Vés al contingut
Autories
jesuites entorn segur

CR Els Jesuïtes a Catalunya han fet públic en un comunicat que han participat en un documental titulat ‘La fugida’ que tractarà els casos d’abusos a menors succeïts en el passat a Catalunya i Bolívia. El documental està previst que s’emeti en el programa Sense Ficció de TV3.

La participació, afirmen, respon a “la voluntat de transparència i de responsabilitat davant les errades del passat, com a exercici de reparació a les víctimes i per reafirmar novament el nostre compromís actual amb la protecció dels menors”. Hi participen, expliquen, a través de les entrevistes a dos jesuïtes catalans, Pau Vidal, delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya, i Pere Borràs, provincial de la Companyia de Jesús a Catalunya entre 2001 i 2008; i un portaveu de la Companyia de Jesús a Bolívia. També s’ha facilitat, expliquen, “l'accés per a la filmació de les façanes de les escoles”. 

COMUNICAT DELS JESUÏTES

Volem compartir amb la nostra comunitat, i la societat en general, que tant la Companyia de Jesús a Catalunya i a Bolívia, com la Fundació Jesuïtes Educació, vam decidir participar en un documental titulat “La fugida” que s’ha estat realitzant durant els últims mesos. Tracta sobre casos d'abusos a menors succeïts en el passat a Catalunya i a Bolívia, referits als religiosos jesuïtes Lluís To i Francesc Peris, que van exercir com a professors a dues escoles de la Companyia de Jesús a Catalunya, Sant Ignasi i Casp, ambdues a Barcelona.   

La decisió de participar ha estat per la voluntat de transparència i de responsabilitat davant les errades del passat, com a exercici de reparació a les víctimes i per reafirmar novament el nostre compromís actual amb la protecció dels menors. 

La participació s’ha concretat en la realització d’entrevistes a Pau Vidal SJ, delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya; Pere Borràs SJ, provincial de la Companyia de Jesús a Catalunya entre 2001 i 2008; i un portaveu de la Companyia de Jesús a Bolívia. També es va facilitar l'accés per a la filmació de les façanes de les escoles. 

Segons ens han comunicat, el documental està previst que s'estreni el pròxim 6 de maig al festival DOCS Barcelona i així s’anunciarà públicament el dimarts 16 d’abril, en la presentació del programa del festival. També està previst que s'emeti al programa Sense Ficció de TV3 abans de l'estiu, si bé encara no hi ha una data fixada.  

  

Malgrat no conèixer encara tot el contingut del documental, la Companyia de Jesús i la Fundació Jesuïtes Educació som conscients que l’emissió  generarà dolor, malestar i tristesa. Per aquest motiu, estem treballant per poder acompanyar les comunitats educatives en la mesura i la intensitat que cadascú pugui necessitar, com a part del procés de reparació.  

  

Tanmateix, volem transmetre un missatge de confiança. Avui, les nostres escoles son espais segurs, on apliquem amb rigor, a més dels protocols del departament d’Educació, el conjunt de mesures de protecció del Sistema d’Entorn Segur  de la Companyia de Jesús. Aquest sistema ens dota d'eines per prevenir i identificar possibles situacions d'abús i violència de tota mena i hi està implicada tota la comunitat educativa: alumnat i educadors/es, personal d'administració i serveis i famílies. Promovent la cultura del bon tracte a les nostres institucions i comunitats, tant a Catalunya, com a Espanya i arreu del món, volem contribuir també a l'eliminació de tota forma d'abús a la nostra societat.  

Pel que fa al nostre compromís a aclarir el passat, seguim avançant en la investigació que vam posar en marxa amb la col·laboració del bufet extern Roca Junyent. Tan bon punt tinguem els resultats, els compartirem. En aquest sentit, reiterem la nostra ferma condemna als abusos que es van cometre en el passat a les nostres institucions, lamentem profundament tot el sofriment causat, i ens posem a disposició de les víctimes per oferir-los el suport necessari per iniciar, desenvolupar i completar un procés de reparació, tant personalment com comunitàriament. Recordem els canals oberts per a l’atenció i cura a través del correu proteccion@jesuitas.es o, qui ho prefereixi, a través d'una entitat externa, com l'Associació per a la Mediació, la Trobada i l'Escolta - info@asociacionamee.org 

Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.