(Conferència Episcopal Tarraconense) La basílica de Santa Maria del Mar ha acollit aquest dilluns la celebració ecumènica amb motiu de la setmana de pregària per a la unitat dels cristians. Per primera vegada, el bisbe auxiliar de l’arquebisbat de Barcelona, Javier Vilanova ha presidit la celebració, acompanyat dels pastors i representants de les diferents confessions cristianes.
A causa del context de la pandèmia, la celebració va ser en alguns moments diferent dels anys anteriors, però igualment sentida, ja que, un any més totes les confessions s’han pogut unir per a pregar.
Units per a donar fruit
El lema d’enguany ha posat l’accent en la lectura de Joan: Manteniu-vos en el meu amor. Donareu molt de fruit (Jn 15,5-9). Un missatge especialment necessari en aquest moment que viu la societat, que pateix els efectes i les repercussions de la Covid-19. En aquest sentit, la directora del Secretariat d’Ecumenisme, Montserrat Puigdellívol, va fer una menció especial en record d’aquells que aquest any no hi són a l’inici de la trobada.
“Un any marcat pel dolor de món a causa de la pandèmia. – exposava Puigdellívol-. Un dolor universal implica una pregària universal. També una solidaritat universal. Un dolor que en fa adonar de la nostra fragilitat, però també ens fa adonar de la necessitat d’ajudar-nos els uns als altres”.
Pilars d’aprenentatge
Puigdellívol va destacar la comunitat monàstica de les germanes Grandchamp que ha triat el lema. Totes elles de diferents tradicions, països i continents. “En la seva diversitat, són una icona de comunió on la pregària, la vida de comunitat i l’acolliment dels hostes és el seu eix vertebral”, exposava. Va destacar tres pilars bàsics d’oració, vida comunitària i hospitalitat. Tots tres una “font d’aprenentatge” per avançar en “l’ecumenisme espiritual i el diàleg de caritat i de vida”, va dir.
Testimoniatges
El rector de la parròquia de la Protecció de la Mare de Déu de l’Església Ortodoxa del Patriarcat de Servia, el Martí Puche i el director europeu del moviment AGAPE, el Javier Garcia van exposar el seu testimoniatge. El Puche va destacar la necessitat d’estar units, ara encara més necessari per la crisi de la pandèmia.
El Garcia, per la seva banda, va recalcar la lectura de Joan quan cita, “Jo sóc el cep”. Recordava així, com el més important és romandre en l’amor de Déu. “Jesús és el cep veritable que suporta, proveeix, alimenta i dóna vida a les seves branques. Separats d’Ell serem estèrils i improductius”, va dir. A partir de la “poda” d’allò innecessari la relació amb ell serà més forta i a partir de “romandre en una relació íntima i plena amb Ell” experimentarem la seva plenitud, explicava Garcia. “Déu vol fer visible en nosaltres la seva naturalesa. Deixem que la seva saba corri pel nostre interior i ens transformi”, va dir.
“Que tots siguem u”
“Aquesta assemblea vol ser un signe d’aquest desig que tots portem al cor i que Déu també espera poder veure un dia que tots siguem U, com el Fill està unit amb el Pare i l’Esperit Sant”. Així, posant l’accent en la unió de tots, començava l’homilia el bisbe Javier Vilanova que va insistir en la necessitat d’estar “units en amor del Senyor”. “Ens crida, ens demana que ens fiem plenament d’ell, que ho deixem tot”, va dir. “Tots nosaltres hem de tenir set de Déu, i que sigui conegut per tota la humanitat”.
Vilanova va exposar com “a partir de la trobada amb el Fill de Déu hi trobem la capacitat de donar fruit”. En aquest sentit, va explicar la història d’un jove que, tot i trobar-se en una situació problemàtica, va poder sortir-se’n gràcies a la trobada amb Déu. Un retrobament que va viure entrant en una comunitat cristiana, la qual hi va obrar “un canvi preciós en el seu cor”.
Va recalcar que “per poder viure un autèntic ecumenisme espiritual ens cal no només pregar per la unitat dels cristians, sinó també una conversió del cor i santedat de vida”. Tanmateix, va destacar “què necessària és la comunió amb el Crist per poder viure la comunió entre nosaltres. Com més ens separem de Déu, més ens separem els uns dels altres”. Finalment va convidar a fer de tots el lema de les germanes de Grandchamp: “Prega i treballa perquè Déu regni”.
Candeles, signe de fraternitat
Enguany, el moment de la pau va ser especialment sentit com a signe d’unió fraterna. Va desenvolupar-se diferent, ja que a part de la reverència que es fa per mantenir precaució davant la pandèmia es va encendre unes candeles. El caliu de l’abraçada es va substituir pel de les flames de les candeles que cada un dels pastors de les diferents confessions depositar a l’inici de l’acte al davant l’altar. Així, en el moment de la Pau, aquestes es van encendre com a “signe de fraternitat ecumènica que ha de ser la llum que il·lumini tots els pobles”.
En acabar la celebració, el bisbe Vilanova va obsequiar les diferents confessions amb la darrera encíclica del Papa Francesc, la ‘Fratelli Tutti’.