Vés al contingut

(Fundació Pere Tarrés) Una jornada organitzada per la Fundació Pere Tarrés i la Fundació Agrupació va posar sobre la taula la necessitat de reformar el sistema de pensions per respondre als canvis demogràfics, especialment a l’augment de l’esperança de vida que ha originat un envelliment de la població sense precedents en la història: es calcula que a l’any 2040, l’Estat Espanyol doblarà el pes dels ciutadans més grans de 60 anys, cosa que obligarà a destinar més despesa pública que mai a aquest col·lectiu.

Durant la jornada, celebrada dijous, el catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra i director del Centre de Recerca en Economia i Salut, Guillem López-Casanovas, va fer un ampli repàs a l’evolució de les principals dades demogràfiques del país per concloure que, tot i que la despesa en pensions s’ha incrementat de manera destacable en els darrers anys, cal reformular el sistema de pensions per fer-lo “més sòlid i resilient”. Segons López-Casanovas, l’escenari previst d'un envelliment encara més gran de la població implicarà canvis radicals en la política econòmica: "Els canvis demogràfics i del mercat de treball requereixen un nou enfocament de justícia intergeneracional. Caldria ajustar els impostos periòdicament per acollir aquests canvis demogràfics”, va dir.

L’envelliment de la població generarà, a més, una sèrie de conseqüències socials de gran rellevància, com l’augment de la soledat no desitjada. Segons va explicar ahir l’economista, a l'any 2035 es calcula que 5,8 milions de persones viuran soles a Espanya. A Catalunya ja són avui dia entorn de 300.000. Un futur incert des de l'òptica del benestar de la gent gran. Per això López-Casanovas va assegurar que és necessària una mirada de sensibilitat social entre els gestors econòmics del país per veure que darrere les pensions “hi ha una qüestió de benestar social”.

Després de la intervenció del catedràtic, la jornada va continuar amb la taula rodona “Perspectives de futur del sistema de pensions”, que va comptar amb diversos experts que van abordar la problemàtica des de tres prismes ben diferents: les organitzacions empresarials, l’administració i els sindicats. Així, Yésika Aguilar, del Departament de Relacions Laborals i Afers Socials de Foment del Treball; Manuel Becerra, de la Unió de Jubilats i Pensionistes de la UGT de Catalunya; i Joan Ramon Ruiz, director General de Prestacions Socials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat; moderats per la periodista Maite Gutiérrez de La Vanguardia, van apuntar, cadascun des de la seva òptica, les seves propostes de futur per consolidar un sistema de pensions sostenible.

El director de Relacions Institucionals, Formació i Consultoria de la Fundació Pere Tarrés, Rafael Ruiz de Gauna, va explicar en la cloenda que amb la jornada, les entitats organitzadores “hem volgut facilitar diversos punts de vista per contribuir a un debat tant rellevant com és com afronten moltes persones els anys d'acabament del seu projecte vital”.

La Fundació Pere Tarrés i la Fundació Agrupació organitzen conjuntament aquesta jornada anual per reflexionar sobre problemàtiques que afecten les persones grans i les seves famílies des de fa ja 12 anys.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.