(CR) El naixement de Jesús a Lesbos evita la repatriació dels refugiats tancats en un camp. Aquesta és la interpretació que Francesc Mateu ha fet enguany del naixement de Jesús. Una actualització del naixement, fet de playmobils, que Mateu presenta en el seu ja famós i esperat pessebre particular. En format notícia, connectant en directe des de l’illa grega, Mateu ajuda a una sensibilització de la problemàtica, que afegeix podria haver cobert des de les illes Canàries.
Jesús neix, fill d’una parella de refugiats a Lesbos #PlaymobilRefugiats
I ara connectem amb la unitat mòbil. Endavant Laia Bonet des de Lesbos!
En aquells dies van haver de marxar de la seva ciutat perquè la guerra havia empitjorat molt i era impossible sobreviure al seu país. Varen començar a caminar cap a Europa, una terra on, els havien dit, respectaven els Drets Humans. El viatge va ser llarg, perillós i pesat. El darrer tram era amb una barqueta neumàtica i a ella no la volien deixar embarcar perquè estava embarassada. El trajecte va ser dur perquè varen estar a punt d'enfonsar-se diverses vegades.
Quan, contents d'arribar a Europa, pensaven que ja estava tot solucionat, els varen tancar a Mòria, un camp de refugiats, deien. Però allò era un lloc infernal, sense condicions i amb tothom amuntegat. Abans hi havia ONG que els ajudaven tant amb materials i menjar com amb els tràmits burocràtics, però ara ja no les deixaven entrar.
Fa unes setmanes van haver de sortir corrents del camp perquè un incendi de nit el cremà tot. No van poder agafar res del que tenien: ni la documentació que acreditava que esperaven un reconeixement com a refugiats ni tan sols res de roba. A Maria li costava córrer per l'embaràs tan avançat, però van aconseguir escapar. Van estar dos dies maldormint al ras i l'embaràs ja arribava a terme.
Uns dies després la policia els va dur a un nou camp de refugiats. Van veure de seguida que aquell camp més que un camp de refugiats era altre cop una presó. No estava en condicions i només es podien rentar al mar, que tocava una part del camp. Les informacions que cada vegada corrien amb més força deien que estaven expulsant fora d’Europa a tothom que hi havia al camp. No entenien perquè a les tendes hi posava Nacions Unides si allò era una presó de l'exèrcit del país, un CIE, per expulsar-los. Per què Nacions Unides col·laborava allí? Per què no deixaven entrar a treballar cap ONG ni cap voluntari? Hi havia rumors que els propers a expulsar serien els de la seva tenda.
Aquesta nit passada Maria ha trencat aigües. Els companys de tenda han avisat a tot el camp i d’una tenda propera ha vingut una infermera, que els ha ajudat en el part. Quan l'exèrcit els ha vingut a buscar per repatriar-los i han vist que estava naixent un infant han decidit posposar l'expulsió del país prevista per avui.
Al nen li han posat de nom Jesús, que vol dir el Salvador, perquè tothom diu que aquest infant els ha evitat l'expatriació. No saben per quant de temps, però poden mantenir l'esperança uns dies més. La notícia ha corregut i els periodistes hem anat al camp, però no ens hi han deixat entrar i només hem pogut parlar amb alguns d'ells a través del filat.
Esperen que a principis de gener, la Unió europea humanitzi les seves polítiques d'acollida i deixi de tractar com a delinqüents persones que només fugen d'una guerra, buscant una vida millor.
Des de Lesbos (que també podria ser Canàries), per TV betlem, Laia Bonet