(Laura Mor –CR) Amb vuitanta anys, el jesuïta Jesús Renau té una dilatada experiència en l'acompanyament espiritual. Aquesta etapa vital dedicada a escoltar li ha confirmat una intuïció: “Tots tenim l'anhel d'una vivència interna sense estridències, sense tensions, sense desequilibris, sense pors”. Així ho explica en l'assaig 'La vida interior', que acaba de publicar l'editorial Claret i que aquest dijous es presenta al Casal Loiola.
El contingut fins ara inèdit de l'obra és fruit de “molta experiència acumulada” per part d'aquest filòsof i teòleg que col·labora a CatalunyaReligió.cat amb el blog Visió positiva. Concretament, Renau es refereix a les sessions en què ha exercit de guia espiritual: “He agafat experiència de la vida escoltant”. De tot plegat en fa una lectura alegre i apassionada: “La vida em sembla estupenda! I més si es tracta de la vida espiritual, i en concret, de la relació amb Jesús, de la relació amb Déu”.
Un desig universal
A través de 156 pàgines, l'assaig desgrana el procés de la vida interior: “Té un començament i va cap a un final. No dic que hi arribi, però va cap a un final”. Jesús Renau explica com aquest procés respon a “un desig més o menys universal” d'una vida interior equilibrada.
En les etapes que hi descriu, el procés porta fins “la descoberta dels altres, l'ajuda dels altres, l'acceptació de les limitacions, el sortir de si mateix, gràcies en gran part a l'amor. L'amor és la clau”, assegura Renau.
“En aquest camí hi entra l'Altre, en majúscula, que és Déu. Llavors ens preguntem com anar cap aquest Déu”. I com a part de la resposta, el jesuïta parla en aquest llibre de testimonis i d'elements intrínsecs a la pregària. “La meditació, la contemplació, la vida unitiva”, especifica.
El trajecte espiritual de l'assaig culmina, en paraules de l'autor, en un “amor més místic”. I puntualitza: “No una mística que ens distancia o ens separa de la realitat, sinó al contrari. Una mística que vol participar del do que Déu ens fa. L'amor de Déu ens porta cap a un major compromís per la justícia i les qüestions socials”.
Qüestions humanes que interpel·len
En el llibre Jesús Renau també parla de superar contradiccions. Sobre aquest punt afirma que “tots som imperfectes i cadascú se les sap”. Es refereix genèricament a qüestions mal resoltes de la infantesa, a fracassos en la vida adulta o a situacions difícils. “Són les contradiccions que la vida humana comporta”.
Amb tot, l'autor busca que el lector se senti interpel·lat pel text: “M'agradaria que molta gent el llegís i digués 'ah, això m'ha passat', 'ara entenc això', 'ho conec', 'això em ressona'”. Un text al que Jesús Renau hi ha dedicat tres anys de feina.