiana. La biblista Claustre Solé i el teòleg José Cristo Rey García Paredes han estat els ponents principals de la jornada. Tots dos han mostrat com l’alegria, la gratuïtat i esperança són elements íntimament relacionats i fundacionals del cristianisme i als que massa sovint s’ha deixat el marge de la vivència i la transmissió de la fe.

La jornada s’ha obert amb la salutació del cardenal Lluís Martínez Sistach, que ha destacat aquestes trobades de diàleg “com una manera de posar en pràctica la sinodalitat”. També ha subratllat que fos una iniciativa del laïcat perquè “si no es va vencent el clericalisme la reforma del papa Francesc no anirà endavant”. El president del Grup Sant Jordi, Pere Fàbregas, ha recordat l’arrelament d’aquesta convocatòria anual amb el Concili Vaticà II i amb el document episcopal “Arrels Cristianes de Catalunya”. En aquest context ha destacat el relleu de l’homilia de l’arquebisbe Joan Planellas en la recent trobada del clergat de Catalunya a Montserrat. 

“el papa Francesc sempre està insistint en l’alegria com a signe distintiu del cristià"

D'altra banda, el bisbe auxiliar David Abadias ha clausurat l’acte recollint la crida de la jornada a recuperar l’alegria: “El cristianisme hauria de ser aquella religió tan feliç i saber-ho encomanar”. En la mateixa línia en nom del Grup Sant Jordi Carles Armengol ha recordat que “el papa Francesc sempre està insistint en l’alegria com a signe distintiu del cristià, l’alegria de viure l’Evangeli”. En la pregària inicial, el rector de l’Hospital de Campanya de Sant Anna, Peio Sánchez, ja recordat que en la recent trobada el papa Francesc els va demanar que l’Església “senti el crit dels més desvalguts, sigui profètica davant les desigualtats i transmeti esperança”. 

Solidaritat amb el País Valencià

Abans d’iniciar la sessió, s’ha dedicat un espai a la situació que viu el País Valencià després dels aiguats. En les jornades és habitual una presència de capellans i laics del País Valencià que aquest any s’ha vist reduïda. Vicent Francesc Esterlich, en representació del Grup cristià del dissabte, ha fet un agraïment en nom del poble valencià per tot el suport rebut. 

També ha exposat com un seguit de decisions equivocades i d’una planificació errònia acumulada durant dècades ha agreujat el desastre. I, com sempre, “els pobres i els barris obrers ha estat els principals damnificats”. El missatge d’Esterlich ha estat que davant d’aquest abandonament “ha guanyat la solidaritat, la generositat i l’esperança” i que s’ha pogut veure com “joves que no van a missa són els qui han aplicat l’Evangeli”.

"L'alegria se'ns ha de notar"

Claustre Solé, religiosa de la Companyia de Maria i teòloga biblista de la Facultat de Teologia de Catalunya i l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona, ha fet la primera ponència. La religiosa ha reivindicat un cristianisme viscut i mostrat amb alegria: “se’ns ha de notar, si no vol dir que no rutlla”. Des del coneixement de l’Antic Testament, ha explicat com la clau de la relació entre el Déu i el seu poble sempre és la gratuïtat de l’amor. “La gratuïtat està en l’ADN de Déu” i “Déu es defineix pel seu amor, i no per la seva justícia”; son alguns dels conceptes que traspassen tota la Bíblia. 

Solé ha explicat com el relat de bíblic culmina “amb l’Evangeli, que és l’alegria plena”. I com gratuïtat i alegria s’han d’entroncar en la vida cristiana: “la gratuïtat és filla de l’amor i mare de l’alegria”. També s’ha referit l’any sabàtic com a origen del Jubileu que es torna a celebrar el 2025. El jubileu s’ha d’entendre com un estat de gràcia que no té fi: “el Jubileu ja ha començat amb el voluntariat de València que s’ha fet solidari amb el dolor”. 

 “Déu es defineix pel seu amor, i no per la seva justícia”

La reflexió sobre el lligam entre alegria i gratuïtat l’ha continuat el claretià i doctor en teologia José Cristo Rey García Paredes, autor de nombroses obres de referència i prolífic conferenciant. La seva proposta és ser “persones que cultiven l’esperança on altres només i veuen un àrid paisatge”. Per això cal oferir una l’alegria transformadora, a la que el papa Francesc en fa una referència constant. Aquesta alegria cristiana no evita el sofriment, però sí que el transforma. I, més, té el poder de convocar i crear comunitat. 

García Paredes ha desenvolupat el concepte de Fenomen Saturat de Jean-Luc Marion. Es concep quan es veu el món com una realitat que se’ns dona i que se’ns revela com un regal, no com un conjunt de coses. Aquesta compressió de la gratuïtat provoca una vivència d’absolut, indescriptible que s’oposa al narcisisme o no reconeixement de l’altre. “Diuen que el pitjor moment d’un ateu és quan té la necessitat de donar gràcies i no sap on”, ha explicat. Els sagraments haurien de ser espais de fenomen saturat i no ser viscuts com un pur ritual. 

La jornada s’ha tancat amb una taula rodona i el diàleg amb els assistents moderat per Salvador Busquets. El nou president de Càritas Catalunya ha afirmat que la seva experiència en l’àmbit social li ha demostrat que “la gratuïtat genera vida”, que podria ser un resum del contingut de la jornada.

La Jornada Sant Jordi està convocada pel Grup Sant Jordi de Defensa i Promoció dels Drets Humans, els Equips de Pastoral de la Política i la Comunicació, la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, el Consell de Laics dels Caputxins de Catalunya, Justícia i Pau i Cristianisme al segle XXI.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.