Vés al contingut

(Jesuïtes) "Iniciar-se en la pràctica de la meditació". Aquest és l'objectiu de la nova proposta d'un grup de famílies de l'equip de l'eucaristia familiar de l'església dels Jesuïtes de Casp. Es tracta d'un nou espai de meditació cristiana per a infants i adolescents i que l'equip de pastoral de l'Escola Jesuïtes Casp ha acollit. L'espai, obert a tothom, té una durada d'entre 10 i 20 minuts. La meditació segueix una metodologia universal que "ajuda al creixement espiritual dels joves, a descobrir el seu interior, a entendre la importància de la tranquil·litat i a tenir una trobada amb Jesús", expliquen des de l'equip impulsor de la proposta.

"És una introducció a l'ús del Mantra", explica Marta Serrallonga. Ella forma part del grup de meditació contemplativa de la Comunitat Mundial de Meditació Cristiana (WCCM) de Barcelona. I és a partir de la mateixa experiència que es va animar a proposar la creació d’aquest grup per a joves, que ara impulsa i condueix. "Parlem de la presència de Jesús entre nosaltres, fem exercicis de respiració i relaxació corporal, llegim algun relat, repetim unes paraules", diu. En acabar, es sol demanar que cadascú destaqui una paraula que resumeixi l'experiència. Un moment que, per a Serrallonga, és "molt bonic perquè tots agraeixen de cor la pau, la tranquil·litat i la serenitat".

L'espai s'aconsegueix creant un ambient adequat. Els participants seuen en rotllana al voltant d’un ciri, sona una música suau fins que tothom està calmat. Després, una introducció anima a aturar la ment i entrar en quietud.

"En la vida tan activa que portem, i addictes a les eines digitals, la possibilitat d'una estona de silenci no té preu", assegura Serrallonga. Són trobades que ajuden a canviar aspectes de la quotidianitat gràcies a "la trobada amb tu mateix i amb Déu". Els joves, diu, tenen la necessitat de trobar moments de desacceleració.

Grups de meditació heterogenis

Des dels Jesuïtes expliquen que es tracta d'una proposta que es presenta com a meditació cristiana, per bé que la meditació és una pràctica present a totes les tradicions religioses i també practicada per no creients. “La meditació contemplativa”, explica Marta Serrallonga, “la feia Jesús quan es retirava a pregar al desert, i la feien les mares i pares del desert en la tradició cristiana dels segles III i IV". La Comunitat Mundial de la Meditació Cristiana la va fundar John Main al segle XX. Gràcies a ell, "la seva pràctica està cada vegada més extensa a tot el món”.

Hi poden participar infants sense límit d’edat. “El nostre grup és heterogeni i actualment compta amb infants i adolescents dels 6 als 15 anys”. Tot i que aquesta activitat s’ha iniciat condicionada pel context de la pandèmia, amb les dificultats i limitacions que això comporta, el grup ha anat creixent i la rebuda, segons els impulsors, "és bona". El projecte vol, en el futur, repartir els participants en dos grups, separant els infants de primària i els joves de secundària. D'aquesta manera, poder orientar l’activitat d’una forma més ajustada a cada edat. També es vol aconseguir arribar a més persones que vulguin ajudar a conduir els grups, per tal de poder-ho oferir a escoles i altres espais. En qualsevol cas, Serrallonga insisteix que és important tenir clar que “no es tracta d'una activitat extraescolar: és una activitat lliure, en la que no s'ensenya a meditar sinó que meditem junts”.

L’activitat es realitza a diferents espais de l’Església del Sagrat Cor – Jesuïtes de Casp, el primer i tercer diumenge de mes a partir de les 18:40 h. En acabar, cada diumenge hi ha l’eucaristia familiar, a les 19:30 h. D'altra banda, el quart diumenge de mes s'obre el pati de l'escola per tal que els infants i adolescents tinguin un espai per jugar i conèixer-se.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.