Vés al contingut
Catalunya Religió
Jaume Clotet
Foto: Catalunya Religió

Glòria Barrete -CR El periodista i escriptor Jaume Clotet fa mesos que és un dels autors més venuts a casa nostra en ficció catalana. Amb el seu darrer llibre La germandat de l'àngel caigut va guanyar el Premi Josep Pla 2024. Una obra que el mateix Clotet defineix com un "thriller religiós, bíblic, amb tocs fantàstics, també d'aventures i acció". Catalunya Religió ha conversat amb ell sobre el llibre i sobre alguns dels temes de fons que apareixen en el llibre i del qual Clotet n'ha fet bandera al llarg dels anys.

La germandat de l'àngel caigut tracta sobre la lluita entre el bé i mal que té com a punt de partida la descoberta d'un secret que el Vaticà amaga des de fa molts anys. La novel·la ens porta a Jerusalem, Roma o Montserrat i té com a protagonistes un monjo i una agent dels Mossos d'Esquadra. Un llibre, afirma Clotet, fet "volgudament per a tothom" i que compta amb referències socials i de vida "que poden ser properes per al gran públic de casa nostra".

Capítols històrics, amb trets bíblics, de thriller i suspens que agrupen com a fil conductor el concepte de lluita entre el bé i el mal, "concepte que m'apassiona", reconeix Clotet. Malgrat ser políticament incorrecte, Clotet defensa el seu apassionament pel mal, "m'atrau el mal, sobretot la capacitat que tots tenim de fer-ho".

Clotet, no-creient, també defensa l'aportació social, de valors i cultural que l'Església catòlica ha confegit a Catalunya i arreu del món. Reconeix que a Catalunya "portem dècades amb un discurs 'antiesglésia', perquè criticar l'Església en un sopar d'amics és la via fàcil". Clotet recorda, però, que l'Església ha fet coses bé i coses malament al llarg de l'Església, però matisa que el saldo final "és positiu" perquè sense l'Església "no sé on seríem avui".

Periodista que ha dedicat moltes dècades de feina també al món polític, Clotet afirma que pel que fa a opacitat l'Església com a institució guanya al món polític. "A la política hi ha un filtratge, que passa per la gent i pels mitjans de comunicació i hi ha institucions de control", recorda. "Fer les coses malament en política s'acaba pagant". A l'Església, en canvi, explica Clotet, "no és així", però "en un club de futbol tampoc eh", afegeix ràpidament.

Clotet creu que en els llocs on l'elecció de poder passar per poca gent o són poders vitalicis, sense retre comptes sovint, "és més fàcil fer una mala gestió del poder".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.